KladdkakemuffinsTyvärr så bakar jag inte så mycket just nu, men när det bakas här hemma blir det ofta kladdkaka i någon form. Fördelen med just kladdkaka är att man oftast har alla ingredienser hemma och det går att variera i det oändliga.
Denna gång testade jag att göra kladdkakemuffins, något jag tror dom flesta av oss misslyckats med någon gång? Jag vet inte hur många gånger jag testat olika recept och tänkt att nu då, nu blir det bra. Och ut ur ugnen kommer något som förvisso för det mesta har smakat bra, men de kan verkligen bli ohyggligt fula. Allt som oftast kan man rädda det hela genom att spritsa i en klick grädde eller ha i en skopa vaniljglass på kladdkakan.
Så den här gången testade jag att använda mitt allra bästa recept på vanlig kladdkaka. Och det fungerade hur bra som helst!! Kladdkakan sjönk bara ihop lite lagom i mitten och det var inga problem alls att äta dom med händerna.
Till chokladiga bakverk kan det vara gott att bryta av med lite salt, dock ska man inte överdosera vilket jag kanske råkade göra. Två nypor var i mesta laget, nöj dig med en!


Kladdkakemuffins ca 12 st:
2 ägg
3 dl socker
125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
ca 4 msk kakao
1 nypa flingsalt
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och ha i det. Blanda de torra ingredienserna och vänd i det i smeten. Blanda noga.
Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten mellan formarna.
Värm ugnen till 175 °C och grädda i cirka 10 minuter. Dom ska fortfarande vara ganska kladdiga i mitten, det stelnar lite när de svalnat.En av dom stora fördelarna med just kladdkaka är att det passar perfekt att göra tillsammans med en snart tvåårig liten kille. Röra, röra, ha i socker, smaka på smöret och sen äta upp smeten som finns kvar i skålen. Hur underbart som helst om ni frågar Axel!
bilder: Linnéa Seidel

162
3

Ugnsrostade morötter med rödlökUgnsrostade morötter kan ju vara bland det godaste som finns. Det passar till allt från köttfärslimpan till en grillad köttbit. Och är man bara två som ska äta fungerar det utmärkt att göra dem i en mindre pajform, som på bilden ovan.
Morötterna går såklart att pimpa med det mesta. Färska örter, körsbärstomater eller varför inte smula i lite fetaost 5 minuter innan morötterna är klara.
Till mina morötter idag skivade jag en rödlök fint, till det en god olivolja flingsalt och massor av nymalen svartpeppar. Skär du morötterna i riktigt små stavar är de klara i ugnen på mindre än 25 minuter!

Morötter i ugn, 2 port:
4 små ekologiska morötter
1 rödlök
flingsalt
svartpeppar
olivolja
Tvätta morötterna noga och skär dem i små stavar. Skala rödlöken och skiva den fint. Lägg allt i en liten ugnsfast form. Strö över salt, svartpeppar och olivolja. Blanda om.
In i ugnen på 250°c i ca 25 minuter eller tills morötterna känns klara.
Brukar du ugnsrosta rotsaker, i så fall vilka?
Bild: Linnéa Seidel

51
2

Sötpotatis i ugnHörrni, jag vet inte riktigt vad som hände. Jag tröttnade på att laga mat och baka. Totalt. När december och alla måsten (som jag brukar älska) kom så ville jag inte alls.
Men nu vill jag igen! Energin börjar komma tillbaka och nu är det faktiskt riktigt kul att laga mat! Så jag ger det en chans, för ni läsare är ju så underbara. Jag vet inte hur många mail jag fått med frågor om vart jag tagit vägen och varför inte bloggen uppdateras. Och inte ett enda har jag svarat på! Skämsmössan på från min sida. Men ni kanske förlåter mig?

Först ut blir ett recept som kommer att gå varmt i sommar kan jag lova. Enklare tillbehör när du grillar får du nog leta efter! Och ibland kan det vara gott att byta ut den traditionella potatisen mot något annat.
Kanske kvalar den in redan till årets påskbuffé?!
Sötpotatis i ugn:
3 lika stora sötpotatisar
flingsalt
svartpeppar
färska örter
olivolja
Tvätta potatisarna och dela dom längs med. Lägg potatisarna i en ugnsfast form med snittytan upp.

Strö över rikligt med salt och svartpeppar. Hacka de färska örterna och ha över potatisarna. Ringla sist en god olivolja över. Ställ in i 200 °C varm ugn i ca 50 minuter eller tills potatisarna är helt genommjuka.
Vi åt ca 1 1/2 potatishalva var.

bild: Linnéa Seidel

53
1