ANNONS
Integritet på Tailsweep

Lussebullar med vit choklad

/

I dag får vi tända första ljuset, dricka glögg och mumsa lussebullar helt ohämmat. Hur underbart låter inte det?
Tidigare i veckan passade jag på att göra en omgång saffransbröd som jag stoppade i frysen, det är så bra att ha när man får fikabesök. Men om jag skall vara helt ärlig, är jag inte överförtjust i vanliga lussekatter. De är så klart jättegoda rykande färska men efter en sväng i frysen och sen upptinade är det faktiskt inte så spännande längre.
Så därför gjorde jag ett gäng saffransbullar med vit choklad första advent till ära. Ni kan ju bara gissa hur gott det är!
Min värld har kastats om kull en aning, sedan barnsben har jag fått höra att jäst trivs om allra bäst i ljummet, 37° degvätska och jag har nästan alltid följt denna riktlinje. Men så pratar jag med brödmästaren Maria som helt övertygar mig om att det bara är nonsens och att degvätskan helst skall vara kall.. Jäsningstiden blir en anings längre, detta gör mig dock ingenting då man hinner med en hel del medan degen står där på spisen och jäser.

Men eftersom jag ändå ville värma mjölk och saffran så att saffranet fördelas ordentligt i degen och för att ta fram all smak, så lät jag det vara stå och svalna en stund.
Saffransbullar med vit choklad ca 50 stycken:
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
fyllning:
400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och fördela hälften jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler.
Bullarna är som allra godast lite varma, så glöm inte att värma på den lite innan du serverar dom!


Hur firar ni första advent i år?
Bild: Linnéa Seidel

118
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00