Jordnötsbräck med choklad och flingsalt

jordnötsbräck-3

Idag tror jag att jag gjorde livets godaste julgodis. jordnötsbräck! Alltså varför har jag inte gjort detta förut?! Orimligt gott ändå!
Lätt att göra och det krävs inga konstiga eller speciellt många ingredienser. Allt som faktiskt krävs är socker, sirap, grädde och jordnötter. Ja och såklart choklad och en gnutta flingsalt.

jordnötsbräck, julgodis, knäck

Jag utgick faktiskt från ett klassiskt knäckrecept. Där man helt enkelt blandar 1 del grädde, 1 del sirap och 1 del socker. För att då kan man tillexempel passa på att göra annat kolagodis av samma smet. Som hemgjord Daim tillexempel. Den ska ju också vara knäckig och hård. Inte seg och mjuk. Jag gjorde helt enkelt en lite större sats kola, men fick på köpet två sorters julgodis. Av exakt samma ingredienser. Fiffigt va?

jordnötsbräck, julgodis, knäckLåt oss också prata en liten stund om hur ofantligt gott det var med jordnötter istället för mandlar i kolan! Alltså, i år blir det en omgång knäck med jordnötter. Jisses så mycket godare. Men jag måste nog även göra en variant med mandlar. Ni vet traditioner osv…
Idag har vi precis 2 veckor kvar till jul. Och i ärlighetens namn är det svårt att få till någon vidare julkänsla när snön liksom vägrar anlända. Men som det ser ut just nu väntar 10 dagar med moln och ett par plusgrader.. Jaja, jul blir det. Oavsett väder.
Men det känns som om vi har läget skapligt under kontroll. De flesta julklapparna är inhandlade. Och snart är alla stora jobb levererade för min del. Så den 18 går barnen på jullov och jag hoppas på samma sak. Även om bloggen såklart kommer att uppdateras. Så är det ändå nästan ledigt <3

jordnötsbräck, julgodis, knäck

Men så till receptet. Det här blir lagom till en omgång jordnötsbräck. Jag kör på 2 dl sirap, 2 dl grädde och 2 dl socker. Men vill du göra någon mer sorts godis skulle jag köra 3 dl av allt. Har du en riktigt stor gryta kan du köra på 4 dl. Men kom ihåg att det tar sin lilla tid då.
Bräcken kan du såklart smaksätta hur du vill. Röra ner polkagrisar kanske?

jordnötsbräck, julgodis, knäck

Men jag tyckte den här varianten. Med jordnötter, flingsalt och choklad blev oemotståndligt gott!
Eftersom vi har en i familjen som inte äter laktos körde jag på laktosfri grädde och laktosfri mjölkchoklad. Och det fungerade hur bra som helst <3

Jordnötsbräck
2 dl grädde (minst 35%)
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl saltade jordnötter
flingsalt
100 g choklad
1 tsk kokosolja (eller annan smakfri olja)

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt koka upp och fortsätt koka till 145°C. Hacka nötterna grovt. Ha i dom och rör om väl. Låt allt koka upp till 145°C igen. Klä en plåt med bakplåtspapper. Bred ut kolan. Strö över flingsalt. Låt stelna helt i rumstemperatur.
När kolan stelnat helt, skär i lagom stora bitar. Smält chokladen (antingen i vattenbad eller försiktigt i micron). Blanda i oljan. Doppa delar (eller hela om du föredrar det) av jordnötsbräcken i chokladen. Lägg tillbaka på bakplåtspappret och låt chokladen stelna.

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
svart diskbänk
3 år sedan

Intressant artikel att läsa, tack

Elin
Elin
3 år sedan

Vad blir de för konsistens på godisarna? 🙂

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Elin
3 år sedan

Ju längre man kokar, ju hårdare blir dom. Men vod 145 grader är det mer hårt än segt 🙂

Folke
Folke
3 år sedan

Hoppas ni får vara friska från Corona denna jul <3
Här kommer några supertips från mig <3
Min favorit:
https://invite.bestsecret.se/VZS-8D3-K3M?c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration
Även:
https://campadre.se/tipsa/7817?utm_source=mgm&utm_medium=sharelink&utm_campaign=7817
Jag handlar genom denna sidan för att få pengar tillbaka:
http://www.refunder.se/b/Spara50länk

kladdkaka, pepparkakssmak

Nästa inlägg

Pepparkakans dag 10 goda recept

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x