Risgrynsgröt i Crock Pot

risgrynsgröt
Dag 11 av 24 dagar jul och idag står det risgrynsgröt på dagordningen. Jag har sett att många efterfrågar recept på risgrynsgröt där gröten inte bränner fast. Och för att lösa detta problem kan jag ge två enkla råd.
Nr 1. Koka risgrynsgröten i en Crock Pot. Så smidigt. Det bränner inte fast, kokar inte över och du behöver bara kolla till den ett par gånger och skvätta i lite mer mjölk mot slutet-
Nr 2. Kör risgrynsgröten i ugnen. Det är samma fördelar som med att använda en Crock Pot, Ingen tjock kaka av mjölk och ris i botten på grytan som är omöjlig att få bort, ingen mjölk som kokat över på spisen. Bara enkel, god risgrynsgröt.
risgrynsgrötDe senaste veckorna har jag faktiskt gjort en rejäl omgång risgrynsgröt som räcker till pojkarnas frukost fredag, lördag och söndag. Axel tycker det är riktigt lyxigt men annan gröt än havregynsgröt. Och visst är det lite speciellt med risgrynsgröt? Antagligen för att vi oftast äter det under en begränsad tid om året. Och då blir ju allt lite godare.
Min Crock Pot rymmer 6 liter så jag kan göra mycket risgrynsgröt på en gång! Perfekt till jul då lotten alltid hamnar på mig att göra ris à la malta. Men det är också fint att göra lite extra mycket och ge bort. Så i helgen skickade jag med en bunke hem till min mamma och pappa.
 
risgrynsgröt i crock pot
Som sagt, har man ingen Crock Pot går det såklart bra att göra risgrynsgröten i en större gryta och ställa in i ugnen.
Jag använder mitt vanliga recept på eisgrynsgröt, men jag upplever det som om det går i mer mjölk när man kör risgrynsgröten i en slow cooker. Till gröten i ugnen brukar jag nog tillslut haft i 8-10 dl mjölk, medan det nog går i 10-12 dl i slow cookern.
 
Risgrynsgröt i Crock Pot, 6 port:
2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
ca 12 dl standardmjölk
1 kanelstång
ev 1 msk strösocker
1 msk smör
Lägg ris, vatten, salt, ca 7 dl av mjölken och kanelstång i din Crock pot. Blanda dom. Sätt timern på 3 timmar och värmen på låg. Efter drygt halva tiden brukar jag röra om. Mot slutet brukar jag behöva spä ut gröten med mer mjölk. Fiska upp kanelstången ur gröten och smaka av med smör och eventuellt lite socker.
 
I ugnen: Minska mängden mjölk till cirka 7-8 dl.
Blanda ris, vatten och salt i en gryta som tål att stå i ugnen. Låt koka upp och koka på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Tag av från spisen och blanda i mjölk och kanelstång. Rör om, lägg på locket och ställ in i en 100°C varm ugn i cirka en timme. Rör om en eller två gånger. Blir gröten för tjock, späd med lite mer mjölk, eller om du vill lyxa till det en skvätt grädde. Smaka av den färdiga gröten med lite socker och smör.

17
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara B
Sara B
7 år sedan

Tack! Detta ska testas. Barnen och gubben älskar risgrynsgröt men jag har aldrig gjort en egen. Ska prova i ugnen i veckan! Tack igen! 🙂

Charlotte
Charlotte
6 år sedan

Jag kokade gröten enligt ditt recept i min crockpot, men jag behövde inte tillsätta någon mer mjölk alls utöver de 7 dl (plus 5dl vatten) från början. Är det tänkt att man ska koka den utan locket på? Den blev väldigt god, men jag känner mig bara lite förvirrad och tänker att ju mer mjölk man använder desto krämigare blir den kanske?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Charlotte
6 år sedan

Nej man ska alltid koka med lock. Jag vet inte om det kan vara olika på olika rissorter hur mkt vätska de suger åt sig eller så. Har du i för mycket mjölk är risken att det blir för blaskigt. Men blev det gott och bra utan är det ju toppen 🙂

Anita D-Stenberg
Anita D-Stenberg
6 år sedan

Jag brukar göra risgrynsgröt i micron, funkar fint, men jag tar lite mer mjölk än det ska vara, den blir så hård annars, men nu till julaftonslunch ska vi ha julgröt till 20 personer, så det får bli croc pot ugn och micor, perfekt att få recepten till ugn och crocen, har inte tänkt på den tidigare.
TACK och god jul !

Ulrica
Ulrica
5 år sedan

Hmm i ugnen hände inget efter 40 min. Kanske hade fungerat bättre om jag kokat upp mjölken innan det åkte in. 😞

Karin
Karin
4 år sedan

Jättefint recept – behövde inte heller fullt så mycket mjölk som i receptet, men det blev jättegott. Tack!

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Karin
4 år sedan

Det verkar bero lite på vilken slags Crock Pot man har, hur mycket mjölk som går åt har jag märkt 🙂

Jenny
Jenny
3 år sedan

Tycker det här receptet är grymt bra, Behöver väldigt sällan tillsätta mer än 7 dl mjölk men det kanske beror på vilket märke på riset man använder?

Daim

Nästa inlägg

Daim

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x