Gröt

grötFrukost, yej or nej? Tänk så olika vi kan vara när det kommer till frukost. Vissa kan inte äta en smula innan klockan 10 medan andra lätt skulle kunna äta direkt på sängkanten. Jag är nog en lite mittemellan. Jag kan äta direkt när jag kommer upp, men ibland kan det ta en timme eller så innan jag äter.
Innan vi fick barn åt jag sällan frukost. Men när man ändå lagar frukost till barnen är det ju väldigt dumt att inte äta själv, när man ändå är i farten. Nu har jag väldigt svårt att klara mig utan.
Sedan kommer vi till nästa fråga, gröt? Yes, helst två skålar! Eller är du mer: äta en skål tapetklister? Med fisvarm mjölk!? Nej tack!
Jag älskar gröt! Jag tycker det är den ultimata frukosten, både för mig och barnen. Varmt och gott i magen, fort går det och så lätt att variera. Sedan Isac började äta gröt när han var drygt fyra månader har jag nog kokat gröt nästan varje vardagsmorgon. Det här med att ge barn köpegröt har jag aldrig riktigt förstått mig på. Jag mins att jag fick hem en provportionspåse när Axel var liten. Men både jag och Axel tyckte det smakade förfärligt! Så när barnen har varit bebisar har jag bara mixat havregryn, kokat de i havremjölk och mosat i lite banan. På ett par minuter har man en god, hemgjord barngröt som du precis vet vad den innehåller. Sedan kan man ju berika med paltbröd, aprikospuré, nyponpulver mm.
Jag gillar helst lite grövre grötar, mannagryn och risgrynsgröt tycker jag mest blir som en klump i magen. Jag varierar gärna mellan olika gryn, ett tag var jag helt insnöad på rågflingsgröt. Det och en liten klick av mormors lingonsylt! Så gott!!
Men senaste tiden har det mest blivit den här varianten som ni ska få recept på nu. Den gillar både jag och barnen.
Till gröten serverar jag sällan sylt (bara till rågflingsgröten, ibland). Jag tycker det är så mycket godare med frukt, bär, nötter och frön. Barnen gillar mosad banan och kanel. eller finrivet äpple och kanel.
Jag brukar variera mellan vad som finns hemma. Men pumpakärnor, solroskärnor, hackade mandlar, russin, tranbär och kokosflingor är nog favoriterna.
Idag hade jag kiwi hemma som jag lyxade till det med, supergott i kombination med tranbärets sötsyra och pumpakärnans knaprighet!
Linnéas frukostgröt, 1 port.
1/2 dl eko havregryn
1/2 dl eko dinkelflingor
drygt 2 dl vatten (eller havremjölk om du vill lyxa till det lite)
Mät upp gryn och vätska i en kastrull. Låt koka upp och vispa om ordentligt så grynen går sönder. Koka till en tjock len gröt. Salta ev om du tycker det behövs.
Servera med goda frön, nötter och frukter. Och slå sedan på riktigt iskall havremjölk!
Frukosten är serverad!
Vad säger du om gröt?
bild:Linnéa Seidel
 
 

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Camilla
8 år sedan

Jag älskar frukost och numera äter jag alltid gröt. Jag kokar gröten på hälften rågflingor och hälften havregryn. Ofta har jag äppelmos på, men äpple i småbitar och kanel är också gott. Hemgjord röd vinbärssylt med sparsamt med socker i är också en favorit.
Lät gott med nötter och fröer på. Det ska jag prova.

trackback
8 år sedan

[…] få till det här med frukost. Medan har jag varit hemma med barnen har det ju varit mest gröt som gällt om mornarna, men nu känns det inte så lockande att koka gröt till […]

Bakpulverbröd

Nästa inlägg

Bakpulverbröd

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x