I denna ljuva rabarbertid.. Det Àr nÄgot speciellt med just rabarber. Kanske för att det Àr startskottet pÄ en lÄng och hÀrlig sommar som ger oss möjlighet att njuta av sÄdant vi sjÀlva odlar i vÄra trÀdgÄrdar. Eller att vi vet, Àven om man inte har egen trÀdgÄrd sÄ Àr chansen att köpa svensk- och nÀrpruducerade frukter och grönsaker betydligt mycket större just nu, Àn vad den Àr i mörka november.
NÀr man stÄr dÀr och vÀljer ut dom bÀsta rabarberstjÀlkarna och rycker upp dem ur jorden sÄ vet man liksom, att nu Àr sommaren hÀr!
En av fördelarna med rabarber Àr att anvÀndningsomrÄdet Àr gigantiskt. Det Àr faktiskt bara fantasin som sÀtter grÀnser.  Idag var jag sugen pÄ rabarberkaka, men Axel tyckte absolut att vi skulle göra muffins. För han var nÀmligen muffinsexpert! Och har man en 3-Ärig muffinsexepert i huset, dÄ Àr det bÀst att baka muffins!
Receptet vi anvÀnde Àr min favorit just nu, hittills har jag faktiskt inte misslyckats med det en enda gÄng. Trotts att jag bakat det i mÄnga olika former.
Det kan ju ha att göra med att det Àr ett sÄdant dÀr urgamalt, vÀlbeprövat recept frÄn Sebastians gamelmormor Ragnhild. I hennes version görs den med Àpplen och i lÄngpanna. Jag har bloggat om just den versionen tidigare. Men vid det hÀr laget har jag testat att göra den pÄ massor av olika vis. Att rakt av byta ut de skivade Àpplena mot bitar av rabarber, eller att skiva inlagda pÀron, trycka ner dem i smeten och sedan strö kardemumma, kanel och vanilj över, löjligt gott!!
Men sÄ idag fick det bli muffins, eller muffins med lite pajkÀnsla kan man kanske sÀga. UppepÄ rabarbern strödde jag nÀmligen lite havrgrynssmul som gav fin kontrast till det hÀrligt, mjuka, nÀstan lite sega innanmÀtet.
Rabarbern jag anvÀnde var riktigt spÀd och fin, den Àr betydligt mycket mjukare i smaken Àn de tjocka stjÀlkarna som lÀtt blir trÀiga och sura. Jag sockrade inte rabarbern nÄgot, jag gillar nÀr de syrliga rabarberbitarna möter den vÀldigt söta kakan. Men det Àr ju en smaksak!
Rabarbermuffins, 12 st:
3 dl strösocker
2 Àgg
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn
ca 3 dl spÀd och fin rabarber, skuren i smÄbitar
Vispa Àgg och socker vitt och fluffigt. SmÀlt smöret och ha i vaniljen.
Rör ner det smÀlta smöret med mjölet i Àggsmeten, blanda vÀl. Det blir en ganska tjock smet.
SmÀlt smöret, blanda i socker och havregryn, rör om ordentligt.
StÀll ut muffinsformar i en muffinsplÄt. Fördela smeten jÀmnt mellan formarna.
Ha i den skurna rabarbern. Strö över havregrynssmulet. GrÀdda i 180 °C  i cirka 15 minuter.
Servera ljumma med en stor klick vaniljglass, eller som klassiska muffins till eftermiddagsfikat!
Och nej, det ska inte vara nÄgot bakpulver i dessa. Vispar man Àgg och socker fluffigt och fint rÀcker det för att de ska resa sig.
bild: Linnéa Seidel



Ser helt underbara ut och mÄste testat inom kort!!!!
Mums va dom sÄg smarriga ut. Tack dom mÄste testas.
à h rabarber som Àr sÄ gott, mÄste prova dessa inom kort!
Mums! Rabarber Àr det bÀsta (efter jordgubbar)
http://pernillabredolt.com
ÄÄÄh ser gott ut đ
Fantastiskt goda! Frös ner de som blev över och de var faktiskt lika goda efter en upptining. Det receptet sparar jag! Tack!
Grymt goda, ska dock investera i en muffinsplÄt tills nÀsta bak. Tack för receptet.
[…] blev det rabarbermuffins med havrefras. Jösses sĂ„ gott! Jag hade tur. TvĂ„ stycken föll sönder nĂ€r jag försökte ta ut dem ur […]
Tror du man kan köra smeten i en sockerkakstorm? đ
Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account
it. Look advanced to far added agreeable from you!
However, how could we communicate?
bL6Sf9 I simply want to say I am new to blogs and certainly loved this web blog. Likely I am planning to bookmark your blog. You really have exceptional well written articles. Regards for sharing your blog.
Sq7bYy Your style is very unique in comparison to other people I have read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I all just bookmark this page.
Very neat blog.Much thanks again. Cool.
I really liked your article.Really thank you! Will read on
Thanks a lot for the blog.Thanks Again. Keep writing.
This is my first time go to see at here and i am in fact pleassant to read everthing at alone place.
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2014/06/rabarbermuffins-med-havregrynssmul/ […]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2014/06/rabarbermuffins-med-havregrynssmul/ […]
ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]below you will come across the link to some web-sites that we consider you should visit[…]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2014/06/rabarbermuffins-med-havregrynssmul/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2014/06/rabarbermuffins-med-havregrynssmul/ […]
It’s totally like a muffin. I really like the idea, I think I will implementers.
xcn5bsn5bvtb7sdn5cnvbttecc
[…]that may be the finish of this write-up. Here you will uncover some sites that we feel you will enjoy, just click the links over[…]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2014/06/rabarbermuffins-med-havregrynssmul/ […]
Gjort dessa flera gĂ„nger om och om igen nu. Ger bort till förĂ€ldrar och mor&far-förĂ€ldrar vilket uppskattas otroligt mycket. Verkligen de bĂ€sta muffinsen jag testat!! 5/5 đ
Mycket goda. Ăven jag lyckades
Supergoda 5 av 5
Detta var de godaste muffins jag har bakat och Àtit. Super sa min man!