Färga ägg

Färgade ägg
 

Jag har alltid varit lite fascinerad av att färga ägg. Och jag har försökt med hur många olika metoder som helst. Men ibland är det liksom bäst att på back to basic. Skippa alla konstiga färger på burk och rota i kyl och skafferi. Jag provade med fyra olika naturliga produkter, blåbär/hallon, rödlök, rödbetor och rödkål. Så spännande att se hur fyra röd-blåa livsmedel kan färga äggen i så olika nyanser!

Rödbetorna och rödlöken gav ganska lika färg. Trots att rödlökens vatten var närmare orange och rödbetans var mörkt, mörkt rött. Men ända blev resultatet snarlika.
Jag vet att jag för länge sedan läst att det är bra att ha i vinäger och salt när man färgar ägg. Färgen skall tydligen fästa bättre då. Om det stämmer eller ej vet jag inte. Men hade i alla fall i en skvätt av båda!

Färga ägg
Det finns ju en uppsjö med olika metoder att använda sig av när man kokar ägg. Men jag var ute efter att få ett ägg som både var vackert och ätbart. I många recept på fägring av ägg ska äggen koka så länge, antagligen för att få färgen att fastna bättre. Men jag vill ju gärna att ägget skall vara goda att äta sen också. Inte bara vara en fin färgklick.

Därför provade jag mig fram lite, och bäst resultat fick jag när jag gjorde så här:

Tag t ex ett par rödbetor. Dela dem i kvartar. Lägg dem i en kastrull, tillsammans med ägg, en skvätt vinäger och lite salt. Slå på vatten så det täcker ägget gott och väl. Låt allt koka upp. När vattnet kokar ordentligt, stäng av värmen och låt kastrullen stå kvar på spisen. Ägget får nu ligga kvar i kastrullen och svalna helt. Jag lät mina ligga i cirka två timmar. Använd en hålsslev för att ta upp äggen, låt dom torka på en bit hushållspapper. Äggen blev välkokta men inte torra. Kanske som om man kokat dom i sex minuter ungefär.

De äggen jag kokade med rödkål smet färgen in och färgade även äggvitan turkos, till Axels stora förtjusning. Himla spännande att äta färgade ägg och jag har lovat att vi ska färga ägg i helgen också.

Har ni några bra tips på bra, naturliga produkter man kan använda och färga ägg med? Kommentera gärna eller skicka mig ett mail. Än hinner man experimentera lite innan påsk!
bild:Linnéa Seidel

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
emma t
8 år sedan

Vi brukar klä in äggen med både gult och rött lökskal. För att hålla skalen på plats slår vi in äggen i aluminiumfolie (hur bra det nu är….?) och kokar sedan precis som vanligt. När lökskalen legat så tätt inpå blir marmoreringen så fin.

Thildisen
8 år sedan

Min mor färgar ägg genom att lägga röbetsskal/lökskalen tätt på ägget och fixera dem med massa gummiband. Det funkar väldigt bra.

Paj med räkor och fetaost

Nästa inlägg

Kräft och fetaostpaj

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x