ANNONS
Integritet på Tailsweep

Glöggpannacotta

/

Pannacotta, en dessert som tjatats sönder hundra gånger om i halv 8 hos mig, i en mängd olika varianter och smaker. Det är en dessert som jag fram tills för bara ett litet tag sedan varit helt övertygad om att jag absolut inte gillat. Jag var till och med så barnslig här för ett tag sedan att mamma fick ta fram glass till mig när dom bjöd på middag och pannacotta serverades till dessert. Så här i efterhand kan jag ju tycka att man som vuxen skall äta det som serveras och inte bete sig som en aningens bortskämd barnunge..

Men som vanligt när jag är fullt övertygad om något så får det gå en tid och vips har jag ändrat åsikt. Det har hänt förr och lär med all säkerhet hända igen.

Orsaken till mitt ogillande av denna dessert är att jag antagligen fått den serverad med på tok för mycket gelatin i. Så den är sådär stabbig och mastig ni vet. Anledningen till detta är med all säkerhet att man tar till lite extra gelatin så man skall vara säker på att den verkligen stelnar.

Men jag har nu insett att om man drar ner på gelatinet så får man en helt annan dessert, det blir krämigt, lent och inte alls sådär mastigt och klibbigt!

Och så här i juletid, vad passar bättre än att bjuda på glöggpannacotta? När det kommer till glögg med låg alkoholhalt är Dufvenkrooks glögg med chili och choklad min absoluta favorit och därför fick den agera smaksättning. För att bryta av allt det söta toppade jag min dessert med rostad mandel och finriven mörk choklad. Självklart kan du använda den glögg du gillar bäst!

Pannacotta med glögg, cirka 6 portioner:

3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 msk muscovadosocker
1 knivsudd vaniljpulver
3/4 dl glögg

1 dl mandel
ca 50 g mörk choklad

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Häll upp grädden i en kastrull och ha i sockret och vaniljpulvret.
Låt grädden koka upp. Krama vattnet ur de blötlagda gelatinbladen och rör ner med i den varma grädden. Vispa ordentligt så att allt gelatin löses upp. Tillsätt glöggen. Häll upp grädden i portionsformar eller glas. Låt stå svalt i 3-4 timmar.


Hacka mandeln och rosta den i en torr varm stekpanna. Låt mandeln svalna helt innan du dekorerar pannacottan med den och finriven mörk choklad.

Vilken dessert serverar du helst så här i juletid?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

54
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00