Dinosaurietårta

dinocake
Idag är det den 27 juni och en av de viktigaste personerna i mitt livs födelsedag. Det är nämligen älskade Axels födelsedag idag. I fem underbara år har jag fått äran att vara mamma till den här härliga lilla killen. I går hade vi kalas för släkten och då ville Axel ha en dinosaurietårta. Så det var bara att låta fantasin flöda fritt!
Istället för att lägga många långa timmar på att göra dinosaurier i marsipan eller sockerpasta tog jag helt enkelt och diskade av barnens leksaksdinosaurier och dekorerade tårtan med. Enkelt och fint!
Tårtan gjorde jag i två våningar, då räcker den garanterat till många fikasugna gäster!
Tårtan är fylld med rabarber-och hallonsylt i ett lager och vanilj vaniljkräm i det andra lagret. Helt enligt födelsedagsbarnets önskan!
Bottentårtan täckte jag med chokladgrädde och den övre tårtan och ”vattnet” är grädde som jag haft i lite marsansåspulver i för att få en fastare konsistens.
Vulkanen är gjord av en glasstrut som jag bara täckt med chokladgrädden och spritsat orange och guldfärgad grädde på som lava. Jag hittade kinapuffar med lite oregelbunden form och de fick agera stenar.
dinocake
Det var absolut en tårta som gick hem hos den blivande 5-åringen. Och hos alla andra också tror jag 🙂
dinosaurietårta
Jag använder alltid samma recept på anslag (tårtbotten). Det blir en härligt fluffig tårtbotten som passar perfekt till hembakta tårtor.
Till bottentårtan gjorde jag två bottnar som jag delade i tu (så jag hade fyra stora bottnar). Till den övre tårtan använde jag en mindre form och delade receptet så det blev 2/3 av originalet.
1 anslag (tårtbotten)
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl hett vatten
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt bakpulver och vetemjöl, rör tills smeten är klumpfri. Ha sist i det varma vattnet. Rör till en jämn smet och ha upp i en springform. Grädda i 180 grader i ca 30 minuter eller tills den är helt klar. Låt svalna och dela den sedan i två bottnar.
För att få fyllningen att stanna på plats brukar jag blanda vispad grädde med lite marsansåspulver och spritsa en kant längst ut på tårtbottnarna. Då stannar fyllningen och läker inte ut. Jag gjorde två varv med rabarber-och hallonsylt och ett varv med vaniljsås. på den undre tårtan. Sedan täckte jag allt med marsansåsgrädde, plastade in och lät vila i kylen över natten. Den lilla tårtbotten delade jag i tre. Spritsade marsansåsgrädde längst ut på bottnarna, gjorde ett lager med sylt och ett lager vaniljsås. La ihop och täckte med grädden. Plast runt tårtan och sen vila i kylen över natten.
Samma dag som tårtan ska ätas sticker jag i plastpinnar i den stora tårtan, lägger på en plastbricka som precis täcker den mindre tårtans botten. Detta för att tårtan ska ha bra stadga och inte kollapsa eller glida iväg. Sedan är det bara att lägga på den mindre tårtan.
Chokladgrädden som jag täckte den undre tårtan med gjorde jag genom att värma 5 dl grädde, sedan blandade jag i 200 g mjölkchoklad och 3 msk kakao. Sedan rör man om tills allt blandat sig. Chokladgrädden får svalna i kylen, gärna över natten. Sedan är det bara att vispa grädden härligt krämig och fluffig. Efter det får fantasin och kreativiteten flöda fritt i när man dekorerar.
.

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emilia
7 år sedan

Gud vilken grym tårta!

Fruktvatten

Nästa inlägg

Smaksatt vatten

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x