Nutellapraliner

Sebastian Niemi-CarlssonEn sak jag var lite orolig för när jag blev gravid var att mina smaklökar skulle go bananas. Att jag skulle bli galen i vissa smaker och att bara doften av andra skulle få mig att vilja spendera en stund hängande över toalettstolen. Vilken mardröm för mig som faktiskt arbetar med att få till nya smakkombinationer och på det sättet få fram nya recept. Som tur är har jag sluppit allt detta, istället har det varit lite tvärt om. Genom att man går runt mest hela tiden och är småsugen på att äta så jobbar min hjärna för högvarv med att komma på godsaker. Receptet jag delar med mig av idag är resultatet av ett starkt sug efter nutella. Ni vet dom här fantastiska snickersrutorna som folk gjort i herrans massa år nu, det är en variant av dem fast med nutella istället för jordnötssmör. Jag skar dem i små, små rutor så blev de mer som praliner än kakor. Livsfarligt goda vill jag lova!
Kanske något att göra och bjuda på till påsk?


Sebastian Niemi-CarlssonNutellapraliner:
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
300 g nutella
5 dl corn flakes (gärna av typen Special K)
1 1/2 dl salta jordnötter
200 g mörk choklad

Smält socker och sirap i en kastrull, tillsätt nutellan och rör tills allt blandats väl. Krossa flingorna och grovhacka nötterna, rör i detta och bred ut det i en bakplåtspappersklädd form. Låt stå svalt och stelna i cirka en timme. Smält chokladen och bred den över i ett jämnt laget. När chokladen stelnat helt, skär kakan i små bitar med en vass kniv.
För att få till riktigt fina snitt, se till att torka av kniven så att den inte är kladdig.
Gör lite större bitar om du vill äta dom som en kaka, annars gjorde dom sig perfekt som en liten pralin till kaffet!

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

60
3

Cheesecake i glas

Sebastian Niemi-CarlssonIbland får man för sig att det skulle sitta fint med lite dessert på maten. Ofta infaller detta sug undertiden man lagar middag, ni vet när man är så där hungrig att man bara inte kan låta bli att äta allt från gurksnutten som blev över när man gjort sallad till dom där gamla dammiga chipsen längst in i skafferiet. Detta hände mig i fredags när Sebastian stod och stekte hemgjorda hamburgare. Då kom jag på att vi bara var tvungna  att ha något sött till efter maten. Eftersom vi bor 1 1/2 mil från närmaste mataffär är det inte bara som att slinka över och köpa ett paket glass, nej man måste vara mer uppfinningsrik än så när man bor så är på vischan.
Men efter att ha sonderat terrängen kom jag fram till att jag nog skulle kunna svänga ihop någon form av snabbcheesecake. Och resultatet ser ni här ovan. Mycket enkelt men framförallt mycket gott. Mer än så begär inte jag!

Till 4 portioner snabbcheesecake behöver du:
2 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
3/4 dl strösocker
2 dl frysta bär (jag hade hallon)
ett gäng digestivekex
om du har hemma: färska bär att dekorera med

Vispa grädden, inte allt för hårt.

Blanda creme cheese med socker och rör i detta i grädden. Vispa tills du får en klumpfri kräm. Mosa sönder de frysta bären lite lätt och blanda i dem. Tag fram fyra tjusiga glas, varva söndersmulade kex med cheesecakekrämen och avsluta med färska bär. Ät direkt.
Självklart kan du ställa in glasen i kylen i väntan på att desserten skall avnjutas, men då kan bären safta sig lite och det blir inte så snyggt.

Vad tar du till när du snabbt vill ha en god dessert?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

111
23

Äppelpannkakor


Jag känner att jag kommit till en ny fas av min graviditet, allting är så väldigt extremt. Antingen är jag jättetrött, jättehungrig eller jättemätt. Det finns för det mesta inget mellanting..  Och magen, ja den skall vi inte ens prata om, vid första mätningen hos barnmorskan hamnade vi strax ovan det översta sträcket och där verkar vi fortsätta att hålla till. Men så länge bullen i magen mår bra så gör det inget att magen växer så det knakar! Jag tar bara en kaka till och ser glad ut!
I och med att jag fått en inneboende i magen har jag lärt mig att äta lunch när jag är hemma. Jag tror på fullaste allvar att jag skulle avlida annars. Den hunger som helt plötsligt väller över en är obeskrivlig! Idag fanns det ingen matlåda från gårdagen, jag var visst så hungrig igår att jag åt upp allt då med.. Så jag svängde ihop ett gäng pannkakor som jag smaksatte med äpple. Det blev en blandning mellan amerikanska pannkakor och rårakor. Om man inte är som jag var, hungrig som en varg kan man med fördel äta dessa som ett sött mellanmål. Då hade jag smaksatt dom med kanel och serverat en härlig klick vispad grädde till.


Idag hade jag bara på lite creme fraiche, den gifte sig fint med syran från äpplena och sötman från pannkakorna!
Pannkakor med äpple, ungefär 8 mellanstora:
2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 tsk salt
2 syrliga äpplen
Blanda de torra ingredienserna med hälften av mjölken, tillsätt ägg och resterande del mjölk. Rör till en jämn smet. Riv äpplena grovt och rör i dem.
Hetta upp en liten stekpanna och ha i en klick smör. Rör om och ha i en klick smet. Stek på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor.
Servera med ett stort glas iskall mjölk!
Äppelpannkakor blev min lunch idag, vad har du ätit?
Bild: En huungrig Linnéa Seidel

51
1