Bearnaisesås

bearnaisesås
Alltså det här med att göra egen bearnaisesås, det är faktiskt inte alls svårt. Eller ja, det är klart man kan krångla till det, men man kan också ta små genvägar och då har du egen bearnaisesås på ett litet kick. Jag tycker bearnaisesås är godast när den är kall och tjocknat sådär ni vet.
I många klassiska recept skall du finhacka schalottenlök, fräsa hit, massa kastruller dit. Nä, det är inget för mig. Om jag ska ta mig för att göra egen bearnaisesås ska det gå fort och vara enkelt. Och enklare än så här blir det nästan inte. De redskap du behöver är en kastrull, en stavmixer och en bunke (eller ett litermått, det kör alltid jag med när jag gör bearnaisesås eller majonnäs).
Har man tid blir det extra gott att låta den torkade dragonen ligga och dra i rödvinsvinägern en stund innan. Men hinner man inte det är det inte hela världen. Receptet är uträknat till cirka två portioner, men det är bara att dubbla om du vill göra till fler!
Superenkel kall bearnaisesås, 2 port:
75 g smör
2 äggulor
torkad dragon
lökpulver
1/2 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
ev lite citron
Skira smöret, alltså smält smöret sakta och låt det svalna lite. Smöret kommer att dela sig i en fett och en vattendel. Den klara, gula delen är det du skall använda. Den grumliga vita delen som lägger sig i botten kan du hälla bort sen.
Ha upp äggulor, dragon, lökpulver och vinäger i en hög bunke eller ett litermått. Sätt i mixerstaven i botten och börja mixa. Tillsätt det skirade smöret i en tunn, fin stråle.medan du mixar. Fortsätt mixa tills allt har blandats och såsen tjocknat. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar.
Om inte bearnaisesåsen tjocknar helt på en gång kan den behöva stå i kylen en stund för att tjockna till.
 
Är du sugen på att testa andra såser? Då tycker jag ni ska kolla in de här:
Hemgjord aioli
Örtsalsa
Romsås & hjortronsås, supergott till lax!
Kryddsmör

bild:Linnéa Seidel

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sofie - Mamma till 2
7 år sedan

Denna MÅSTE jag testa !!! 😀

Sofie
Sofie
Svara på  Sofie - Mamma till 2
7 år sedan

Lite dum fråga kanske. Men hur skiljer man fettet och vattendelen i smöret när de har smält. Eller det kanske inte är så svårt? 🙂

Peter
Peter
5 år sedan

Hej!
Hur mycket lökpulver skall det vara?
Med vänlig hälsning,//Peter

Nutellacupcakes

Nästa inlägg

Muffinsdagen

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x