4 goda röror

4 goda röror

Rörornas storhetstid är nu. Till alla härliga grillkvällar vill man inte vara utan goda röror. Men jag vill även slå ett slag för att ha en eller ett par redo i kylen. De förgyller vilken halvtråkig sallad som helst. Perfekt att piffa upp en lite skral rest som finns kvar i kylen. Eller varför inte göra om till en god kycklingröra att fylla pitabröd med?

Först ut är htipiti- grekisk paprikaröra med fetaost. Det är smakrikt, det är krämig, det är perfekt att servera till grillat i sommar.

Recept på min BÄSTA tzatziki

Något ALLA borde klara av att göra, det är en hyfsad tzatziki. Där någonstans är min lägstanivå ändå. Ät den med lite friterat libabröd till förrätt, som del av en större buffé med massa smårätter, till grillat eller vad nu du tycker den passar till.

paprikaröra, kall sås, muhammara, dippsås, paprikasås,

En annan slags paprikaröra jag fullkomligen ÄLSKAR, det är den här paprikaröran. En variant på muhammara, men jag gör min på solroskärnor istället för valnötter. Jag tycker det blir mycket godare så!
Jag gjorde den här till midsommar och mixade då även i en grabbnäve med färsk persilja. Det blev verkligen gott och det var inte ens en liten klick röra kvar!

fetaostsås, krämig fetaoströra

En annan klassiker i detta hushåll är denna krämiga fetaostdipp. Här som en extra lyxig variant med rostad vitlök som grädden på moset. Älskar syran från fetaosten och djupet den får av den rostade vitlöken.

Alla 4 av dessa röror är älskade klassiker hemma hos oss som vi gör om och igen, sommar, efter sommar!

1
Kommentera

Burrito med kycklingkebab- meal prep

Burrito med kycklingkebab- meal prep

burrito med kycklingkebab

Burrito med kycklingkebab- er önskan, min lag!
Under våren och försommaren har jag fått fler frågor om jag inte kan dela med mig av flera recept på burritos man gör iordning och fryser in. Perfekt att ha till mellanmål innan/efter träning eller så här på sommaren när man behöver något snabbt och enkelt att utfodra familjen med.

Idag blev det en riktigt lättlagad variant där jag använde färdigkryddad kycklingkebab. För att dryga ut allt lite (och få upp fiberinnehållet) hade jag i kall, kokt grov bulgur.

I den här familjen har vi väldigt olika åsikter om sås. Vissa älskar i stort sett all sås. Andra vill helst inte ha någon sås alls och så finns det även åsikten om att Rhode Island är såsernas sås och äts därför till allt där inte ketchup har sin givna plats.

Av den enkla anledningen valde jag att inte ha någon sås alls i själva burriton, den får man ha till sen. Men, vill du ha allt lite krämigare skulle jag rekommendera att ha i en klick naturell yoghurt som binder ihop allt lite. Jag tycker det är gott som det är. Men tillhör du den skaran som hälften av mitt hushåll gör som tycker att ju såsigare och krämigare något är, ju bättre är det. Då har du i ett par matskedar yoghurt, färskost eller crème fraîche.

Ska du servera dina burritos med kycklingkebab samma dag (typ ta med till stranden), ha då gärna i sallad, gurka och andra härliga grönsaker. Men om du som jag fryser in dom blir det lätt lite slajmiga när du tinar allt.

Burrito med kycklingkebab, ca 8 st

ca 700 g kycklingkebab
ca 2 dl kokt, kall bulgur eller havreris
2 dl majs
2 msk finhackad färsk persilja
1 röd paprika
1 gul paprika
ev ett par matskedar naturell yoghurt, färskost eller crème fraîche
salt och peppar

ca 8 stora tortillabröd

Stek kycklingkebaben mjuk på medelvärme i en stekpanna. Ha i den kokta bulguren, majs och persilja. Skär ner paprikan i bitar och blanda i. Vill du ha en krämigare burrito- ha ett par matskedar yoghurt, färskost eller crème fraîche.

Smaka av med lite salt och peppar om det behövs.

Ha upp lagom mängd fyllning på ett tortillabröd. Vik ihop till en burrito och stek dom i lite olja tills de får en gyllene yta runt om.
Låt svalna och rulla sedan in i folie, skriv på innehåll och frys in.

Låt sedan tina i kyl/rumstemperatur. Eller ta bort folien och tina försiktigt i micron.
Servera med sallad och några goda såser!

Självklart kan du fylla på med smaker och texturer du gillar allra bäst här. Bönor, linser, lite ost, salsa- ja ta det du eller din familj gillar bäst. Det här är en enkel grund att utgå ifrån!

Här hittar du en hel kategori med recept du enkelt kan förbereda! Meal prep när den är som bäst!

1
Kommentera

Grekisk kycklinggyros- freezer meal prep

Grekisk kycklinggyros- freezer meal prep

Grekisk kycklinggyros- freezer meal prep

Här kommer ännu ett recept du kan förbereda och lägga i frysen. Sen den dagen i sommar när du verkligen inte har tid eller ork, då plockar du bara fram, låter tina och tillagar. Så enkelt, så smidigt och framförallt- så gott!

Grekisk kycklinggyros, eller iallafall min variant på det hela. Med få enkla, fräscha ingredienser. Vill du inte frysa in det kan du låta den marineras i yoghurt och kryddor ett dygn och sedan steka eller grilla. Men det är SÅ smidigt att ha detta förberett i frysen.

Grekisk kycklinggyros- freezer meal prep

Servera som en sallad, i pitabröd, libabröd eller med lite ugnsbakad potatis till om ni gillar det.
Och självklart vill man ha en stor skål tzatziki till!

Grekisk kycklinggyros- freezer meal prep:

2 dl naturell grekisk yoghurt
1 msk lökpulver
svartpeppar
2 msk torkad oregano
2 vitlöksklyftor
salt
saft från 1/2 citron

700 g kyckling (innerfilé)

Blanda yoghurt, lökpulver, svartpeppar, torkad oregano, finhackad vitlök och salt i en zip-påse. Pressa i saften från 1/2 citron.
Blanda om väl. Lägg i kycklingen och se till att alla bitar täcks väl av marinaden.

Låt marineras över natten i kylen. Eller platta ut påsen och frys in. Låt sedan tina i kylskåpet samma dag kycklingen ska ätas. Stek eller grilla kycklingen. Servera med isbergssallad, tomat, gurka, oliver och gärna lite fetaost. Och såklart tzatziki!

Ät i bröd, som det är eller till ugnsbakad potatis.

Här hittar du ett recept på fläskkotletter du kan förbereda och frysa in.
Och här hittar du 2 olika recept på kyckling. Perfekt att fylla upp frysen med!

4
Kommentera

Recept på min BÄSTA tzatziki

Recept på min BÄSTA tzatziki

Recept på min BÄSTA tzatziki

Tzatziki, det är krämigt, det är smakrikt, det är gott. Men det är framförallt väldigt enkelt att göra och perfekt att ha en burk redo i kylen.
Jag använder alltid naturell, grekisk yoghurt till min tzatziki. Det är en stapelvara i kylen och när det brukar vara ca 1/3 kvar i burken är det perfekt att blanda i resterande ingredienser i receptet, sätta locket på burken och så har jag en god röra att använda under hela veckan. Minimalt med disk blir det också 😅

Recept på min BÄSTA tzatziki

Jag har nästan alltid någon form av finhackad ört i min tzatziki. Dill är allra godast, men färsk persilja går finfint det också.
Börjar man googla finns det en uppsjö av varianter på just denna röra. Och man får göra den precis hur man vill. Men jag tycker den blir allra godast med någon finhackad ört och citron i. Men vissa vill ha vinäger i och kör på det om du gillar det bättre!

Mängden vitlök då… Ja ta så mycket DU vill ha och gillar. Jag tycker 2 är ett minimum. Då får då smaken av vitlök utan att den tar över helt. Men vill du ha 5 klyftor i- ha det!

Recept på min BÄSTA tzatziki

Så se till att göra en omgång, ha i kylen och servera till grillat, till sallader eller varför inte blanda i en rejäl klick i lite kokt, kall pasta. Toppa med smulad fetaost och lite grönsaker. Så har du världens enklaste sommarlunch klar på ett litet kick!

För en laktosfri variant kan du bara använda laktosfri yoghurt.

Min BÄSTA tzatziki:
1 gurka
salt
ca 4 dl naturell yoghurt
3 vitlöksklyftor
svartpeppar
2 msk färsk dill eller persilja
1 msk citronsaft
ev mer salt
olja


Riv gurkan på den grova sidan av ett rivjärn. Ha upp i en finmaskig sil och strö över lite salt. Ställ åt sidan.
Blanda naturell yoghurt, pressad/riven vitlök, svartpeppar, finhackade örter och citron i en skål.
Pressa ur vattnet ur gurkan ordentligt. Rör ner den rivna gurkan och smaka eventuellt av med mer salt om det behövs.
Ringla över lite olja och färska örter. KLART!

Andra goda röror jag ÄLSKAR att ha i kylen så här till sommaren är:

4
Kommentera

Mitt bästa recept på hemgjorda köttbullar

Mitt bästa recept på hemgjorda köttbullar

Mitt bästa recept på hemgjorda köttbullar

Hemgjorda köttbullar. Är det bland det bästa vi har här i Sverige kanske? Något vi känner oss orimligt stolta över och gärna skryter lite om. Hur goda dom är.

Nu var det riktigt längesedan jag gjorde köttbullar, till jul var nog senast. Känner mig lite som min mormor, men det är ju så mycket enklare att göra pannbiffar😅 Så blir oftast det.
Men få saker är faktiskt så goda som svenska köttbullar, sås, lingon och potatis.

Mitt bästa recept på hemgjorda köttbullar

Det finns några saker att tänka på när man gör köttbullar för att verkligen lyckas. Och mina råd dom är:

  • Använd havregryn istället för ströbröd- de binder mer vätska och ger saftigare köttbullar.
  • Låt havregryn och mjölk svälla i minst 20 minuter så dom blir riktigt mjuka.
  • Inget ägg behövs, köttbullarna håller ihop bra ändå!
  • Om du orkar, stek gärna löken mjuk innan du blandar ner den i färsen, det blir allra godast så!
  • Senap och oxfond ger otroligt fin smak till köttbullarna, det är allt du behöver.

Hemgjorda köttbullar:

1 kg nötfärs
2 dl mjölk
1 dl havregryn
1 stor gul lök
2 msk grovkornig senap
1 msk oxfond
salt

Blanda mjölk och havregryn i en skål. Låt stå och svälla i minst 20 minuter. Gärna längre så havregrynen blir helt mjuka.
Skala och finhacka undertiden lök. Stek på medelvärme i lite smör tills löken är helt mjuk.
Blanda samman de svällda havregrynen med stekt lök och köttfärs. Smaksätt med senap, oxfond och salt.

Skölj händerna i kallt vatten och forma sedan färsen till bollar. Skölj händerna då och då i kallvatten så är det enklare att göra fina små bollar. Lägg ut på en plåt och stek i ugnen på 225°C i cirka  ca 7-9 minuter.

TIPS! Låt köttbullarna svalna och frys in dom. Perfekt att ha färdiga i frysen och sedan tina och ge fin stekyta i stekpannan!

Köttbullarna håller ihop bra, blir inte torra tack vare att de inte tillagas helt i ugnen utan får gå klart i stekpannan sen.

6
Kommentera