Lättlagad tonfiskröra

inlägget innehåller adlinks

tonfiskröra, tonfiskfyllning

Tonfiskröra. Det är riktig enkel och bekväm mat det.
Snabb att göra, gott när det är varmt. Gott att äta som fyllning i bakpotatis en dag när det är kallt.
Helt enkelt så är tonfiskröra finfint att göra och ha färdig hemma i kylen.tonfiskröra, tonfiskfyllning

Det finns några små tips och trix för att få till en riktigt god tonfiskröra enligt mig.

  • ha något med textur i, här har jag tagit gurka. Men vissa gillar att ha i äpple.
  • selleri. En tonfiskröra måste ha selleri i sig. Det tar inte över smakmässigt men ger en fin underton. Ett måste!
  • låt tonfisken rinna av i finmaskig sil. Du vill inte ha en vattnig tonfiskröra. Se till att så mycket vätska som möjligt försvinner.
  • jag tycker inte om majonnäs. Så jag gör min tonfiskröra på enbart crème fraîche eller tjock yoghurt. Men gillar du smaken av majonnäs- ha i någon matsked.
  • har du ett par kokta ägg i kylen gör dom sig finfint i denna röra.
  • ha i tonfisken det absolut sista du gör. Då rör du inte sönder alla bitar av tonfisk.
  • har du tillgång till färsk gräslök? Använd det. SÅ GOTT!
    tonfiskröra, tonfiskfyllning

Jag brukar göra en omgång tonfiskröra och ha i kylen. Håller absolut ett helt gäng dagar. Även om den i det här huset tar slut långt innan den överhuvudtaget skulle kunna bli dålig.

Min bästa tonfiskröra:

2 burkar tonfisk i vatten
1/2 gurka
2 selleristjälkar
1/2 rödlök
3 dl créme fraîche/naturell yoghurt
2 tsk örtsalt
svartpeppar
saft från 1/2 citron
färsk gräslök

Häll av tonfisken i en finmaskig sil. Låt den rinna av medan du gör röran. 

Skär gurka i småbitar.
Finhacka selleri och rödlök. Blanda gurka, selleri och lök med créme fraîche, salt, peppar och citron.
Skala och hacka äggen.

Ha i tonfisken tillsammans med äggen,  rör försiktigt om tills allt har blandats. Avsluta med massor av färsk gräslök.

En perfekt röra till bakad potatis, att ha i wraps eller äta till en sallad. Det sistnämda blir ofta en enkel lunch eller middag hos mig.

För att hacka lök och gurka riktigt smidigt använder jag mig av min grönsakshackare, den hittar du här

49
Kommentera

One pot risoni med kyckling

One pot risoni med kyckling

One pot risoni kyckling

Idag lagar vi middag på 30 minuter. Allt i en och samma stekpanna så vi får minimalt med disk dessutom. Det är vardagsmat helt i min stil. One pot risoni med kyckling.

Jag hade en fp kycklingsteak i frysen jag köpt tidigare i våras med kort datum- de blev perfekta här. Men du kan såklart använda vilken kycklingdel du gillar allra bäst.

One pot risoni med kyckling

Jag tycker risoni eller orzo som det också heter är perfekt när man lagar ”allt i ett-mat”. Det kokar klart fort och håller formen bättre än vanligt ris tex.
Du kan ha en skvätt grädde i om di gillar det, men jag tycker parmesanosten ger tillräckligt med krämighet här.

Kycklingen kryddar jag med röd pesto, paprikapulver och lökpulver. Det senare för att jag helt enkelt är lat och bekväm idag och inte orkar skala och hacka. Men vill du ha vanlig lök i är det bara att hacka på!

One pot risoni med kyckling

Jag hittade även en ask champinjoner på extrapris, perfekt att dryga ut med. Men du kan såklart ha i broccoli, morötter, paprika eller andra grönsaker din familj gillar.

One pot risoni med kyckling, ca 4 port:

ca 700 g kyckling
2 msk röd pesto
1 msk paprikapulver
2 msk lökpulver
salt & svartpeppar
2 vitlöksklyftor
200 g champinjoner
3 dl risoni
ca 7 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
saft från 1/2 citron
1 dl finriven parmesanost
färska örter

Lägg ut kycklingen i en stekpanna. Ha på pesto, paprika, lökpulver, salt och peppar. Blanda ordentligt. Har kycklingdelen skinn, lägg den med skinnsidan ned och stek tills den börjar få fin färg. Skala och finhacka vitlöken.
Skär ner champinjonerna i mindre bitar. Blanda i vitlök och champinjoner med kycklingen. Låt steka någon minut tills svampen mjuknat. Ha över risoni, vatten och buljongtärning. Låt koka i cirka 10 minuter eller tills pastan börjar bli klar. Pressa saften ur en citron och ha i den.
Rör i osten och de färska örterna.

Servera direkt.

Lättlagad vardagsmat när den är som allra bäst!

Här hittar du fler middagar du lagar på 30 minuter.

3
Kommentera

Lättlagad cornflakeskyckling

Kyckling panerad i cornflakes och tillagad i airfryer

lättlagad cornflakeskyckling

Ett recept jag lagat ett flertal gånger här hemma nu är cornflakeskyckling. Alltså kyckling, panerad i helt vanliga cornflakes. Jag kör dom alltid i min AirFryer och dom smakar som helt nyfriterade! Så gott. Men du kan såklart även tillaga dom i ugnen. Eller steka i rikligt med olja i en stekpanna.

I vanliga fall brukar jag dubbelpanera. Alltså först doppa det som ska paneras i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd eller dylikt. Men här har jag helt enkelt hoppat över att panera i mjöl först. Vi tycker det blir riktigt bra ändå!

lättlagad cornflakeskyckling

Kycklingen blir krispig och SÅ god. Hela familjens nya favorit faktiskt. Gott att äta till kokt ris/potatis i ugn, såser och grönsaker. Eller som jag gjorde idag till lunch: en wrap med hummus, massa goda grönsaker och så den cornflakespanerade kycklingen.

Den är absolut godast att äta nylagad tycker jag. Men ändå helt ok att värma på och ha i en wrap.

lättlagad cornflakeskyckling

Jag använder innerfiléer av kyckling. De är PERFEKTA till sån här matlagning. Dom kommer i lagom stora bitar så du behöver inte dela dom. Dessutom har dom ett mkt bättre kilopris än vanliga filéer.

Kycklingen kan du krydda lite hur du vill och gillar. Idag tog jag lökpulver, paprika och örtsalt. Men du kan ha i lite chili för hetta, italienska kryddor om du gillar det- ja men du förstår. Variationen är oändlig här!

700 g kyckling räcker precis lagom till oss två vuxna, en 13 åring och en 10 åring. Gör jag på en påse kyckling blir det inga matlådor😂 Så jag har börjat dela på tre påsar så det räcker till middag och två matlådor

Lättlagad cornflakeskyckling ca 4 port:

700 g kycklinginnerfilé
2 ägg
1 msk lökpulver
1 tsk paprikapulver
2 tsk örtsalt
ca 5 dl cornflakes
olja

Ha upp cornflakes i en påse. Krossa dom med hjälp av en kavel tills du har lagom stora bitar (jag gillar när jag får en blandning av finmalet smul och lite större bitar. Det täcker bra men ger även fin knaprighet).

Knäck äggen och ha upp i en skål. Ha i kryddorna, vispa upp ägg och kryddor. Doppa kycklingen först i ägg och sedan i krossade cornflakes.

För tillagning i AirFryer: Spraya kycklingen med lite olja och tillaga på 200°C i cirka 8-10 minuter

För tillagning i ugn: Spraya kycklingen med lite olja, tillaga i 200°C varm ugn i cirka 10 minuter

I stekpanna: Ha upp olja så det täcker botten på en stekpanna. Stek tills kycklingen är krispig på utsidan och helt genomstekt.

Servera med hummus, sötsur sås, srirachamajo, mangoraja eller den dressing/sås du gillar allra bäst.
Ris, tortillabröd, potatis i ugn eller strips är gott att ha till. Enkelt att variera och riktigt god och härlig vardagsmat hela familjen gillar!

Något annat som är riktigt gott att göra i en Airfryer, det är krispiga gnocchi med kanel och socker, har du testat?

2
Kommentera

Overnight oats med mango och kokosmjölk

Overnight oats med mango och kokosmjölk

inlägget innehåller annonslänkar

Overnight oats mango och kokosmjölk

Ok, då kör vi ett recept på enkelt mellanmål du förbereder och har färdigt i kylen. Nämligen overnight oats med mango och kokosmjölk.
Det här receptet räcker till två lite större portioner som passar min tränande tonåring fint att äta efter skolan innan träningen eller om han är iväg på match/cup.

En omgång gör jag i en glasburk med lock som enkelt staplas i kylen och är trevlig att äta ur. Den hittar du här. En annan omgång gör jag och har upp i en mindre mattermos. Den här varianten håller 400 ml och har en smidig sked som följer med. Köpte två stycken i februari och dom har blivit väl använda. Fungerar både för kall och varm mat.

Då finns det varianter att äta både hemma och på språng!

Overnight oats mango och kokosmjölk

Ska man inte äta dom på språng är det ju himla fint att istället ha upp i fina små glasburkar. Kanske något att servera till påskens brunch?

Jag gjorde som sagt den här varianten av overnight oats på kokosmjölk. Du hittar flera olika sorters kokosmjölk i affären, ta den som passar dig bäst. Här var det viktigt för mig att få upp energiinnehållet så jag tog en fetare variant av kokosmjölk.

Overnight oats mango och kokosmjölk 2-4 portioner:

ca 200 g mango
1 banan
2 dl havregryn
2 msk chiafrön
200 ml kokosmjölk

1 dl vaniljkvarg
mango

Mixa mango och banan helt slätt. Tillsätt havregryn, chiafrön och kokosmjölk. Mixa det lite snabbt om du vill ha en slätare konsistens. Annars rör du bara om allt väl.
Ha upp i burkar (jag hade upp i en glasburk med lock och en mindre mattermos.) Ställ kallt.

Toppa med kvarg och mango i småbitar innan det ska ätas. Riktigt gott och smidigt mellanmål som enkelt kan varieras med olika frukter, bär och sorters mjölk!

Ett annat gott mellanmål att ha hemma i kylen är hemgjord mannafrutti!

6
Kommentera

Snabb citroncheesecake i glas

Snabb citroncheesecake i glas- påskdessert!

snabb citroncheesecake i glas

Påsken närmar sig med STROMSTEG! Som alltid. Jag tycker tiden mellan jul och påsk alltid känns evighetslång där när man packar ihop julsakerna. Och innan man hunnit blinka är det dags att leta påskägg! Därför tänker jag att det kan passa bra med ett recept på snabb citroncheesecake i glas.

Jag älskar påsken. Kravlös, enkel och förhoppningsvis bjuder den på fint väder.

snabb citroncheesecake i glas

Jag säger alltid att vi inte har några traditioner när det kommer till påskmat. Men visst har vi det.

Ett recept vi alltid gör till påsk är silltårta. Den har hängt med sin min barndom och är en kär gammal klassiker.
Sedan brukar det grillas, jag gör gärna en hel lax, men det brukar även kunna bli vildsvin och annat kött. Till det goda sallader, potatis och röror. Som min paprikaröra med fetaost.

Sen måste man ju ha något gott att avsluta middagen med.

snabb citroncheesecake i glas

Där kommer min snabba citroncheesecake i glas in i bilden. Men underbart blommig smak tack vare apelsinblomsvattnet. Inte många droppar behövs för att ge en underbart blommig och härlig smak. Som bryts av fint med citronen. MUMS!

Det här räckte lagom till 6 mindre eller 4 lite större portioner. Men efter en påskmåltid så är nog 6 mindre alldeles lagom skulle jag säga.

Snabb citroncheesecake i glas, 4-6 port:

2 dl vispgrädde
200 g naturell färskost
3/4 dl florsocker
ca 1/2 tsk apelsinblomsvatten
saft från1 citron

digestivekex
2-3 dl lemon curd
ätbara blommor och bär

Ha upp grädde, färskost och florsocker i en bunke. Vispa med elvisp tills smeten tjocknar ordentligt. Ha i apelsinblomsvatten och citron. Fortsätt vispa tills smeten är riktigt fast. Smaka av och tillsätt ev någon mer droppa apelsinblomsvatten.

Smula deigestivekex och fördela i botten på mindre portionsglas. Spritsa eller klicka ut ett lager ceesecakesmet. Klicka ut lite lemon curd. Toppa med mer smulade kex och upprepa tills all smet är slut. Toppa med ätbara blommor och bär.

Servera direkt.

Lätt som en plätt och hur gott som helst!!!

0
Kommentera