
Dan före dan före dan före. Ja alltsÄ. Idag Àr det en vecka kvar till jul och jag antar att det Àr mÄnga med mig som kommer fixa klart mycket inför julen i helgen. Kanske rulla nÄgra köttbullar? Göra lite julgodis?
DÄ passar det ju finfint med mitt bÀsta recept pÄ julköttbullar. Garanterat saftiga och goda. Med en underbar smak av jul. Dessutom Àr dom löjligt enkla att göra. Dom tillagas nÀmligen i ugnen. Vilket Àr perfekt nÀr man ska göra en större omgÄng köttbullar.
Riktigt juliga köttbullar, dom fÄr god smak av senap och kryddpeppar tycker jag. Jag tog en skvÀtt av Ärets julsenap med smak av honung och citron. Men vilken grovkornig senap som helst funkar bra. Ja det fungerar sÄklart med helt vanlig senap ocksÄ. Men till jul blir de allra godast med en grovkornig variant.
IgÄr sken ju nÀstan, nÀstan solen. Men idag Àr det grÄtt och dimmigt. Kollade nyss vÀdret. har vi tuuur kan vi iaf fÄ minusgrader hÀr till ju. Det Àr ju bÀttre Àn plusgrader och regn kÀnner jag. Har ni fÄtt riktig vinter Àn hos er? HÀr lÀngtar vi!!
Mina julköttbullar görs som sagt allra enklast i ugnen. Trilla runda bollar och lÄt dom gÄ i ugnen i cirka 10 minuter. Sen Àr det bara att ge dom gyllenbrun fÀrg i stekpannan tillsammans med en klick smör precis innan servering. DÄ undviker du att fÄ torra och trÄkiga köttbullar.
Jag steker Àven löken i förvÀg. LÀnge. SÄ den blir sÄdÀr mjuk och söt att den smÀlter i munnen. Har du smÄ avkommor som fÄtt för sig att lök=döden? Ja dÄ skulle jag istÀllet finriva löken. DÄ fÄr du massor med smak. Men den syns inte. Fiffigt va?
Linnéas julköttbullar i ugn, ca 50 st:
1 kg nötfÀrs
2 dl mjölk
1 dl havregryn
1 stor gul lök
2 msk grovkornig senap
kryddpeppar, gÀrna hela korn
1 msk oxfond
salt
Blanda mjölk och havregryn i en skÄl. LÄt stÄ och svÀlla i minst 20 minuter. GÀrna lÀngre sÄ havregrynen blir helt mjuka.
Skala och finhacka lök. Stek pÄ medelvÀrme i lite smör tills löken Àr helt mjuk.
Blanda samman de svÀllda havregrynen med stekt lök och köttfÀrs. SmaksÀtt med senap, nymortlad kryddpeppar, oxfond och salt.
Skölj hÀnderna i kallt vatten och forma sedan fÀrsen till bollar. Skölj hÀnderna dÄ och dÄ i kallvatten sÄ Àr det enklare att göra fina smÄ bollar. LÀgg ut pÄ en plÄt och stek i ugnen pÄ 225°C i cirka ca 7-9 minuter. LÄt svalna pÄ plÄten och lÀgg sedan i kyl/frys i vÀntan pÄ julen.
LÄt sedan köttbullarna fÄr fin yta genom att steka dom i lite smör i en stekpanna.

Idag har jag gjort dina julköttbullar, de blev helt underbara tyckte hela familjen!
FrĂ„n och med nu kommer jag aldrig göra nĂ„gra andra köttbullar Ă€n dinaâ€ïž
Fantastiskt goda!