BETALT ANNONSSAMARBETE MED Lönneberga

Ugnsrostad kyckling med rotfrukter

Att göra ugnsrostad kyckling med rotfrukter i ugn är ett av mina bästa knep för att fixa en enkel men god middag av det vi redan har hemma.

Photographer: Linnea Seidel

Idag har jag använt Lönnebergas Kyckling Lårfilé som nu kommer i en ny, smart förpackning. Tänkt att den här lilla förpackningen rymmer 630g! Det är precis nytänkande som detta jag älskar. Att kycklingen dessutom är vakuumförpackad gör att den har en längre hållbarhet i kylen vilket också minskar matsvinnet!
Minst 57% mindre plast i förpackningen gör som sagt att den tar mindre plats, inte bara i kylen, utan även i transport till och från mataffären och när du sedan ska källsortera förpackning. Hur bra låter inte det?

Photographer: Linnea Seidel

När man gör ugnsrostad kyckling med rotsaker blir lite en plåt med allt-i-ett. Minimalt med disk, liten ansträngning och himla gott.

Jag hade lite sötpotatis, potatis, morötter och rödlök hemma som fick sätta grunden till den här middagen. Sen smaksatte jag med oliver, citron och massor av färska örter.
Fördela alla rotsaker på en stor plåt, då går det fortare i ugnen.

Ugnsrostad kyckling med rotfrukter:

630 g Lönneberga Kyckling lårfilé
2 ekologiska citroner
olivolja
färska örter (basilika, rosmarin och persilja tillexempel)
salt
400 g sötpotatis
2 morötter
400 g potatis
2 röda lökar
1 citron
ca 100 g oliver

Öppna förpackningen med kyckling. Ringla över olja och pressa ur saften från 1 citron. finhacka örter och strö lite över kycklingen. Salta. Vänd runt kycklingen i marinaden direkt i förpackningen.

Skala och skär sötpotatis och morötter i bitar. Dela potatisen Lägg ut detta på en ugnsfast form.
Skala och dela rödlöken i kvartar. Tvätta citronen noga och dela den i bitar. Lägg ut rödlök, citron och oliver över rotfrukterna.
Ringla över olja och strö över hackade färska örter. Rör om.
Placera sist ut kycklingen över rotsakerna.

Ugnsrosta i cirka 30 minuter eller tills både rotsaker och kyckling är helt klara.

0
8

Gratäng med aubergine och ajvar

Enkelt och vardagsgott är det att göra olika sorters gratänger. Min tanke här var först att göra en lasagne, men vi kan nog mer kalla det för en pastagratäng tror jag. I kylen fanns färska lasagneplattor men också en hel del aubergine som behövdes ätas upp. Så det blev en gratäng med aubergine och ajvar.

Jag varvade köttfärssås, lasagneplattor och tunt skivad aubergine. Hela gratängen toppade jag sedan med fetaost och lite riven ost. Gott och väldigt smidigt att göra.

Extra mumsigt blir det såklart om man gör köttfärssåsen i god tid så den får stå och gotta till sig. Så ett tips är att göra iordning köttfärssåsen redan kvällen innan, eller kanske på lunchen om man jobbar hemma. Då är det bara att lägga ihop gratängen och du har middagen klar på 30 minuter när den väl ska ätas. Fiffigt va?

Idag är en sån där dag då jag inte riktigt verkar komma igång. Jag brukar ju alltid gå en morgonpromenad när barnen hoppat på bussen. Men med en liten valp (som dessutom inte alls gillar att gå promenader, än) så blir det att ta kvällspromenader när familjen är hemma och underhåller valpen. Jag vet inte om det påverkar, men känner mig så seg och trött om förmiddagarna nuförtiden! Så nu längtar jag tills även lilla valpen orkar följa med på lite längre promenader. Saknar att gå på morgnarna!

Men ser fram emot lunchen, för i kylen väntar en stor matlåda från gårdagens middag som var denna gratäng. Gissar att det är ännu godare idag!

Jag ville inte ha för mycket pastakänsla i gratängen. Men det går såklart jättebra att öka på mängden pasta om man vill det.  Och har man ingen aubergine hemma kan du hoppa över den. Men jag gillar att ha det i olika gratänger. Skiva den riktigt tunt på mandolin, så smälter den nästan i ugnen.

Gratäng med aubergine och ajvar 6 port:

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kg nötfärs (lamm eller vegofärs går också bra!)
2 msk tomatpuré
ca 800 g krossade tomater
1 msk oxfond
2 tsk örtsalt
svartpeppar
3 tsk torkad oregano
2 dl finhackad persilja
1 dl balsamvinäger
350 g mild ajvar
2 st auberginer
200 g färska lasagneplattor
150 g fetaost
1 dl finriven ost

Skala och finhacka lök och vitlök, stek mjuk i en gryta. Tillsätt färsen och genomstek den.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, fond, salt, peppar och oregano.
Låt allt koka upp och koka ihop på medelvärme under cirka 20 minuter.
Ha sedan i  finhackad persilja, balsamvinäger och ajvar. Smaka av med eventuellt lite mer salt.

Skiva auberginerna tunt med hjälp av en mandolin.

Ha ut ett lager köttfärssås i en ugnsfast form, varva sedan färska lasagneplattor och skivad aubergine. Upprepa tills du fyllt formen.
Jag tog två varv pasta. Det blev lagom tyckte jag.

Avsluta med att smula fetaost och strö över gratängen. Ha sist på lite finriven ost.

Gratinera i 225°C i cirka 20-30 minuter.

Servera en stor sallad till.

0
23

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Villa Puccini

Entrecote med salviasmör grillad panzanella

I annonssamarbete med Villa Puccini

Valborgsmässoafton väntar runt hörnet och visst är det väl läge att ta fram grillen och laga något gott?

Jag har grillat skivor av entrecote som jag toppat med ett gott salviasmör. När grillen ändå var igång passade jag på att grilla färsk gul lök, skivor av bröd och zucchini till en härlig panzanella som jag serverade lite burrata till. En middag utan massa krångligheter, men massor av god smak!

Resan jag gör med Villa Puccini fortsätter. Och nu har äntligen turen kommit till Villa Puccini Governo 2017.

I Toscana betyder ordet ”governo” att en viss mängd av druvorna är torkade. Detta ger bland annat vinet en djupare färg.

Precis som de tidigare vinerna från Villa Puccini jag tipsat om tidigare här, består även detta vin till större delen av Italiens signaturdruva, sangiovese. Men här har man även tillsatt 10% ciliegiolo och 10% cabernet sauvignon.

Den största lärdomen jag tog med mig hem från vår resa till Toscana som vi gjorde tillsammans med Villa Puccini var helt klart det här med att skala av maten. Inte krångla till det. Få råvaror med hög kvalité. Det är allt som behövs.

Och det är precis det jag försökt anamma här. Dessutom blev jag allt lite kär i salvia under resan. En ört jag inte riktigt vetat var och hur jag ska använda tidigare. I Toscana har den en väldigt självklar plats i matlagningen.

Så jag lovar dig, en skiva av mitt salviasmör, en bit kött och ett glas rött vin av toscansk karaktär är allt du behöver för en fulländad kväll.

Ofta är just en skiva kött i all sin enkelhet ett väldigt bra val att servera till ett rött lite fylligare vin. Av de tre viner från Villa Puccini jag kommer att skriva om under året har detta vin minst strävhet i sig. Det gör att vinet står sig fint precis som det är. Men också är gott till exempelvis en bit kött.

Visst är det gott att avsluta middagen med något sött? Jo, jag tycker nog det. Så idag har jag gjort jordgubbsswiss i portionsburkar. Här kan du vara precis så avancerad eller lat som du känner för.

Maränger, sylt och glass går ypperligt att köpa färdiga i affären, eller så gör du egna. Jag valde det första alternativet.

Min valborgsmeny detta år ser alltså ut enligt följande:

Grillad entrecôte med salviasmör.
Panzanella med grillat bröd, grillad zucchini och krämig burrata. Jordgubbsswiss med maränger i portionsburkar.

Grillad entrecôte med salviasmör 4 port:

4 skivor entrecôte örtsalt och svartpeppar 150 g smör

1 vitlöksklyfta

1 kruka salvia

1 msk pressad citron

1 msk olivolja

flingsalt

Låt köttet bli helt rumstempererat. Krydda med örtsalt och svartpeppar.

Grilla köttet ca 2 minuter på varje sida på direkt värme (alltså över den varma glöden). Tag köttskivorna åt sidan och låt de gå klart på indirekt värme (på sidan om den varma glöden). Använd gärna en termometer för att se när köttet är klart.

För blodig entrecôte 54 oC, medium entrecôte 58 oC och välstekt entrecôte 65 o.

Låt smöret bli rumstempererat. Skala och pressa vitlöken. Finhacka salvian. Blanda samman smör, vitlök, salvia, citron, olja och salt till ett smidigt kryddsmör. Forma till en avlång rulle och plasta in. Låt vila i kylen tills det blivit helt stelt igen. Skär sedan i skivor och lägg på den varma köttbiten.

Panzanella:

1/2 limpa dagsgammalt vitt bröd 2 zucchini
3 färska gula lökar
olivolja

salt

ca 600 g tomater i olika färger

1 kruka basilika

burrata

Skär brödet i bitar och zuccinin i halvor som du sedan delar på mitten.

Dela löken i halvor. Pensla bröd, zucchini och lök med olja och strö över salt.

Grilla bröd och grönsaker tills de får en fin yta.

Dela tomaterna, skär löken i småbitar. Blanda grillat bröd, zucchini, tomater, lök och basilika till en stor härlig sallad. Lägg på krämig burrata och avsluta med att ringla över lite olja.

Jordgubbsswiss:

500 g jordgubbar 3 dl vispgrädde vaniljglass
1 dl jordgubbssylt maränger citronmeliss

Dela jordgubbarna i mindre bitar. Vispa grädden fast.

Lägg en kula vaniljglass i botten på varje burk. Varva sedan skivade jordgubbar, sylt, grädde och maränger. Avsluta med jordgubbar och lite citronmeliss.

Servera direkt!

1
8