Så enkelt odlar du ärtskott


Att odla ärtskott är kanske en av de saker man utan problem kan göra hemma och alltid räkna med god skörd, Det är dessutom så enkelt att dina fingrar inte ens behöver ha minsta nyans av grönt för att du ska lyckas! Varje vår brukar jag och barnen peta ner ett gäng ärtor i olika bunkar och krukor och på bara en vecka kan man utan problem skörda sina första ärtskott! Fint va?
odla ärtskott hemma
Jag älskar att hålla på i trädgården, rensa ogräs och fixa till. Men trots att jag har 8 generationer trädgårdsmästare bakom mig så fick jag inte riktigt med mig genen att gilla det här med odling. Det tar för lång tid för mig. Att i flera veckor gå och vänta på ett frö som eventuellt, kanske ska gro och efter det passa upp på detta lilla gröna i en kruka i ytterligare veckor. Nope, inget för mig. Jag vill ha snabba resultat. Därför är just odling av ärtskott perfekt syssla för mig. Du får på bara ett par dagar synliga resultat och du behöver bara vattna lite då och då. Bra va?
odla ärtskott hemma
 
På vårvintern odlar vi alltid ärtskott inne, men sedan till sommaren ja då tar jag samma slags ärtor och petar ner i två stora krukor framför vår entre. I krukorna har jag sedan konformade spaljéer Efter några vekor börjar sedan ärtorna slingra sig upp längs spaljéerna och tillslut kan vi alla gå där och palla ärtor. Det blir väldigt dekorativt och är otroligt lättodlat. Ärtorna vill bara ha något att klättra på, så blir de glada och växer fint!
Odla ärtskott hemma:
ekologiska gula ärtor
såjord
skålar, burkar, fat att odla på
vattenspruta
plastfolie
 
Lägg torkade gula ärtor i vatten över natten. Fyll en skål, bunke eller ett fat med ett lager såjord. Fördela de blötlagda ärtorna över. Täck med ett tunt lager jord och fukta jorden med hjälp av blomsprutan. Täck med plastfolie. Håll jorden fuktig, på ett par dagar kommer ärtorna börja gro och sätta små gröna skott, då kan du ta av plasten. Låt stå på ett ljust och varmt ställe. Vi har våra i köksfönstret. När ärtskotten är cirka 10 cm långa kan du klippa av dom och ha i sallad, på smörgåsen eller till maten. Mina ärtor burkar ge upp till 3 skördar, sedan är det bara att byta jord och sätta nya ärtor.
Ett lagom pyssel att göra tillsammans med barnen en regnig vårdag!
Brukar ni odla något hemma hos er?
 
Gillade du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat nedanför eller lämna en kommentar <3
 

150
Prenumerera
Notis om
guest

3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
5 år sedan

Ärtskott är ju sååå gott, odlar för fullt hemma o skördar varje dag till macka o sallad!
Jag kör den lata varianten, har ett tunt lager jord och lägger torra ärtor direkt på, fuktar rejält o på med plastfolie med lufthål tills ärtorna gror. Ger ca tre rejäla skördar! Mums!

Malin
Malin
5 år sedan

Tack för tipset Linnéa 🙌🏻
Måste absolut testas
Kram Malin

Lotta Dohns
Lotta Dohns
3 år sedan

Vad gjorde jag för fel? Precis när det började växa små gröna skott, såg jag att det kommit vitt mögel på stora delar av ärtorna?

bönbiffar med morot och majs

Nästa inlägg

6 goda recept på biffar

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x