Julsallad med rödkål och grönkål


Jag kommer ihåg för kanske 15 år sedan. Då någon tyckte vi kunde göra en sallad och ha med på julbordet. Jag mins att vissa rynkade på näsan. Sallad på julbordet! Var ÄR världen på väg egentligen. Men vi var fler som tyckte det var gott med något som bröt av all den mastiga julmaten. På senare år har det hittat in fler olika gröna rätter till jul hemma hos oss. Min moster gör långkål, jag brukar göra något vegetariskt alternativ till julskinka, i år kommer jag även göra inlagd rödkål.
Och såklart någon form av sallad. Kanske den här julsalladen, med grönkål, rödkål, hasselnötter, granatäpple och apelsin. Knaprigt, krispigt och så gott!


Idag tror jag jag tog de sista matbilderna för i år. Det känns alltid lika konstigt. Att packa undan kameran, säga att vi ses nästa år. Påfyllda med ny energi och med nya idéer.
Imorgon tänker jag nämligen avsätta tid för att städa ur kylen efter de senaste veckornas jobb. Kan säkert finnas både en och annan grej där som jag borde tagit reda på för ett tag sedan.. Jag tänkte även passa på att förbereda något inlägg till bloggen. Så jag någon dag kan ta helt ledigt. Så himla skönt att förhoppningsvis få till en sådan dag. Välbehövligt!
På fredag tar jag tåget mot Stockholm då vi har julavslutning med Loppigänget på morgonen. Men hinner lagom hem tills barnen slutar och då ska vi jullovsfika. För det är vi värda!


Visst vore det härligt att sätta en sån här färgsprakande sallad på julbordet i år? Kanske skulle det även vara gott med lite äpple i, vad tror ni?
Julsallad med rödkål och grönkål:
1/2 rödkålshuvud
ca 200 g grönkål
olivolja
flingsalt
2 apelsiner
100 g hasselnötter
1 granatäpple
Finriv rödkålen, gärna med en mandolin.


Repa grönkålen i mindre bitar. Lägg i en skål, ringla över olja och salt. Dela ena apelsinen i två och pressa över saften från ena halvan över kålen. Arbeta in oljan och apelsinsaft i kålen. Hacka nötter grovt. Skala och skär apelsinen i klyftor. Tag ur alla kärnor ur granatäpplet. Blanda samman all kål, apelsin, hasselnötter och garanaäpple i en stor skål. Servera!

Nu ska jag och hunden gå ut och ta en nypa luft. Solen skiner faktiskt och det har snöat lite på morgonen här 🙂
Hoppas ni alla får en himla fin onsdag!

0
6

Sillröra till jul

Min mamma har en handskriven receptbok. Ni vet en sån där svart med röd rygg. Där hon under åren varvat extra bra recept med någon lite dagboksanteckning. Jag brukar tänka att det är ungefär samma sak som jag gör här. Varvar mina bästa recept med någon anteckning om hur livet är just nu. Om det är regn eller sol, har det hänt något i familjen, bara små vardagsbetraktelser.
Och 21/12-03 kan man hitta det här receptet på Lenas sillröra i mammas receptbok. En sillröra vi har haft med på varje julbord sedan dess och som jag brukar passa på att ta med om vi äter knytisjulmat med andra. För gillar man sill brukar den här bli riktigt omtyckt!


Men hur såg då livet ut i december 2003 hemma hos familjen Seidel kan man undra? Jo det snöade och blåste, pappa Henrik funderade på att byta jobb, jag läste första terminen till undersköterska på gymnasiet och min syster hade börjat högstadiet. Mamma Ylva jobbade på lasarettet och pluggade samtidigt. Dessutom mådde både hund, katt, höns och kanin bra 🙂
Sånna små anteckningar är receptboken full av. Fint att läsa om ändå, nästan 20 år senare. Även om det inte är annat än små vardagsbetraktelser.
Ska jag skriva något litet om hur vardagen är här hemma idag skulle jag nog skriva att en ny liten familjemedlem flyttade hem till oss i söndags. Ett litet svart yrväder vid namn Carlsson huserar nu i vårt hus.
Och jag har verkligen glömt hur det är att ha katt! Haha han är verkligen överallt. Men barnen är överlyckliga! Dessutom är det bara att ta med katten till barnens sängar på morgnarna så får man upp dom utan problem. Perfekt så här sista veckan innan jullovet!


Men åter till sillröran. den blir som allra godast om man gör den en dag eller två i förväg sådär.


Sillröra:
600 g löksill
1 rödlök
1 purjolök
ca 2 msk dill
2 dl majonnäs
1 dl grädde
3/4 dl kaviar (typ kalles kaviar)
2 tsk citronpeppar
Häll av sillen och skär den i bitar. Skala och finhacka rödlöken. Skär ner purjolöken i mindre bitar.
Blanda sill, lök, dill, majonnäs, grädde, kaviar och citronpeppar väl och ha upp i en burk med tätslutande lock. Låt stå i kylen till servering.
Så gott på julbordet eller på en hård knäckemacka.

2
3

Småkakor till jul


Med bara en dryg vecka kvar till jul är det kanske dags att fundera på vad man ska baka till jul. Eller kanske kan en hel låda med massa olika sorters kakor vara en perfekt julklapp att ge bort till någon så här i juletid?
Därför tyckte jag den kunde passa fint att göra ett litet inlägg om alla goda julkakor att baka. För det finns ju så många! Två av mina absoluta favoriter ser ni på bilden. Och det är skurna pepparkakor och svåger Richards tyska julkakor. Ingen jul utan dom!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Som sagt, ingen jul utan Richards tyska julkakor. Har faktiskt en halv omgång ogräddad kakdeg ligger i frysen. Perfekt att ta fram och grädda till jul!


Samma sak är det med mina skurna pepparkakor, där här jag också en rulle kakdeg ligger i frysen, redo att gräddas. Men tror tyvärr inte dom kommer att räcka. Så får nog baka en omgång till i veckan så vi har.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Är man sugen på något gott och lättbakat till kaffet i jul passar Axels pepparkskssnuttar perfekt. Som en blandning mellan pepparkaka och kolakaka. Rena drömmen alltså!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En annan kaka vi gärna bakar är pepparkaksgrottor. Fyll med choklad, eller varför inte dumle. En lättbakad och mumsig småkaka <3

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Gillar man saffran, då är det här helt rätt kaka att baka. Fylld med härlig saffranssmak och vit choklad. Hur god som helst”

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Orkar man inte baka, men ändå vill pyssla med något litet så kan man göra lite krystyr och dekorera färdiga pepparkakor med. Det blir så himla fint tycker jag!
Receptet på min bästa kristyr hittar ni här!
Nu rullar  mitt tåg strax in till Stockholm. Har ett möte här under dagen att hinna med, sen bär det av hem igen för att fixa klart allt det sista inför julledigheten. Som alltid är det en hel del som måste ordnas så att man faktiskt kan ta lite ledigt sen. Fast hemma hos oss är det bara jag och Sebastian som längtar efter jullovet. Axel hade kunnat gå någon vecka till och Isac vill inte vara borta från sina kompisar på förskolan. Men jag tänker att det bara är bra betyg till grabbarnas förskola och skola det 🙂
Och att det nog ändå blir ganska skönt för dom med lediga, oplanerade dagar. För så lugn jul som vi verkar få i år har vi inte haft på evigheter. Det ska bli så himla skönt!

0
3