Lussebullar med vit choklad


I dag får vi tända första ljuset, dricka glögg och mumsa lussebullar helt ohämmat. Hur underbart låter inte det?
Tidigare i veckan passade jag på att göra en omgång saffransbröd som jag stoppade i frysen, det är så bra att ha när man får fikabesök. Men om jag skall vara helt ärlig, är jag inte överförtjust i vanliga lussekatter. De är så klart jättegoda rykande färska men efter en sväng i frysen och sen upptinade är det faktiskt inte så spännande längre.
Så därför gjorde jag ett gäng saffransbullar med vit choklad första advent till ära. Ni kan ju bara gissa hur gott det är!
Min värld har kastats om kull en aning, sedan barnsben har jag fått höra att jäst trivs om allra bäst i ljummet, 37° degvätska och jag har nästan alltid följt denna riktlinje. Men så pratar jag med brödmästaren Maria som helt övertygar mig om att det bara är nonsens och att degvätskan helst skall vara kall.. Jäsningstiden blir en anings längre, detta gör mig dock ingenting då man hinner med en hel del medan degen står där på spisen och jäser.

Men eftersom jag ändå ville värma mjölk och saffran så att saffranet fördelas ordentligt i degen och för att ta fram all smak, så lät jag det vara stå och svalna en stund.
Saffransbullar med vit choklad ca 50 stycken:
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
fyllning:
400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och fördela hälften jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler.
Bullarna är som allra godast lite varma, så glöm inte att värma på den lite innan du serverar dom!


Hur firar ni första advent i år?
Bild: Linnéa Seidel

118
0

Inte bara människomat


Nej, idag handlar det inte om människomat här på Linnéas Skafferi. Jag hade ett helt gäng med små, svenska äpplen här hemma som började bli lite skrynkliga och trötta på livet. Jag hade först tänkt att göra paj eller kanske lite äppelmos av dem, men det blev liksom inte av.
Då kom jag på att jag har några små vänner som brukar komma förbi och äta dagarna i ända här utanför. Det brukar kunna bli riktiga diskussioner om vem som skall få äta först, men hittills har det inte blivit några slagsmål, på sin höjd ett par tjuvnyp.


Jag vet ju att tidigare på hösten brukar de små fåglarna sitta och picka i äpplen som blir kvar på träden.
Så jag tog bara en grövre ståltråd, du hittar liknande i blomster eller hobbyaffären, gjorde en böj i ena änden, trädde på första äpplet så det blev som en liten ögla längst ner. Där håller sig gärna fåglarna fast och pickar på äpplet sen. Sedan trädde jag på ytterligare två äpplen på varje tråd. Avslutningsvis gjorde jag en böj som jag kunde kroka fast runt en gren. Himla enkelt och fåglarna blev jätteglada. Nu hänger dom runt om i hela äppelträdet och man kan tycka att de inte behöver bråka längre, men det gör dom i alla fall. Jag tror rakt att småfåglar är lite bråkiga av sig!
Vill man kan man dekorera öglan längst ner med lite granris som man knyter fast.
Matar du fåglar hemma hos dig?
Bilder: Linnéa Seidel

108
0

Saffransskorpor


På söndag är det första advent och vad passar egentligen bättre att knapra på till glöggen än gyllengula saffransskorpor? Igår huserade jag runt i personaköket på P4 Västmanland och efter en timmes pratande och bakande låg dessa skorpor i ugnen och torkade. Eller, just de här skorporna bakade jag i går kväll och skorporna som bakades i radio lämnade jag kvar och jag hoppas att de myser med skorpor och glögg där i veckan! Fast det blev en liten miss i planeringen, det skall egentligen vara en påse mandelspån i skorporna vilket jag var helt övertygad om att jag hade hemma. Men så var icke fallet men de blev goda i alla fall. Fast allra godast blir de såklart med mandel i!


Efter att skorporna har torkat, lägg dem i en fin glasburk, knyt runt ett vackert band och du har den perfekta ”gå bort-presenten” så här i juletid!
Linnéas saffransskorpor:
100 g smör
1/2 g saffran
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 liten påse mandelspån
5 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, rör saffran och socker. Låt detta svalna något, vispa undertiden samman de båda äggen. Rör ner dem i det smälta smöret och vispa ordentligt.
Ha i bakpulver, vaniljsocker och mandelspån, tillsätt sist mjölet och arbeta samman till en smidig, glansig deg. Den skall fortfarande vara lite kladdig.
Dela degen i två bitar och forma till längder. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader i cirka 15 minuter, tag ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Försök att vända dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall eller över natten. Förvara i burkar med tätslutande lock.
Det här kan vara den enklaste varianten av skorpor jag testat att göra, hela degen görs i en kastrull. Lite disk och snabbt går det också, sådant gillar jag!


Nu undrar jag om du brukar använda saffran när du bakar till jul och vad brukar du baka?

Bild: Linnéa Seidel

59
2