ANNONS
Integritet på Tailsweep

Päron med vanilj, ingefära och calvados

/

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Jag vet inte hur det är hos er läsare som har fruktträd, men här hemma har vi äpplen och päron i mängder. Det finns inte en chans att ta reda på allt. Men jag gör så gott jag kan.
Ett resultat av detta överflöd med frukt är att jag kommer på lite nya, roliga recept vartefter. Som den här pärondesserten. Det kan vara det godaste jag skapat på länge och helt ärligt har jag faktiskt tappat räkningen på hur många gånger jag gjort den. Men kan ni klandra mig? Päron som kokats till de mjuknar, lite vanilj, ingefära, en skvätt calvados. Till det tjockt vispad grädde toppad med hackade mandlar. Den varma frukten med lite sting i som möter den mjuka, kalla grädden. De knapriga mandlarna i kontrast till allt det lena.

Det sköna med detta recept är att jag inte använt något socker eller något annat att söta med. Så vill man går det bra att skippa alkoholen och istället för grädde servera turkisk yoghurt. Vips så har du ett perfekt mellanmål som passar hela familjen.

Har du inte tillgång till päron fungerar det nog precis lika bra med äpplen.

Kokta päron med ingefära, vanilj och calvados, ca 4 port:

ca 1 L päron/äpplen
2 msk calvados
2 tsk malen ingefära
1 krm äkta vaniljpulver

3 dl vispgrädde
20 st mandlar

Skala och kärna ur frukten. Skär den i små bitar. Ha upp frukten i en kastrull och sätt medelvärme på plattan. Frukten kommer att släppa ifrån sig vätska efter en liten stund. Se till att röra om så det inte finns någon risk att det bränner fast i botten. Koka frukten tills den är riktigt mjuk, tillsätt calvados och ingefära. Rör om väl.
Mosa sönder fruktbitarna, men spar ett par så du inte får en helt slät fruktpuré. Tag av från plattan och låt svalna något.

Vispa grädden tjock och hacka mandlarna grovt.

Ha upp den varma frukten i 4 glas/portionsskålar. Klicka över grädden och toppa med mandeln. Ät direkt.

Så ut med er och palla lite äpplen eller päron om ni nu inte har egen frukt och gör detta till helgen!

bild: Sebastian Niem-Carlsson

172

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00