Kladdkaka med Geisha- veckans FREDAGSFIKA

Kladdig kladdkaka med geisha
Så är det åter igen dags för veckans FREDAGSFIKA!
Och den här veckan tycker jag det skulle sitta fint med en kladdig kladdkaka, täckt med ett oemotståndligt lager Geisha-choklad. Vill man lyxa till det riktigt, ja då kan man ha i ett par bitar Geisha i själva smeten också!  Just Geisha är en sådan choklad som är god att äta ett par bitar av, sen tycker jag det blir lite sliskigt. Men i kombination med en riktigt god kladdkaka, ja då är det rena drömmen!
Kladdkaka med täcke av Geisha
Precis som alltid när det kommer till kladdkakor finns det ett par saker man kan tänka på för att lyckas:

  • Vänd ihop alla ingredienser, vispa inte. Vispar du ihop kladdkakan får du in luft och den blir fluffig, inte kompakt och kladdig som man vill ha den.
  • Övergrädda inte kladdkakan. Den SKA vara kladdig. Jag brukar gå efter att när kanten börjat stelna, då är resten av kladdkakan lagom.
  • Grädda gärna själva kladdkakan dagen innan den ska ätas och låt den vila i kylen över natten. Då ätter sig kladdkakan och den blir betydligt mycket enklare att skära. Även om den är väldigt kladdig.
  • De flesta grundrecept på kladdkaka ger en ganska tunn kaka. Det brukar inte vara några problem att dubbla receptet om man vill ha en lite högre kaka. Men tänk då på att den kan behöva gräddas lite längre.
  • Använd en form med löstagbar kant att grädda din kladdkaka i. Då är du säker på att du enkelt kan lossa den ur formen.

Kladdkaka med godis
Här hemma fortsätter VABBANDET! Eller nu har grabbarnas vattkoppor torkat helt, dom hade inte ens 50 koppor var och det var ungefär en vecka sedan det bröt ut nu. Så vi klarade oss väldigt lindrigt. Inga vakna nätter och inga sönderkliade koppor.
Men man märker att även om dom inte varit så sjuka, så är dom trötta. Efter 2 timmars utelek igår var det inte mycket krafter kvar. Då känns det bara elakt att låta dom gå till förskolan, även om dom inte kan smitta ner någon med vattkoppor längre. Man vet ju själv hur man mår efter en vecka med ett elakt virus i kroppen. det tar några dagar innan man är tillbaka på banan igen! Så just nu ligger dom nerbäddade i kojan vi byggde i går (som upptar större delen av den fria ytan i vårt vardagsrum) och myser i pyjamas och kollar lite på film. Himla skön start på dagen för dom!
 
Men nu så till receptet på veckans FREDAGSFIKA!! Baka den här enkla kladdkakan med Geisha och bjud kollegor, vänner eller familj på i morgon. Du blir garanterat poppis!
Kladdkaka med Geisha:
125 g smör
3 dl muscovadoströsocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 dl grädde
200 g Geisha
hackad hasselnöt
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Ha i sockret och rör om väl. Knäck i äggen, ett i taget under omrörning. Tillsätt mjöl, kakao och vanilj. Vänd ihop till en slät smet. Klä botten av en springform med bakplåtspapper och ha i smeten.
Grädda i 200°C i cirka 15 minuter eller tills kakans kanter börjat bli fasta men kakan fortfarande är kladdig. Låt svalna helt.
 
Värm grädden i en kastrull. Hacka chokladen och blanda i den i den varma grädden. Rör tills all choklad har smält. Bred detta över den kalla kakan. Strö hackad hasselnöt runt om på kakan som dekoration. Låt stelna minst 30 minuter i kylen.
Skär i bitar med en vass kniv servera gärna med en kula vaniljglass eller en klick vispad grädde!
 
bild:Linnéa Seidel

9
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 år sedan

[…] Vidare till bloggen […]

Jenny
Jenny
5 år sedan

Geisha är en stor favorit så den här kladdkakan bara måste jag baka! 🙂 Jenny

fyllda champinjoner med tomat

Nästa inlägg

Godaste vegomaten- fyllda champinjoner

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x