Bailey´s cupcakes till Marias möhippa

Sebastian Niemi-Carlsson

Sebastian Niemi-Carlsson


Förra helgen ordnade vi möhippa för min vän Maria som skall gifta sig nu i augusti. Inte helt otippat hamnade det på min lott att fixa något sött att äta efter buffén vi dukade upp.
Jag passade då på att testa ett nytt recept med lite nya smaker, mastiga chokladcupcakes med Bailey´s frosting. Gissa om det blev gott!


Jag har aldrig testat att göra muffins på det här sättet tidigare, men då man inte vispar in så mycket luft i smeten blir det en kompakt och bastant muffins. Vilket passade perfekt i det här fallet!

Bailey´s cupcakes, cirka 16 stycken:
3 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl kakao
2 ägg
1 1/2 dl hett vatten
1/2 dl starkt kaffe
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl Bailey´s

Blanda alla torra ingredienser i en skål, rör om med en ballongvisp så alla klumpar försvinner. Gör en grop i mitten och tillsätt ägg, vatten, kaffe, creme fraiche och Bailey´s. Vispa på låg hastighet tills allt är väl blandat. Vispa sedan i ytterligare 3 minuter tills du fått en blank och smidig smet.
Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till 3/4 med smet. Grädda i 180 grader i 18-20 minuter. Pensla de varma muffinsarna med Bailey´s. Låt svalna helt.

Bailey´s frosting:
200 g mjukt smör
3-4 dl florsocker
3 msk Bailey´s
Vispa smöret tills det är jämnt och riktigt mjukt, tillsätt florsockret lite i taget. Ha sist i likören och blanda väl.
Spritsa frostingen på dina cupcakes och dekorera med pärlor och glitterströssel.

Att använda olika likörer i bakning är alltid lyckat, vilken likör gillar du bäst?

Det snygga och mycket praktiska tårtfatet kommer från Lagerhaus och de söta muffinsformarna är från Panduro

33
0

Frukt på grillen

Sebastian Niemi-CarlssonVisst är det konstigt, hur mätt man än är finns det mirakulöst nog alltid plats för något sött efter maten. I alla fall är det så för mig. Att lägga lite frukt på grillen är ett prefekt sätt att utnyttja värmen som är kvar efter man grillat maten. Här har jag tagit nektariner, men det går bra med persikor, stora bitar av honungsmelon eller annan riktigt fast frukt. Det allra bästa är att dom klarar sig helt själva på grillen medan du äter upp dom sista matbitarna.
Jag grillade mina nektariner under lock, på det viset får de fin yta men blir också helt genomvarma. Grillar du utan lock är det precis som med kött- risk för att det blir bränt men inte genomgrillat.
Nektarinerna penslade jag med hemgjord hallonlikör före och efter jag grillat dem. De fick en fantastiskt härlig blommig smak av detta, så det kan jag rekommendera varmt. Recept på hallonlikör hittar ni i min bok- Gott att ge bort- ätbara presenter från Linneas skafferi.
Till den grillade frukten serverade jag en sötsyrlig kräm gjord på vispad grädde och turkisk yoghurt, smaksatt med honung och rivet limeskal. Helt fantastiskt gott om jag får säga det själv!Grillade nektariner:
1 nektarin per person
hallonlikör eller din favoritlikör
Tvätta frukten noga och dela den i tu. Ta ur kärnan och pensla snittytan med likör.
Lägg nektarinerna på grillen, snittytan ner och sätt på locket. Grilla nektarinerna tills de fått fin färg och känns genomvarma. Pensla de varma nektarinerna ännu en gång med likören.
Honungsvisp (till cirka 4 personer)
2 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt
2 msk flytande honung
skal från 1 lime
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, rör i yoghurt och honung. Blanda väl.
Lägg upp de varma, grillade nektarinerna i skålar och klicka i vispen. Riv skalet från limen över. Ät genast!

Brukar du grilla frukt? Vilken är i så fall din favorit?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

83
0

Coleslaw

Sebastian Niemi-CarlssonDet absolut bästa med att laga mat på grillen är alla de röror och tillbehör man så passande kan ha till. Jag vet inte hur det är hos er men allt som oftast när jag har tagit av allt gott som finns, ja då ser min tallrik ut att tillhöra en skogshuggare modell större. Man tänker att idag skall jag inte äta mig sådär övermätt, men utan att man har en aning om hur det går till sitter man där med en tallrik som svämmar över av alla tänkbara smaskigheter.
Men det är kanske på grund av att sommaren är så kort här i Sverige och lika så den riktiga grillsäsongen, därför passar man på att pressa grillandet till det yttersta. Äta så mycket som möjligt under de få sommarmånaderna.

Idag tänkte jag bjuda er på ännu ett gott tillbehör, ett som passar perfekt till saftiga hamburgare eller varför inte ett par riktigt fina korvar. Det är en variant på coleslaw, fast med svenska råvaror och smaker. Den färska kålen är så mild och fin i smaken och passar ypperligt att göra denna röra på. Men för att få lite mer djup och sting i smaken tillsatte jag pepparrot och rädisor. Behöver jag ens säga att det är en av denna sommars favoriter!


Coleslaw-på svenskt vis:
2 dl gräddfil
3 msk majonnäs
1 msk olja
ca 2 tsk pepparrot
örtsalt & svartpeppar
1/4 vitkålshuvud
3 morötter
10 rädisor
gräslök

Blanda gräddfil, majonnäs, olja, riven pepparrot, salt och peppar i en bunke. Hacka vitkålen fint, skala och riv morötterna. Ha i detta och rör om. Låt gärna stå ett par timmar i kylen. Innan servering, tvätta och skiva rädisorna tunt, blanda i dem och toppa med lite finhackad gräslök.
Ett perfekt sätt att använda de underbara svenska råvaror som nu finns i överflöd.

Vilken är din favorit bland alla tillbehör man kan ha till grillat?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

69
0