Barnkalas- ett par tips på vägen

barnkalas
I helgen hade vi barnkalas för Axel. Så i lördags fylldes hela huset med kalasglada barn och föräldrar. Så himla kul att det kunde komma så många och fira Axel som fyllt 5 år!
Det här med att anordna barnkalas är ju inte alltid det lättaste. Vi har ju dom förutsättningarna att vi bor i stort hus med jättestor tomt och våra barn fyller på sommaren. Alltså kan man ju alltid hoppas på fint väder så barnen kan vara ute och hoppa studsmatta, spela fotboll och springa av sig. Men jag kan säga att i vår lilla del av Sverige så spöregnade det i lördags. Så barnen fick vara inne och leka. Men det gick bra ändå. Många av barnen hade aldrig varit hemma hos oss så jag tror Axel tyckte det var kul att få visa upp hur han bodde då dom pratat väldigt mycket om det på förskolan under året som varit.
Vi hade som tur var dukat ute på altanen, så barnen fick komma ut och få ett litet bryt från leken medan vi fikade. Det blev toppen.
barnkalas
Både i år och förra året när Axel hade kalas hade jag dukat upp som en glasskiosk. Visst är det kul med en fin tårta och hembakade bullar. Men frågan är om barnen verkligen uppskattar det, med tanke på all tid eller pengar man lägger ner.
En stor glassbuffé å andra sidan. Det går alltid hem! Det tar inte så lång tid att förbereda och behöver inte bli så fasligt dyrt heller.
Nu finns det ju så många fina pappmuggar och skålar att köpa för en billig peng.  De här glassbägarna hittade jag på DollarStore. Massor med glass och andra goda tillbehör fick plats i dom!
 
barnkalas
Jag köpte glassbyttor med tre smaker i varje (kan säga att jordgubbslgassen var helt klart mest populär, ett litet tips sådär). I en trälåda
la jag frysklampar och ställde sedan glassen på dom. Då höll som kylan mycket bättre. Sen hade vi olika sorters sås, strössel och maränger. Man fick välja på strut eller bägare.
Vi hade även en stor skål med vattenmelon skuren i bitar och så klart jordgubbar.
barnkalas
Eftersom vi nu blev inomhus tänkte jag att vi kanske skulle ha någon uppstyrd lek, men barnen hade verkligen så roligt med varandra. Sprang och lekte med ballonger jag blåst upp och lagt runt i hela huset och lekte med alla leksaker som vi har hemma. Eftersom många av barnen går ihop på förskolan där dagen ofta är väldigt styrd så tyckte nog dom det bara var så kul att få ett par timmar att leka helt fritt.
Men jag tänkte ändå passa på att tipsa om ett par saker som underlättar när du ska ha kalas för lite mindre barn:

  • Slit inte ihjäl dig i köket och baka 7 sorters kakor. En enkel tårta, en sorts kaka och massa frukt duger bra. Eller gör som vi, servera glass med massa goda tillbehör.
  • Bjud gärna in föräldrar och småsyskon att stanna. Det går kanske åt lite mer fika och kaffe, men å andra sidan blir ni fler vuxna som kan hålla ett öga på barnen.
  • Finns möjligheten, var ute! Bor du i lägenhet kanske det finns någon fin park i närheten. Eller om du har någon vän eller släkting med stor och fin trädgård där barnen kan leka runt.
  • Kan ni inte vara ute och du bor trångt? Hyr en gymnastiksal eller liknande, Det brukar inte kosta många hundralappar och barnen kan härja fritt. Och inte behöver du storstäda hemmet innan och städningen efter brukar vara väldigt enkel.
  • Låt kalaset vara lite ouppstyrt. Men ha en lek eller två som reserv ifall det blir för hög ljudnivå eller bråkigt med den spontana leken. Då kan man behöva gå in och bryta. Istället för att bråka och förmana barnen blir det mycket roligare för alla att bryta av med en enkel lek,
  • Se till att ha mycket att dricka! Barn som leker och stojar blir törstiga.
  • Och ha ett par extra toarullar hemma. Barn som dricker mycket, kissar mycket. Herre jisses va med toapapper som kan gå åt!!
  • På flera sidor läste jag om att den klassiska fiskedammen är helt ute och det är skattjakt som gäller nu. Men jag kan säga att när jag bara så yppade ordet fiskedamm stod alla barn tysta på ett fint led inom 30 sekunder. Orkar du göra iordning en spännande skattjakt, absolut. Himla kul Men den klassiska fiskedammen fungerar fortfarande!

 
barnkalas
En stor burk med tappkran är perfekt att ha på barnkalas. Då kan barnen enkelt själva gå och ta vatten om de blir törstiga!
Har du några bra tips när det kommer till barnkalas? Dela gärna med dig 🙂

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kebabspett

Nästa inlägg

Shish kebab

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x