Tips mot matvägran hos barn

korvspett
-Jag tyyyyyycker inte om laaaaaaax!!!!!
Axel går med bestämda steg mot kylskåpet och plockar fram lite skinka.
:”Det här vill jag ha. Inte lax!”
Så lät det en dag hemma hos oss. Jag har aldrig lagat separat mat till barnen, inte ens när de var bebisar. Jag anpassade bara lite av vår mat så det passade till bebisen. Inget salt, inte så hårt stekt. Eftersom jag lagat all mat från grunden var det liksom aldrig några problem. Har vi ätit fisk i ugn, har alla ätit fisk i ugn, även bäbisen. Jag lever lite efter att barn äter när dom är hungriga. Även om man allt som oftast kan få påminna Axel som snart är fem om att fortsätta äta och äta upp. Han har under våren varit inne i en riktig mat-period och ätit massor. Men jag märker att han kommit in i en fas där han vill bestämma mer. Och hans senaste påhitt är att han inte tycker om lax.
Mina barn har alltid varit allätare, fast så klart tyckt mer om vissa rätter än andra.. Därför kommer dessa små utbrott som nya problem att ta tag i.
Hur gör ni när era barn inte vill äta den mat ni serverar? Lagar ni två rätter eller får dom snällt nöja sig med vad ni dukar fram? Eller hur löser ni problemet när barnen får för sig att inte tycka om viss mat?
Tidigare när barnen haft perioder då de äter sämre brukar jag försöka lägga i en extra växel och göra mer ”barnvänlig” mat. Varva de vanliga vardagsrätterna med chicken nuggets, hemgjorda fiskpinnar, hemgjorda köttbullar, kycklingklubbor eller något annat jag vet barnen verkligen gillar. Då är det som om dom kan komma på att det är kul och gott att äta igen, och den onda spiralen kan brytas. Sen brukar jag försöka låta barnen vara med lite i köket i den mån det går. Hjälpa till att duka, skära lite grönsaker eller så. Jag upplever det som om barnen blir lite stolta över att dom hjälpt till och äter då också bättre.
Men det här med att inte tycka om saker, det är verkligen en ny grej hemma hos oss och det vore kul att höra hur ni resonerar.
Vi äter aldrig korv på vardagarna till middag, men någon helg kan det bli grillad korv till lunch eller till middag om vi vuxna äter kött eller så som barnen inte riktigt tycker om. Då kan man göra det hela lite roligare genom att göra spiralkorvar:
Trä upp korven på ett grillspett, skåra korven runt om med en vass kniv. Grilla eller stek som vanligt. När korven grillas eller steks kommer den liksom bli som en spiral. Himla kul tycker barnen!!

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Carolina
Carolina
7 år sedan

Gör oftast två rätter pga vi äter mycket senare än dem. Däremot prövar jag ofta nya grejer, och de måste alltid smaka. Säger de sen att det absolut inte är gott vill jag inte tvinga dem. Jag är absolut inte kräsen i matväg, och var inte som barn heller. Det var däremot mina systrar, och de äter allt nu 😉
Jag försöker att inte stressa angående allt sånt. En BVC-psykolog sa en gång till mig att hon aldrig träffat 13-14-åringar som fortfarande har blöja, napp, vill sova med sina föräldrar och bara äta korv och ketchup 😉
Så jag försöker att inte strida för mycket, Erbjuda allt och se till att dom smakar, men jag vill inte att ha trötta och hungriga barn sen pga princip.
Man får välja sina strider. På andra områden känner jag att jag kanske är mer konsekvent…

Chatrine
7 år sedan

Ett tips är att faktiskt fråga varför han inte tycker om lax. Det kan vara så att det är en krydda du ofta använder till lax han inte gillar eller så är det konsistensen på någon variant. Det du kan göra är att köra en experimentverkstad. Gör det till ett event/äventyr; laxdagen då ni provar olika kryddor, kallrökt, varmrökt, grillar, kokar osv. Ta ut svängarna och prova galet, spännande och låt honom vara chefen. Även om han inte kommer bli laxälskare med automatik så har du byggt en positiv inställning till råvaran (och kanske väckt en blivande mästerkock). Om han ändå vidhåller sin åsikt om lax så har ni i alla fall haft en väldigt rolig dag ihop 🙂

Karoline
Karoline
7 år sedan

veckomatsedel, barnen ä delaktiga i att vad som ska ätas, blir det sen knorr så säger man ju bara, – men du bestämde ju att vi skulle äta soppa idag. Då äts maten utan protest. Ska man tex ha lax och en i familjen ej gillar det kan man ju byta ut mot annan fisk, som man ändå kan tillreda tillsammans i ugn etc Hemma har vi två tonåringar som är vegetarianer så det blir vi vuxna som drar ner på köttet istället.
Lycka till!

Sanna
Sanna
7 år sedan

Barnen får smaka på allt, men man märker ofta om det är något de verkligen inte gillar, då måste de inte äta. Men ibland när de tjorvar kring maten ”hotar”/lockar vi med något de vill göra, tex bada efteråt. Gällande lax äter jag aldrig odlad eller tvingar barnen att göra det. Odlad lax, ja den norska, föds upp på östersjöfisk som nu ingen vill köpa….

Amanda
Amanda
7 år sedan

Mina barn har alltid älskat grönsaker oc har svårt att äta hopblandade saker (typ paj, lasagne och grytor). Mitt tips är alltså att servera många olika sorters grönsaker i stavar. Vi brukar också ha lite keso framme ifall barnen inte skulle äta av proteiner och kolhydraterna. Dessutom ska man inte fastna i tänket att barn tycker och viss typ av mat. Jag försökte med makaroner och korv in i det längsta. Här är det oliver, kallrökt lax, räkor och hirs som gäller.

Emma
7 år sedan

Har verkligen inga tips, skall snarare klicka in här igen och se om det kommit in fler tips även jag kan ta del av…
Mina barn är 5 och snart 10år. Den äldsta är allergisk mot fisk, skaldjur, kyckling, ägg, mjölk, ärtor, soja, ingefära, nötter, mandlar…och lite till. Den yngre har haft cancer och sondmatades från 11mpnaders ålder till efter 3, och har inte kommit igång med maten efter det.
Vill så gärna att det skall vara helt ”oladdat” utan tjat eller dramatik, men kanske mörker också barnen att det är något som ligger mig varmt om hjärtat då jag jobbar med träning och friskvård. Himla svårt…

Ann-Marie L
7 år sedan

Vi hade också allätare som barn men så kom de allt närmre tonåren och då hände något, ”Jag tycker inte om det” kom det allt oftare, Däremot så älskar de lax, alltid gjort. Däremot si och så med annan fisk, fiskpudding är okej, den ena gillar fiskpudding och den andra fiskbullar men kokt torsk är ingen hit. Oftast gillar barnen det som du åt som gravid. Vad gör man kör det de äter så du vet att de får något i sej om du minns att de inte ätit på ett par dagar. Jag tycker nog att de kan testa nya saker men som sagt någon dag måste de ju få mat de gillar så de får ork. kram

K
K
7 år sedan

Jag var precis som din son när jag var yngre. Slutade med att mina föräldrar köpte en färdigmaträtt med lax och potatismos. Vägrade äta även detta men efter säkert mer än en timme av bråk och diskussion så åt jag någon tugga och det fick räcka för den gången. Efter det började jag äta lax utan att klaga, tror att jag helt enkelt inte ville hamna i samma situation som vi tidigare hamnat i, eller något.

Scott
7 år sedan

Jag gillar spiralkorvarna 🙂 Ska testa att göra liknande, men sticka in små ostbitar och gräslök i skårorna innan de grillas.

Paprikaröra

Nästa inlägg

Paprikaröra

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x