ANNONS
Integritet på Tailsweep

Linsgryta

/
linsgryta-3


Idag blev det linsgryta till middag här hemma. Jag hade först någon tanke på att göra en linsröra att fylla kålblad med, och sen in i ugnen en stund. Som någon form av vegetarisk kåldolme kanske. Men så kom jag på att jag har otroligt svårt för varm kål. Speciellt rödkål. Jag som har tyskt påbrå borde väl kanske älska kål i alla former, men i ärlighetens namn får jag nästan kväljningar av lukten från kokt rödkål. Det är en av de få saker jag faktiskt inte äter. Det och surströmming.

linsgryta-2


Efter att jag tänkt igenom det noga, så strök jag uppvärmningen av kålen och använde kålbladen som en ätbar skål att ha grytan i. Sist jag handlade fanns det så små, fina, ekologiska kålhuvuden att köpa. Bladen blev perfekta att fylla med den här goda linsgrytan. Jag kokade den riktigt tjock och krämig, hade i både sötpotatis och zucchini för att fylla ut och ge en härligt silkeslen känsla.

linsgryta-4

Till den där 4-åringen som vi har här hemma sa jag att det var som en slags tacos ungefär. Eftersom han för dagen var på strålande humör fick maten en fullpoängare av honom och kvalade in på 10-topp-listan av maträtter han tycker om. Och jag förstår honom. Den här versionen blev perfekt med massor av smak men just ingen hetta. Gillar man lite starkare mat är det bara att tillsätta lite chili. Men det här blev en väldigt barnvänlig variant. Den lena linsgrytan fick lite krispighet av rödkålen och den rårivna moroten. Och sältan från fetaosten blev liksom pricken över i!
För de som inte ville äta rödkål hade jag även tortillabröd till.


linsgryta


Om det nu inte var för att grytan till min Crock-Pot gått sönder hade jag valt att använda den istället. Men nu fick jag ta fram den gamla hederliga grytan istället. Och det fungerar ju det med, bara lite mera passande. Eftersom jag tänkte låta min gryta koka länge idag, la jag inte linserna i blöt innan. Men vill man ha en lite snabbare variant kan man bara låta linserna ligga i blöt över dagen och sedan koka grytan tills potatisen och zucchinin är helt mjuka och går att mosa. Jag skulle tro att den behöver stå på spisen i 45 minuter i alla fall.
Men min variant fick som sagt koka länge, först 45 minuter på lite kraftigare värme. Sedan drog jag ner till lägsta och lät grytan stå i cirka 5 timmar. Jag spädde med lite vatten och rörde om då och då.
Linsgryta 4 portioner:

1 rödlök
3 vitlöksklyftor
2 msk spiskummin
1 msk kanel
1 msk paprikapulver
1/2 riven muskotnöt
svartpeppar
salt
1 dl tomatpuré
500 g passerade tomater
3 dl grönsaksbuljong+ ev mer att späda med om grytan blir för tjock
1 sötpotatis
1 zucchini
2 dl okokta linser, jag använde gröna
1/2 dl russin
saften från 1 lime
Tillbehör:
2 stora morötter
rödkål
1 fp fetaost
tortillabröd
Finhacka lök och vitlök, fräs dem mjuka i lite olja i en gryta.

Tillsätt alla kryddor och tomatpurén. Ha efter en stund i passerade tomater och grönsaksbuljong. Skala och skär sötpotatisen i bitar, skär även ned zucchinin i bitar. Tillsätt grönsakerna, linserna och russinen, rör om väl.  Använde du linser som varit blötlagda i minst 2 timmar kan du låta grytan puttra under lock i cirka 45 minuter. Rör om då och då. När grönsakerna mjuknat, mosa dem med en träslev så du får en tjock och len gryta. Späd eventuellt med mer buljong om grytan känns för tjock.
Idag använde jag mig av linser som inte legat i blöt, därför lät jag grytan koka på svag värme (lägsta) i cirka 5 timmar till. När linserna kokat tills de är mjuka, smaka av med saften från 1 lime.
Grovriv morötterna och servera tillsammans med fetaost och grytan i rödkålsbladen eller tortillabröden.
bild:Linnéa Seidel

14
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00