Kebab i långpanna

Kebab i långpanna

För några år sedan, när sommaren bjöd på högvärme som aldrig ville ge med sig. Då gjorde jag hemgjord kebab i långpanna. Kanske något av det smidigaste i matväg jag testat. Då åt vi väldigt mycket vegetariskt hemma och jag gjorde den därför på vegetarisk färs. Idag äter vi vanlig nötfärs och därför blev kebaben på nötfärs. Men många väljer att blanda i tex lammfärs i kebabsmeten.

Kebaben kan du krydda lite med de kryddor du gillar allra bäst, men jag tycker spiskummin, oregano, paprikapulver, lite chili och lökpulver är det som är godast! Tillsammans med färsk persilja och några droppar citron.
Jag river inte i någon färsk lök, utan använder endast lökpulver här. Det är en smaksak, men jag är lite lat och tycker det är himla smidigt!

Kebab i långpanna, ca 6 port:

1 kg nötfärs
3 msk lökpulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
1/2 – 1 tsk chili
1 msk citron
färsk persilja
1 röd lök
feferoni

Krydda färsen med lökpulver, paprikapulver, oregano, spiskummin, salt och chili. Pressa över citron och finhacka persilja och ha i. Blanda om väl. Olja en långpanna och tryck ut färsen i ett jämnt lager på plåten. Skåra färsen i mindre bitar, så går det enklare att dela den färdiggräddade kebaben sen.
Skala och skiva den röda löken och fördela den tillsammans med feferoni över kebaben.

Tillaga i ugnen på 250°C i cirka 15 minuter eller tills den känns klar.

Servera med ett gott bröd, sallad, tomat, gurka och en god sås.

Här är några av mina favoriter:

Paprikakröra med fetaost

Fräsch gurksallad

Tzatziki med zucchini

Krämig fetaostdip

7
Kommentera

Meal prep- burritos med kyckling

Meal prep- burritos med kyckling

Mitt recept på meal prep- taco burritos blev en succé och har redan nu över 1 miljon visningar på Instagram . Och jag tänkte därför det var läge att göra en ny variant.

Här med kyckling, kryddad med kebabkrydda.
Under många år har kycklingkebaben varit en produkt du ofta hittat hemma hos oss. Men under de senaste åren har den blivit hiskeligt dyr. Så gjorde en variant på den genom att krydda vanlig kyckling med kebabkrydda istället. Och det blev finfint det med!

Idag tog jag av vad som fanns hemma. Det resulterade i kyckling, kokt havreris och majs. Men här är det bara fantasin som sätter gränser. Ska de ätas direkt hade jag haft i lite bladgrönt som på bilden. Riven ost är gott att ha i precis som paprika och bönor.

Tillaga kycklingen, ha i av vad för utfyllnad du önskar, vik ihop och rulla in i folie. Lägg i frysen och ta fram till en smidig lunch eller middag när du inte orkar laga mat.

Det allra bästa sättet att tina dom är genom att låta dom tina i rumstemperatur eller kylen. Men i nödfall går det bra att köra dom i micron.

Meal prep- burritos med kyckling:

700 g kyckling
olja att steka i
ca 2 msk kebabkrydda (jag använde Santa Marias)
ca 200 g majs
kokt havreris eller vanligt ris
ca 8 tortillabröd
folie

Skär kycklingen i strimlor. Strö över kebabkryddan. Hetta upp en stekpanna med olja och stek kycklingen tills den är klar. Ha i majsen.
Blanda i ris och låt allt koka ihop en stund om du har mycket vätska i stekpannan.

Riv loss 8 ark aluminiumfolie. Lägg ut en tortilla och ös på med lagom mängd kyckling. Vik ihop till en tight rulle och rulla sedan in den i folie. Frys in direkt.


Låt antingen tina i rumstemperatur eller tag upp ur frysen, tag av folien och micra burriton.

Vi serverade grönsaker och en god, kall dressing till.

7
Kommentera

Sallad med jordnötsdressing

Sallad med jordnötsdressing

Här kommer mitt senaste favoritrecept: Ssallad med jordnötsdressing.
Jag gjorde en stor omgång och hade sedan i kylen och åt med olika tillbehör under veckan. Grillad kyckling, rostade kikärtor mm. Perfekt att ta med på utflykt eller som jag gjorde: hade med på fotbollscup.

Till salladen tog jag av vad som fanns hemma. Morötter, färsk vitkål och rödkål. En himla bra bas som du även kan ha till min treveckorssallad.

Men här får salladen en helt annan smak. Av en krämig jordnötsdressing.

Antingen häller du dressingen direkt över salladen, eller så serverar du den på sidan om. Jag hällde min över och förvarade den i kylen ett par dagar. Det gick hur bra som helst!

Dressingen kan du variera lite efter tycke och smak. Men jag utgår från grunden- jordnötssmör, lime, honung, risvinäger och sesamolja. Du kan ha i vitlök, chili, ingefära- ja det du gillar allra bäst!
Rätt konsistens får du till med vatten.

Sallad med jordnötsdressing:

3 morötter
1/2 huvud färsk vitkål
1/2 huvud rödkål

2 dl jordnötssmör
saft från 1 lime
1 msk honung
1 msk sesamolja
2 msk risvinäger
vatten till önskad konsistens

1 dl rostade och saltade jordnötter

förslag på andra smaksättare att ha i: vitlök, ingefära, soja, chili

Skär morötterna i tunna stavar. Strimla vit och rödkål. Ha upp i en stor bunke.
Blanda jordnötssmör med lime, honung, sesamolja och vinäger. Ha i vatten till önskad konsistens.

Blanda allt och smaka sedan av med de ingredienser du tycker behöver förstärkas. Jag brukar utgå från detta och sedan komplettera vartefter.

Grovhacka jordnötterna och blanda dom i salladen tillsammans med dressingen.

3
Kommentera

Meal prep taco burritos

Meal prep taco burritos

Här står sommarlovet för dörren precis vilken dag som helst och jag tycker det passar fint att tipsa om mat du kan laga och fylla upp frysen med inför sommaren. Mat som passar fint att ta med till stranden, på picknick eller som barnen enkelt själva kan ta upp och värma till lunch. Och till den kategorin hör taco burritos.

Här har jag använt sånt hela familjen gillar och som passar att frysa eftersom jag visste att de skulle åka raka vägen ner i frysen. Köttfärs, salsa, majs och paprika. Allt funkar fint att frysa. Men ska de ätas samma dag kan du såklart ha färska grönsaker som sallad, gurka eller tomater i.

Jag brukar utgå från en bas som passar alla. Sen är det enklare att tillsätta saker i några få eller servera på sidan om. Hade jag gjort dessa till mig hade jag nog även haft i en rejäl mängd bladspenat, bönor eller linser och kanske lite fetaost!
Jag som är uppvuxen på 90-talet med skolans version av tacos föreslog att jag skulle ha i lite ris för ökad mättnadskänsla, plus att röran räcker till fler burritos. Men mina barn tyckte jag var helt koko och sa ett bestämt nej.
Men det är annars ett bra tips för att göra dom lite mer matiga och dryga ut det hela.

Taco burritos ca 8 st:

600 g nötfärs
2 påsar tacokrydda+vatten
1 burk valfri salsa/tacosås
160 g majs
1 röd paprika
2 dl riven ost
ca 8 medium tortilla

Bryn nötfärsen i en stekpanna. Ha i tacokrydda, vatten och salsa. Låt det mesta av vätskan koka bort.
Skär ner paprikan i mindre bitar och ha i den tillsammans med majs och ost i köttfärsen.

Riv loss 8 ark aluminiumfolie. Lägg ut en tortilla och ös på med lagom mängd köttfärsröra. Vik ihop till en tight rulle och rulla sedan in den i folie. Frys in direkt.

Låt antingen tina i rumstemperatur eller tag upp ur frysen, tag av folien och micra burriton.

Servera med en god sallas, salsa och gräddfil.

En enkel lunch som går att förbereda och enkelt ha nära till hands i sommar.


-Antalet burritos du får ut beror helt på hur mycket fyllning du gör. Har du i lite svarta bönor, ris och spenat går det åt fler tortillabröd.

-Dubbla gärna receptet och fyll upp frysen inför sommaren!

Här hittar du två andra recept som enkelt går att förbereda och ha som enkla middagar eller luncher i sommar!

8
2 kommentarer

Frukostpannkaka i ugn med havre

Frukostpannkaka i ugn med havre

Jag letar alltid efter nya frukostalternativ. Antingen sånt som går snabbt att fixa på studs eller sådant jag kan förbereda dagar i förväg. Overnight oats är ju ett sånt bra alternativ tillexempel. Men nu var jag sugen på något annat. Och funderade på om man inte kunde göra någon form av pannkaka i portionsform. Fast med havre som bas. Visst kunde man det. Resultatet: Frukostpannkaka i ugn med havre!

Som om havregrynsgröten och ugnspannkakan skulle få sig ett litet kärleksbarn.
Min man Sebastian är inte speciellt förtjust i havregrynsgröt. Konsistensen, kanske smaken också. Nej det faller honom inte i smaken. Men det här gick hem. Perfekt att göra i ordning ett gäng på helgen och sedan ta med och äta på jobbet till frukost eller mellanmål om man behöver.

Jag gjorde några olika varianter. En helt naturell som jag smaksatte efteråt och sen med bär som fick tillagas i ugnen. Det senare alternativet blev det godaste.

Här kan man såklart smaksätta efter tycke och smak. Hallon, jordgubbar, bananer- ja det mesta går att ha i från början. Toppa med mer bär, lite kokos eller hackad mandel och så iskall mjölk.

Jag åt min kall medan Sebastian valde att värma sin lite. Det är ju en smaksak hur man vill göra.
Receptet är enkelt och går utan problem att dubbla, trippla eller göra hur många portioner som helst av.

Jag använder mig av havremjöl här. Alltså helt vanliga havregryn jag mixat till fint mjöl. Mycket billigare än havremjölet du köper i butik!

Frukostpannkaka i ugn med havre 1 portion:
1 ägg
2 msk keso
1 dl havremjöl
1 tsk bakpulver
1 dl valfri mjölk

frukt eller bär

Ha upp ägg, keso, havremjöl, bakpulver och mjölk i en ugnsfast portionsform. Jag använder matlådor i glas, just den här från IKEA. Rör om ordentligt. Tillsätt gärna frukt eller bär i bitar.

Tillaga i 200°C i cirka 25-30 minuter. Pannkakan ska inte längre vara kladdig i mitten.

Toppa med mer bär eller frukt, nötter, kokos eller annat gott. Servera direkt med iskall mjölk eller förvara i kylen med lock.

P.S detta kan du med gott samvete servera som en enklare lunch eller middag i sommar om du inte orkar laga mat!

4
Kommentera