Julsallad med rödkål och grönkål

julmat, sallad, kål
Jag kommer ihåg för kanske 15 år sedan. Då någon tyckte vi kunde göra en sallad och ha med på julbordet. Jag mins att vissa rynkade på näsan. Sallad på julbordet! Var ÄR världen på väg egentligen. Men vi var fler som tyckte det var gott med något som bröt av all den mastiga julmaten. På senare år har det hittat in fler olika gröna rätter till jul hemma hos oss. Min moster gör långkål, jag brukar göra något vegetariskt alternativ till julskinka, i år kommer jag även göra inlagd rödkål.
Och såklart någon form av sallad. Kanske den här julsalladen, med grönkål, rödkål, hasselnötter, granatäpple och apelsin. Knaprigt, krispigt och så gott!julmat, sallad, kål
Idag tror jag jag tog de sista matbilderna för i år. Det känns alltid lika konstigt. Att packa undan kameran, säga att vi ses nästa år. Påfyllda med ny energi och med nya idéer.
Imorgon tänker jag nämligen avsätta tid för att städa ur kylen efter de senaste veckornas jobb. Kan säkert finnas både en och annan grej där som jag borde tagit reda på för ett tag sedan.. Jag tänkte även passa på att förbereda något inlägg till bloggen. Så jag någon dag kan ta helt ledigt. Så himla skönt att förhoppningsvis få till en sådan dag. Välbehövligt!
På fredag tar jag tåget mot Stockholm då vi har julavslutning med Loppigänget på morgonen. Men hinner lagom hem tills barnen slutar och då ska vi jullovsfika. För det är vi värda!julmat, sallad, kål
Visst vore det härligt att sätta en sån här färgsprakande sallad på julbordet i år? Kanske skulle det även vara gott med lite äpple i, vad tror ni?
Julsallad med rödkål och grönkål:
1/2 rödkålshuvud
ca 200 g grönkål
olivolja
flingsalt
2 apelsiner
100 g hasselnötter
1 granatäpple
Finriv rödkålen, gärna med en mandolin.
Repa grönkålen i mindre bitar. Lägg i en skål, ringla över olja och salt. Dela ena apelsinen i två och pressa över saften från ena halvan över kålen. Arbeta in oljan och apelsinsaft i kålen. Hacka nötter grovt. Skala och skär apelsinen i klyftor. Tag ur alla kärnor ur granatäpplet. Blanda samman all kål, apelsin, hasselnötter och garanaäpple i en stor skål. Servera!
 
Nu ska jag och hunden gå ut och ta en nypa luft. Solen skiner faktiskt och det har snöat lite på morgonen här 🙂
Hoppas ni alla får en himla fin onsdag!

6
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
julsill, sill, jul

Nästa inlägg

Sillröra till jul

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x