Grundrecept på hummus

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Långhelg igen för många. Och med tanke på det härliga väder som det verkar vara hemma i Sverige gissar jag på att fler av er kommer att grilla under helgen. Därför tänkte jag passa på att tipsa om en av mina favoritröror. Som passar lika bra till grillat som till att doppa grönsaker och bröd i eller ha till en sallad. Jag pratar såklart om hummus. Jag har under mitt liv gjort otaliga varianter på denna röra. Men i höstas på mat & vinmässan bjöd vi in Zeina, från Zeinas Kitchen och då fick jag se på riktigt hur en hummus ska mixas ihop! Och efter det gör jag precis som Zeina gjorde och det blir så gott!
Receptet blir lite olika varje gång, och jag följer inte hennes slavsikt utan har hittat en variant som passar mig bäst!Nu är vi inne på näst sista dagen här i Spanien, i morgon kväll går bussen mot flygplatsen och en vecka här har bara flugit fram. Men om jag ska vara ärlig ska det bli rätt skönt att komma hem! Hem till huset, hunden och vår trädgård. Fast allra bäst hade det nog varit om livet sedan fortsatte i semesterlunk ett par veckor till. Känner att jag faktiskt kom ner riktigt i varv under den här veckan!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Som sagt, för hummus finns inga regler. Smaksätt med vad du vill. Men så här gör jag. Och jag lärde mig ett par trix av Zeina. Att tahinin ska vara rätt rinnig från början. De varianter jag använt har varit på tok för fasta. Tahinin ska mixas med citronsaft och vitlök tills det blir krämig, men ändå lite fluffigt. Sedan är det bara att ha i resten av ingredienserna och mixa på. Jag skalar aldrig mina kikärtor, även om jag förstår att man får ett bättre resultat då. Men har aldrig tagit mig den tiden.
Grundrecept hummus:
4 msk tahini
1 vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
kokta kikärtor (2 fp a 380g)
olivolja
2-3 msk vatten
1/2 tsk spiskummin
salt
Mixa tahini, skalad vitlök och citron i en matberedare tills det blir krämigt.

Tillsätt 1 matsked vatten och fortsätt mixa en liten stund till. Skölj kikärtorna och ha i dom och mixa ett par minuter. Ha i en skvätt olivolja och späd sedan din hummus med vatten tills du får önskad konsistens. Mixa tills du har en silkeslen hummus. Smaka av med lite spiskummin och salt. Klart!

0
3

Chokladbollsglass och 5 andra recept till chokladbollens dag

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Tjoho i värmen, eller hur har ni det hemma i Sverige? Håller sommarvärmen fortfarande i sig? Jag hoppas det för er skull, och för oss för på lördag morgon är vi hemma på svensk mark igen och det vore fint att fortsätta med det härliga vädret! Och när det är så här varmt, finns det något bättre än att äta glass? Att efter flera timmar i solen sätta sig i skuggan och svalka sig med lite glass. Hur underbart som helst. Och mitt senaste glassrecept är ett sådant där riktigt bra recept, det är nämligen chokladbollsglass! Alltså hur bra låter inte det?
När man liksom inte kan välja om man är sugen på chokladbollar eller glass, då kan man välja chokladbollsglass!
Dessutom är det faktiskt chokladbollens dag på fredag, så det kan absolut vara läge att ladda upp med ett nytt recept känner jag!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Som sagt, chokladbollens dag är på fredag. Och som tur är har jag ett par olika recept på just chokladbollar att dela med mig av!

Så känner man inte för att göra chokladbollsglass finns det gott om andra recept att testa inför helgen!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


I USA är det väldigt vanligt med kakdeg i glass, så jag kände att det här måste ju bli den svenska varianten, eller hur!?
Jag har gjort min egna glass efter mitt väldigt enkla glassrecept. Men orkar eller hinner man inte går det finfint att ta en riktigt god vaniljglass, göra chokladbollssmeten, klicka i och frysa om.
Chokladbollsglass:
glassmet:
3 dl grädde
2 dl turkisk yoghurt
1 burk á 397g sötad kondenserad mjölk

chokladbollssmet:

3 dl havregryn

100 g mjukt smör

3/4 dl strösocker

1/2 dl kakao

2 msk kallt starkt kaffe

Vispa grädden tjock, tillsätt turkisk yoghurt och kondenserad mjölk. Blanda helt slätt.

Mixa havregrynen till ett fint pulver i en matberedare. Blanda samman med smör, socker, kakao och kaffe. Rör om ordentligt.

Klicka i chokladbolssmeten i glassen. Spar gärna lite smet att göra chokladbollar till dekoration av. Ha upp glassmeten i en avlång brödform och ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Tag fram glassen minst 20 minuter innan den ska serveras. Dekorera med chokladbollar.

Så, tänker ni fira chokladbollens dag på fredag eller hur ser det ut?

Gillar du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en liten kommentar <3

1
1

Lättlagade fiskburgare

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag har länge velat dela med mig av mitt bästa recept på fiskburgare. Men det har liksom under alla år här på Linnéas Skafferi blivit av. Men nu äntligen! Jag tycker fiskburgare eller fiskbiffar om man så vill är ett perfekt sätt att variera sitt fiskintag på. Nu har jag inga problem med att få i mina barn just fisk, men även dom uppskattade variationen. För det är rätt  lätt att även vi äter ungefär samma slags fisk vecka efter vecka.
Fiskburgare kan man ju servera som klassiska hamburgare om man vill, till kokt potatis med en kall sås eller som här, till quinoa, grönsaker och en ärthummus.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Nu har vi varit här nere i Spanien sen i fredags mitt på dagen. Och igår sa faktiskt Axel att han längtade hem för han ville äta torskrygg.. Inser att det inte är alla snart 7-åringars dra, men det var vad han längtade efter skrutten. Sedan åkte han på enrejäl sväng matförgiftning eller solsting. Trött och matt hela eftermiddagen igår, sedan började hans mage krångla och han fick feber. Så vi har varit uppe en stor del av natten och sprungit fram och tillbaka på toa. Lillebror däremot, han passade på att sova 14 timmar i natt och vaknade synnerligen utsövd och pigg. En finfin kombination kan jag säga..
Men idag har Axel tagit det lugnt i skuggan. Vilat och lyssnat på lite ljudbok. Ett par svängar i poolen och en stund vid lekplatsen. Men sedan tillbaka till skuggan. Så i natt hoppas vi på lite bättre sömn, så vi kan vakna pigga och glada igen i morgon.

Photographer: Sebastian Niemi CaJag brukar försöka hålla mina fiskburgare rätt enkla. Utan allt för många ingredienser och smaker. Jag tycker det blir allra bäst så.


Vill man inte servera ärthummus till kan man såklart göra helt vanlig hummus, eller någon vit kall sås. Det är också gott till! Ett plus är att dessa fiskburgare är helt glutenfria, steker man dom dessutom i mjölkfritt smör blir de även mjölkfria. Bra va!
Jag använder helst både lax och torsk, men man kan självklart göra som man vill och ta av det man gillar bäst.

Fiskburgare 4 port:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 800 g fisk (hälften lax hälften torsk)
2 ägg
2 msk dill
1 knippe färsk persilja
saft från 1/2 citron
salt & svartpeppar
ett par stänk fisksås
Skala och klyfta lök och vitlök. Lägg i en matberedare och mixa. Tillsätt fisk, ägg, dill och persilja. Mixa till en relativt slät smet. Smaka av med salt, svartpeppar och ett par stänk fisksås. Rör om väl.
Forma till biffar med hjälp av händerna. Lägg direkt ner i en varm stekpanna med en klick smör. Känns smeten för kletig? Blöt händerna med kallt vatten mellan varje biff.
Stek tills de fått fin yta på ena sidan, vänd om och sänk värmen något.Låt steka helt klart. Upprepa med resterande smet.
Servera quinoa, grönsaker och en kall sås eller ärthummus till.
Andra goda fiskrecept jag kan rekommendera:

3
6