ANNONS
Integritet på Tailsweep

Köttbullar med parmesan

/

Köttbullar, det är en sådan där maträtt som bara mormor kan göra. Ja i alla fall kan jag inte göra dem och få det att smaka som hennes gör. Så är det med det mesta i matväg, det mormor lagar smakar liksom som på mormors vis. Därför har jag helt enkelt gett upp att ens försöka få till det. Istället gör jag allt som står i min makt att få min mat att smaka helt annorlunda, då behöver man inte bli besviken!
Om mormors köttbullar är milda i smaken, hårt stekta i stekpannan och kryddade med inget annat än salt, peppar och kärlek, ja då är dessa trinda bullar raka motsatsen. Dom är uppkäftiga, ganska stora, kraftigtkryddade och lagade med passion. Och tänka sig, det fungerar också!
Köttbullar med parmesan och oliver:
600 g nötfärs
1 ägg
4 msk ströbröd
2/3 dl grädde
örtsalt och svartpeppar
100 g gröna oliver fyllda med vitlök
75 g Parmigiano Reggiano lagrad 22 månader
1 näve färsk persilja
Blanda ägg, ströbröd, grädde, salt och peppar. Låt detta stå och svälla cirka 10 minuter.


Hacka de vitlöksfyllda oliverna fint och rör i dem tillsammans med riven parmesanost och hackad persilja. Rör sedan i nötfärsen.
Arbeta samman till en jämn smet.
Forma färsen till runda, halvstora bollar. Skölj händerna i kallvatten med jämna mellanrum så blir det enklare att få till fina köttbullar. Klä en plåt med bakplåtspapper och placera ut köttbullarna. Stek i 225 °C i övre delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills de är genomklara. Servera en god pasta med en enkel tomatsås till.


I veckan fick jag hem en frysväska full med härliga parmesanostar från Zeta, ostar med olika långa lagringstider och precis som för all ost ger detta olika karaktär till ostbitarna. En parmesanost med kort lagringstid är mild medan den längre lagrade får en kraftig och torrare smak.
En bit parmesan bör man alltid ha på lager hemma i kylskåpet, för vad passar bättre att riva över en enkel pastasås en tråkig torsdag i februari? Det sätter lite guldkant på tillvaron tycker jag!
I samarbete med Zeta parmesanost
Bild: Linnéa Seidel

51

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00