ANNONS
Integritet på Tailsweep

Black bean brownies

/

Photographer: Sebastian Niemi CaHar du testat att baka på bönor någon gång? Det blir faktiskt himla gott!! Här är en black bean brownies, eller svarta bönorkladdkaka som vi skulle säga här i Sverige, men det låter inte lika smarrigt tycker jag.
Gör man den här kakan rätt är det ingen som anar att den är gjord på svarta bönor och inte på klassiskt vis med mjöl och vitt socker. Den är väldigt chokladig och tung. Och är absolut godast då den fått stå en natt i kylen och gottat till sig. Till denna black bean brownies är det allra godast att servera lättvispad grädde och bär. Hallon eller blåbär tycker jag blir gott. Tung chokladkaka, krämig, len grädde och sen lite syrliga bär! En oslagbar kombo!

Photographer: Sebastian Niemi CaDet fina med att baka kakor som dessa är att de är perfekt att göra om man har allergiker i sin närhet då den både är gluten och laktosfri. Det är ju två väldigt vanliga saker människor är allergiska emot idag och ibland kan det vara svårt att hitta ett bra alternativ som passar fler. Och som dessutom är precis lika god som en helt vanlig brownie!
Receptet har jag fått av min syster för något år sedan, men jag har gjort några små ändringar.
Men det absolut viktigaste när man gör den här, är att inte övergrädda. Det har vi gjort en gång och det blev inte gott. Den skall vara riktigt kladdig fortfarande i mitten. Får den stå i kylen över natten kommer kakan sätta sig och bli len, krämig och underbart chokladig!
Om man ändå tror att en kladdkaka gjord på bönor låter alltför farlig för att ens prova att göra, ja då tycker jag ni ska testa världens bästa kladdkaka, snickerskladdkaka, semmelkladdkaka eller Björns cheesecake-kladdkaka.
Black bean brownies:
1 förpackning svarta bönor
10 kärnfria dadlar
2 ägg
2 msk honung
2 msk kallt starkt kaffe
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
150 g mörk choklad, helst 70% och uppåt
2 rågade msk kokosolja
valfria nötter
Skölj bönorna noga under rinnande vatten. Lägg bönor och dadlar i en matberedare och mixa till en slät massa. Du kan behöva peta ner bönorna från kanterna vart efter. Tillsätt ägg, honung, och kaffe. Fortsätt mixa till en slät smet. Smält choklad och kokosolja, blanda i det tillsammans med kakao och bikarbonat i bönsmeten. Rör till en jämn och fin smet. Hacka valfria nötter grovt.
Klä en avlång bröform med bakplåtspapper. Häll i smeten, strö över nötterna och grädda i 175°C i 15-20 minuter. Kakan ska fortfarande vara väldigt kladdig i mitten. Det stelnar i kylen. Förvara kakan i kylen över natten. Servera med lättvispad grädde och bär.


Hur gott som helst!
Bild:Linnéa Seidel

11

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00