Panerad rödspätta

panerad rödspätta
Idag njuter vi av sista skälvande timmarna på sommarlovet. I morgon är det dags för grabbarna att börja fritids några dagar innan skolan drar igång nästa vecka och vardagen liksom börjar på riktigt. För vi tar och mjukstartar lite. 3 kortdagar den här veckan. Sedan är fritids stängt på måndag. Så vi börjar veckan med en ledig dag tillsammans. Men det känns skönt. Att smyga igång liksom. Själv kan jag inte bärga mig. Jag vill börja jobba NU! Komma in i rutiner. Jag mår egentligen så mycket bättre av det. Så idag tänkte jag bjussa på en riktig vardagsfavorit hemma hos oss. Mat som barnen alltid äter massor av. Nämligen panerad rödspätta.

Vilken lyx att kunna gå ut i trädgården och plocka in egenodlad färskpotatis. Finns liksom inget godare!
panerad rödspätta
 
Nu kanske någon av er tycker det känns väldigt trixigt och väl avancerat att stå och göra panerad rödspätta en helt vanlig vardag. Och visst kan man tycka det. Men saken är den att du faktiskt får fram maten på samma tid det tar att koka potatisen. Fisken går dessutom bra att panera i förväg och låta vila i kylen. Då behöver du bara steka på den när det väl är dags för kvällsmat.
 
Min panerade rödspätta serverar vi gärna till nykokt potatis, ärtor och kall, vit sås. Hur gott som helst!
Panerad rödspätta 4 port:

rödspättafiléer (ca 600-800 g)
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
1 tsk örtsalt
saft från 1/2 citron

Torka spättfiléerna helt torra. Ha upp mjöl i en skål, knäck båda äggen och ha upp i en annan och vispa upp det, ha upp ströbröd i ett tredje. Blanda i örtsalt och citron det uppvispade äggen.

Täck fisken helt i mjöl, doppa sedan i ägg och sist i ströbröd. Låt fisken vila medan du kokar potatisen och gör såsen. Stek fisken i riktigt med smör tills den fått fin färg på båda sidor.

Vit, kall sås:
4 dl creme fraiche eller gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk finhackad dill
saft från 1/2 citron
2 msk bostongurka
salt & peppar
Blanda samman creme fraîche och majonnäs i en skål, Ha i finhackad dill, saftren från 1/2 citron och bostongurka. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen stå minst 30 minuter i kylen innan den serveras.

21
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar

Nästa inlägg

Tävla med Snøfrisk

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x