Pannkaksmuffins på kikärtsmjöl

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Igår kom Axel och hans kompis Matias hem från skolan. Perfekt att vara så pass stor att man klarar sig själv när mamma jobbar. Jag brukar serva med mellanmål, sen sköter dom sig själva. Jag ser dessa eftermiddagar som utmärkta tillfällen att testa nya recept. På andra barn än mina egna alltså. Och igår blev det pannkaksmuffins, gjorda på kikärtsmjöl.
Jag är ju av den åsikten, att pannkaka liksom inte riktigt är mat. Det är mest vetemjöl. Men gör man dom på kikärtsmjöl och fina, ekologiska ägg. Ja då blir det ett himla fint och mättande mellanmål.
MEN, vill man baka dom på vetemjöl så går det precis lika bra. Öka då mängden mjölk något bara.


Kan även passa fint att servera på en brunch, kanske till påsk? Jag tycker dom är allra godast då dom fortfarande är lite varma. Men eftersom man inte alltid kan passa in sådant i mitt jobb, så värmde jag dom försiktigt innan dom serverades.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag har bakat pannkaksmuffins förut. Med uruselt resultat. De har liksom fastnat som berget i muffinsplåten. Så jag gav upp det hela. Men skam den som ger sig.
Den här gången smörjde jag formarna noga med smör och sedan lät jag pannkaksmuffinsarna svalna något i formen innan jag lossade dom med en kniv. Visst, dom satt lite fast, men inte värre än att jag fick loss dom. Har man ingen muffinsplåt, eller är livrädd för att dom ska fastna så kan man använda pappersformar.

Nå, hur löd domen från min jury  undrar kanske ni?
Jo, Matias gav dom 9,2/10 och Axel 9/10. Så helt klart godkänt får man ju säga ändå. Jag serverade dom med lite mosade hallon jag sötat med kokossocker och en liten klick lättvispad grädde. De som inte åts upp la jag i frysen. De kan nog bli perfekta att ta fram till mellanmål en annan dag känner jag på mig.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag upplever det som om pannkakssmet på kikärtsmjöl inte blir lika tjock som på vetemjöl, men det funkade superbra att göra pannkaksmuffins på ändå. Men var inte rädd om smeten känns lite tunn. Det är ok.

Pannkaksmuffins 12 st:
3 ägg
3 dl mjölk (jag tog havremjölk)
2 dl kikärtsmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa socker
smör till formen
Blanda ägg, hälften av mjölken, mjöl, bakpulver, vanilj och salt till en slät smet. Tillsätt sedan resterande mängd mjöl och vispa klumpfritt. Låt gärna stå och svälla ca 15 minuter.
Smörj en muffinsplåt noga med smör. Jag brukar ställa in formen i några minuter i den varma ugnen. När du sedan smörjer formarna med smör smälter smöret lite och det blir lättare att komma åt överallt.


Fyll formarna till 2/3 med smet och grädda i 225 °C i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg.

Servera med sylt, bär, grädde eller vad du gillar allra bäst!

0
9

5 snabba middagar- klara på 30 minuter!


Kalendern säger första veckan i februari och vi borde ha vinter. Men här har blåsipporna börjat blomma och videkissarna slagit ut efter vägen. Och själv kan jag inte bestämma mig för om det ändå är lite skönt att slippa all snö vi annars brukar få. Eller om det är himla sorgligt. Som om vi liksom går miste om en hel vinter.
Men som sagt, där ÄR ändå rätt kyligt ute, och nu har vi tassat in i den månad då de flesta av oss får spendera tid hemma i soffan, med nässpray, alvedon och pappersnäsdukar nära till hands. Därför tänkte jag att det passar bra att tipsa om 5 snabba middagar- klara på 30 minuter! Jag gillar ju grytor och röror av alla dess slag. Så den här veckan blir det värmande, närande och tröstande recept. Som bara tar dig ca 30 minuter att laga iordning. Fint va?

Ajvargryta med quorn lagar du till på ett litet kick. Det är dessutom himla gott att ha i matlåda om det råkar bli något över.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Snabblagad lax i vitlökssås är en riktig räddare i nöden. Lite creme fraiche, örter, citron och vitlök är allt som behövs. Ja och så fisk såklart!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Klassikerna kyckling i currysås är lika poppis nu som för 30 år sedan. Lättlagat och himla gott, det är allt jag begär av vardagsmaten ändå.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Förra veckans stora fullträff: linsstroganoff. Dra mig baklänges så gott! Dessutom är det enkelt att laga mycket av det och ha som matlåda.


Sugen på något helt annat än mumsiga grytor? Gör du mina asiatiska vegofärsbiffar i kokosmjölk. Supergoda och rysligt enkla att laga!
Förutom att det är måndag, så är det faktiskt morotskakans dag idag. En himla fin dag, väl värd att fira.
Nu ska vi ha restfest här hemma. Himla fint att starta veckan med att få frossa i rester och slippa laga kvällsmat tycker jag!

1
1

6 smarriga recept till fredagsmyset

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det är dags för fredagsmys om det så är det sista jag gör, snart är det fredagsmys.
Någon mer som kommer ihåg jingeln från OLW?
Själv känner jag mig superladdad inför lite fredagsmys. Det var flera veckor sedan vi var hemma hela familjen en fredag, så det är lite efterlängtat. Och vad passar då bättre än 6 smarriga tips till fredagsmyset?
Så idag tänkte jag tipsa om allt från bästa tacomyset till lite gott att äta både innan och efter maten. Som min pizza bianco. Alltså mums! Den är så god och passar perfekt att starta fredagsmyset med.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vad är en fredag utan tacos? Jag gillar att göra tacopaj. Så himla gott och väldigt smidigt måste jag säga. Dessutom är det himla fint att ha en bit tacopaj eller två över till lördagslunchen.

Orkar du inte göra en paj? Men ändå är sugen på tacos? Gör då en tacopizza. Plättlätt fredagsmat där pizzabottnen är gjord av tortillabröd.


Och så till det bästa, det goda efter maten. Gör ett stort fat med frukt, kex och NUTELLADIPP! Alltså mums! Det bästa som finns är när man har gäster och ställer fram ett sånt här härligt fat. Det brukar bli succé!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Är du sugen på något fräsch och enkelt efter maten, då rekommenderar jag verkligen den här smarriga glassen. Gjord på bara två ingredienser och helt utan glassmaskin.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Gillar du istället något salt till fredagsmyset? Gör då en omgång grönkålschips.  Mumsfillibabba!
Vad ska ni äta för gott till kvällen?

3
10