Julköttbullar- i ugn

köttbullar, julmat, julbord
Dan före dan före dan före. Ja alltså. Idag är det en vecka kvar till jul och jag antar att det är många med mig som kommer fixa klart mycket inför julen i helgen. Kanske rulla några köttbullar? Göra lite julgodis?
Då passar det ju finfint med mitt bästa recept på julköttbullar. Garanterat saftiga och goda. Med en underbar smak av jul. Dessutom är dom löjligt enkla att göra. Dom tillagas nämligen i ugnen. Vilket är perfekt när man ska göra en större omgång köttbullar.

köttbullar, julmat, julbord

Riktigt juliga köttbullar, dom får god smak av senap och kryddpeppar tycker jag. Jag tog en skvätt av årets julsenap med smak av honung och citron. Men vilken grovkornig senap som helst funkar bra. Ja det fungerar såklart med helt vanlig senap också. Men till jul blir de allra godast med en grovkornig variant.
Igår sken ju nästan, nästan solen. Men idag är det grått och dimmigt. Kollade nyss vädret. har vi tuuur kan vi iaf få minusgrader här till ju. Det är ju bättre än plusgrader och regn känner jag. Har ni fått riktig vinter än hos er? Här längtar vi!!

Mina julköttbullar görs som sagt allra enklast i ugnen. Trilla runda bollar och låt dom gå i ugnen i cirka 10 minuter. Sen är det bara att ge dom gyllenbrun färg i stekpannan tillsammans med en klick smör precis innan servering. Då undviker du att få torra och tråkiga köttbullar.

 

köttbullar, julmat, julbordJag steker även löken i förväg. Länge. Så den blir sådär mjuk och söt att den smälter i munnen. Har du små avkommor som fått för sig att lök=döden? Ja då skulle jag istället finriva löken. Då får du massor med smak. Men den syns inte. Fiffigt va?

Linnéas julköttbullar i ugn, ca 50 st:
1 kg nötfärs
2 dl mjölk
1 dl havregryn
1 stor gul lök
2 msk grovkornig senap
kryddpeppar, gärna hela korn
1 msk oxfond
salt

Blanda mjölk och havregryn i en skål. Låt stå och svälla i minst 20 minuter. Gärna längre så havregrynen blir helt mjuka.
Skala och finhacka lök. Stek på medelvärme i lite smör tills löken är helt mjuk.
Blanda samman de svällda havregrynen med stekt lök och köttfärs. Smaksätt med senap, nymortlad kryddpeppar, oxfond och salt.

Skölj händerna i kallt vatten och forma sedan färsen till bollar. Skölj händerna då och då i kallvatten så är det enklare att göra fina små bollar. Lägg ut på en plåt och stek i ugnen på 225°C i cirka  ca 7-9 minuter. Låt svalna på plåten och lägg sedan i kyl/frys i väntan på julen.

Låt sedan köttbullarna får fin yta genom att steka dom i lite smör i en stekpanna.

8
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Åsa
Åsa
3 år sedan

Idag har jag gjort dina julköttbullar, de blev helt underbara tyckte hela familjen!
Från och med nu kommer jag aldrig göra några andra köttbullar än dina❤️

saffransbiscotti, pepparkaksbiscotti,

Nästa inlägg

Biscotti med smak av apelsin och pepparkaka

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x