ANNONS
Integritet på Tailsweep

Fetaostfylld köttfärslimpa

/

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Efter en mycket jobbig sommar välkomnar jag nu hösten och hoppas på att den blir den bästa någonsin. Livet kom liksom mellan och min kära blogg har fått ligga i ide ett par månader. Men nu börjar allt falla på plats igen och det finns utrymme i mitt liv för bloggen och alla underbara läsare som fortsätter kika in här fast inget uppdaterats på så länge.

Vi tar och kickstartar igång denna termin med ett riktigt höstigt recept, nämligen köttfärslimpa. Fylld med fetaost och syrliga äppelbitar, täckt med två(!!) lager bacon. En av fördelarna när man själv står för matlagningen. Man kan helt enkelt använda hur mycket bacon man vill, eller ja tills man skäms. Efter att ha använt 280 gram hade jag täckt in min limpa två gånger om och där satte jag liksom min personliga gräns för det dagliga baconintaget.

Idag log svampgudarna mot mig när jag tog en tur genom skogen och jag skrapade ihop tillräckligt med svamp för att kunna göra en riktig kantarellsås. Årets första och kanske enda. För här lyser då de små gulingarna med sin frånvaro.

Det blev en riktigt skogshuggar middag så här mitt i veckan. Köttfärslimpa, svampsås, mormors lingonsylt, morötter i ugn och broccoli. Morötterna plockade vi upp ur landet och flera av dom var så där mysigt kära och hade slingrat sig runt varandra i en riktig omfamning. Sånt gör mig lite glad att se, morotskärlek!

Köttfärslimpa:

600 g blandfärs
1 stor gul lök
2 ägg
2 små syrliga svenska äpplen
vitpeppar
salt
timjan
1 fp fetaost

280 g (2 pkt) bacon

Mosa köttfärsen med en gaffel. Finhacka löken, kärna ur äpplena och skär dem i bitar, blanda i tillsammans med äggen i färsen. Krydda rikligt med vitpeppar, salt och torkad timjan.
Bred ut färsen i en ugnsform, skär ner fetaosten i småbitar och lägg dem som en sträng i mitten. Täck över med köttfärs och forma till en lång, platt limpa. Se till att ingen liten fetaostbit sticker fram.

Klä in hela limpan med bacon, gärna två lager.

In i ugnen i 200°C i cirka 30 minuter mitt i ugnen, höj sedan gallret och öka värmen till 250°C och låt baconet bli krispigt och få färg, 5-10 minuter.

Det blev en väldigt saftig och god köttfärslimpa, inte alls så där torrt som det tyvärr kan bli ibland.

Nu hoppas jag att ni alla haft en riktigt härlig sommar och hänger med mig här på Linnéas skafferi under hösten!

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Ni vet väl att ni även kan följa mig på Instagram? Där ploppar det upp en hel massa bilder på vad jag har för mig om dagarna och vad som händer i mitt kök och liv. 

33
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00