Stuvad spenat

För någon vecka sedan fick jag ett sånt akut sug efter stuvad spenat. Jag vet ärligt talat inte när jag åt det sist. Vilket är himla konstigt  för det är inte bara himla bra för kroppen, det är ju så gott också. Dessutom lyfter lite stuvad spenat vilken tråkig middag som helst!

Som tur var hade jag en påse fryst spenat att plocka fram. Det blev pricken över i till vår middag.

Jag försökte få barnen med på tåget genom att visa nån filmsnutt på YouTube med Karl-Alfred som blev så stark av spenat. Dom tittade på mig med föga imponerad uppsyn och förstod inte alls hur ett mossigt filmklipp i dålig kvalité skulle få dom att äta den stuvade spenaten. Axel smakade och konstaterade att: nej, ingen favorit.

Men jag tänker som så, att en dag lär dom sig att uppskatta även stuvad spenat. Om jag bara fortsätter servera det, så en vacker dag är det liksom gott.
Så har det iallafall varit för mig under hela mitt liv, en dag smakade sillen på julbordet riktigt bra. För att inte tala om saker som oliver, starkare ostar och typ vin. Det sistnämnda fick jag jobba på bra länge innan jag lärde mig att uppskatta det. Finns bara viljan så 😉

Stuvad spenat:

450 g fryst, hackad spenat
25 g smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk (jag tog havremjölk)
salt och lite muskotnöt
ev en nypa socker

Låt gärna spenaten tina och pressa ur vätskan ur den tinade spenaten (om du inte hinner tina spenaten går det bra att lägga i den fryst också.)
Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet, späd med mjölk, lite i taget under konstant vispning. Låt koka upp till en tjock stuvning.
Ha i spenaten och låt allt koka på låg värme i cirka 5 minuter. Smaka av med salt, lite riven muskotnöt och eventuellt en nypa socker. Jag brukar hoppa över det, men många föredrar lite sötma i stuvningen.

Perfekt att servera med ett stekt eller kokt ägg och lite potatis. Gott till fisk och till korv!

MUMS!

0
18

6 goda våffelrecept att testa på våffeldagen

inlägget innehåller reklamlänkar för Cervera

Photographer: Sebastian Niemi Ca

25 mars står för dörren. Vilket innebär att det är dags att damma av våffeljärnet och grädda ett gäng våfflor. Vilken tur att det finns en hel uppsjö av olika recept på just våfflor,  jag har tagit fram 6 goda våffelrecept att testa på våffeldagen. Allt från frasiga spenatvåfflor med lax till våfflor med glass och chokladsås. Det finns något för alla smaker med andra ord!

Ni är fler som undrat över mitt våffeljärn. Vilket märke det är och vart man kan köpa det. Det blir superfina, hjärtformade våfflor av det! Just nu är det 35% rabatt på det! Så kolla in det och alla andra fina våffeljärn som är på bra pris nu inför våffeldagen!

Som en fräsch liten förrätt är dess spenatvåfflor som jag toppat med färskost och lax. Våfflor helt i min smak!

Vill du gör klassiska våfflor, fast aningen lite mer matiga? Testa att göra våfflor på havremjöl. Precis lika gott som på vetemjöl, men mättar bättre!

Våfflor kan också passa fint som tilltugg.  Vilket är precis vad dessa halloumivåfflor gör. Salt, krispigt, frasigt och så himla gott!

Visste du att det går precis lika bra att göra våfflor på kikärtsmjöl som på vete eller havremjöl? Våfflorna får en himla fin lite gulare ton. Men lika god smak som klassiska våfflor! Testa!

Äggfria våfflor? Javisst, inga problem! Byter du dessutom ut mjölken mot växtbaserad mjölk blir dom även mjölkfria. Bra va?
Här har jag toppat våfflorna med en ädelostkräm och blåbärssylt. SÅ GOTT!

Vi avslutar väl på topp? Med våfflor som du serverar både glass och chokladsås till?

Låter inte det himla bra va?

Vilka slags våfflor föredrar du? Ska det vara med sylt och grädde? Eller kanske glass? Eller är du lite mer som jag och föredrar något mera salt på din våffla, som färskost och lax?

Hur du än väljer att äta dina våfflor så hoppas jag din våffeldag blir god och njutfull!

Ni vet väl att ni även kan följa mig på Instagram?

0
27

Havrevåfflor

Våffeldagen närmar sig med stormsteg. Och vad passar inte bättre än att bjuda på ett nytt recept på denna lilla älskade rätt.
Idag blir det nämligen våfflor gjorda på havremjöl- alltså havrevåfflor.

Som att servera havregrynsgröt till kvällsmat, fast i en lite roligare förpackning.

Ni vet väl att ni även kan följa mig på Instagram?

Jag brukar göra mina våfflor på havremjöl istället för klassiskt vetemjöl. De blir lite matigare och mer mättande. Dessutom blir de glutenfria om du använder glutenfria havregryn. Perfekt om du har allergiker hemma!

Havremjöl finns att köpa i affären. Men jag brukar alltid mixa mitt egna. Det är bara att lägga havregryn i en mixer och mixa till ett slätt mjöl.

Våfflorna gräddar du precis som du gräddar våfflor gjorda på vetemjöl.
Jag brukar alltid låta smeten stå och svälla 30 minuter. Det gör jag oavsett om jag lagar på vete eller havre. Men just havremjölet behöver den där stunden för att det ska bli en tjock och härlig smet.

Jag använder havremjölk till våfflorna, det ger en god smak. Men du väljer såklart själv vilken slags mjölk du har i.

Havrevåfflor:

5 dl mjölk av valfri sort
3 dl havremjöl
2 ägg
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
1 1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

Blanda hälften av mjölken med allt havremjöl och de båda äggen. Vispa till en klumpfri smet. Tillsätt sedan resterande mängd mjölk, salt, vanilj och bakpulver.
Låt smeten stå och svälla minst 30 minuter.

Smörj ett våffeljärn med smör och grädda gyllene våfflor.
Precis som när du gräddar våfflor på vetemjöl är det viktigt att inte öppna våffeljärnet för tidigt. Utan låt våfflan få en fin, krispig yta.

I några av våfflorna blandade jag i färska blåbär i smeten innan jag gräddade dom. Det blev mums!

Vad har du helst till dina våfflor? Grädde, sylt och bär eller något mer matigt alternativ?

Nu ska jag ta en lunchpromenad i solen. Så härligt!

2
140