ANNONS
Integritet på Tailsweep

Kladdkaka 101

/


Kladdkaka, ett bakverk de flesta av oss slängt ihop någon gång. Även de personer som egentligen inte är intresserade av bakning har med all säkerhet rört ihop detta mycket enkla men ack så goda bakverk. Kanske är det därför kladdkakan är så älskad, den kräver inte mycket arbete men blir för det allra mesta helt gudomligt god.


Men precis som med allt annat finns det vissa små knep att ta till för att få kladdkakan så då extra krämig och god.
*Vispa aldrig smeten luftig, du vill ha en tung och kompakt kaka. Så det allra bästa är att röra samman ingredienserna med en slickepott.
*Använd kakao eller choklad av god kvalité, även om kakan är enkel att göra kommer du märka skillnaden om du lägger en extra krona på att få fram en där underbara, djupa chokladsmaken.
*Tag ut kakan i tid, en kladdkaka är ju faktiskt misslyckad om den inte är kladdig. Och jag har då aldrig hört talas om en för kladdig kladdkaka, har du?
*Det svåraste av allt, gör den gärna en dag i förväg så den hinner stå och gotta till sig. Jag vet att det kan verka som helt omöjligt att ha en kladdkaka stå ett dygn om den inte får röras. Men baka två på samma gång kan du äta den ena direkt och stilla suget medan du spar den andra och bjuder dina gäster på.


Jag har ett kalasbra grundrecept på kladdkaka som jag fått av min kära syster Sara. Aldrig någonsin har jag misslyckats med detta recept och det är väl testat.


Men precis som med de flesta recept skadar det inte att testa lite nya vinklar då och då.  Idag tillsatte jag ett par hundra gram smält choklad utöver den vanliga kakaon och det blev vansinnigt gott. Som vanligt när du har en tung och söt smak på kakan är det gott att bryta av med lite syrliga bär. Och vad passar bättre ihop än hallon och choklad?
Linnéas variant på Saras kladdkaka:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
200 g choklad
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 knivsudd äkta vanilj
1 nypa havssalt
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och blanda i chokladen i det varma smöret. Låt chokladen smälta helt. Sikta mjöl, kakao och vanilj, rör i det växelvis med smör och chokladblandningen. Ha i en nypa salt och rör allt till en jämn smet.
Smörj och bröa en form och grädda i 180 °C i 25 minuter. Tänk på att ju större form du har, desto kortare tid i ugnen behöver kladdkakan.
In English:
In Sweden we have a very popular chocolate cake called ”sticky cake”. It´s easy to make and so delicious. This is my sister Sarahs recipe, and it´s simply the best!
2 eggs
1 1/3 cup sugar
1 stick butter
200 g chocolate
1 cup flour
3 tablespoons cocoa
1 pinch of real vanilla
1 pinch sea salt
Stir together eggs and sugar. Melt the butter and mix in the chocolate into the melted butter. Let the chocolate melt completely.
Stift flour, cocoa and vanilla, mix it into the batter with the butter and chocolate mixture. Add a pinch of salt and stir everything until smooth.
Grease and bread a small mold and bake at 180° C for 25 minutes.Istället för att använda en klassisk springform gjorde jag kladdkakan i en pajform, modell lite mindre. Kakan tar då ett par minuter längre i ugnen men om jag får säga det själv blev det riktigt tjusigt. Det allra bästa sättet att skära upp kladdkakan med är självklart min vackra tårtspade som jag ärvt av mormors syster Barbo. Det känns lagom lyxigt så här en måndagskväll!
Vad smaksätter du helst din kladdkaka med?

Bilder: Linnéa Seidel

212

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00