Köttfärs och potatisgratäng

Inlägget innehåller annonslänkar gratäng, lättlagad mat, köttfärs,

Ibland blir det så lätt att man hamnar i samma hjulspår. Ett paket köttfärs blir utan närmare eftertanke till köttfärssås som man serverar nykokt pasta till. Inget fel i det. Men ibland kan man helt enkelt bara vilja äta något annat.
Så var fallet här hemma när jag stod med ca 1 kg köttfärs som behövde ätas upp. Istället för den klassiska köttfärssåsen gjorde jag en köttfärs och potatisgratäng. Som gick hem hos hela familjen!

gratäng, lättlagad mat, köttfärs,

Här kan du såklart använda vilken färs du vill. Vegofärs fungerar precis lika bra om du vill göra en vegetarisk variant.

Jag la ett lager potatis i botten och ett på toppen. Mest för att jag var lite lat av mig och inte orkade varva. Men det gör du ju precis som du vill med.

Det här är sådan där mat som passar utmärkt att förbereda dagen innan eller kanske på lunchen om du också jobbar hemma nu. Antingen gör du klart den så du bara behöver värma på den när ni ska äta. Eller så förbereder du så pass långt att du gör allt utom att gratinera gratängen. Så smidigt!
gratäng, lättlagad mat, köttfärs,

Jag har lite svårt för mat som blir väldigt flottig och fet. Det är inte riktigt min grej. Men om du gillar det, ja då skulle jag ösa på med mer ost och byta ut mjölken mot grädde för en extra krämig köttfärs och potatisgratäng. Det är helt en smaksak det där.
Och nästa gång jag lagar detta, då smular jag nog även över lite fetaost. Det skulle nog bli himla gott.

Jag hade både palsternacka och morot i kylen som redan haft sina glansdagar. Perfekt att riva ner i en gratäng!

Köttfärs och potatisgratäng 6 port:

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kg nöt eller vegofärs
1 palsternacka
3 morötter
1 dl rött vin
1 dl vatten
4 msk tomatpuré
3 msk oxfond
salt & svartpeppar
2 hackade färska örter (tex basilika och persilja)

ca 8 medelstora potatisar

200 g färskost
2 dl mjölk eller grädde
2-4 dl riven ost

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk på medelvärme. Tillsätt färsen och stek den helt klar. Skala och finriv palsternacka och morötter. Ha i tillsammans med vin, vatten, tomatpuré och fond. Låt allt koka ihop i cirka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och färska örter.

Skiva potatisarna, gärna på en mandolin (jag har den här och är supernöjd med den).

Varva potatis och köttfärs i en ugnsfast form, avsluta med ett lager potatis. Vispa ihop färskost med mjölk/grädde och häll det över potatisen. Toppa med riven ost.
Gratinera i 225°C i 30-40 minuter beroende på hur tjocka potatisskivor du har. Känn efter med en provsticka så potatisen är genomklar.

Jag får ibland frågan om vilken form jag har på bilden här. Det är en Kockums jag köpt i en antikaffär. Men Kockum nyproducerar en liknande, lite mindre form som ni hittar här!

Just nu är det 30% rabatt på just den formen! Jag älskar den så och lagar ofta mat i min. Den har haft ett liv innan mig, men den kommer garantera hålla hela mitt liv också.

46
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jenny
Jenny
3 år sedan

Låter gott!
Tror du det passar med kycklingfärs? Det jag råkade ha hemma just nu

smörgås, extrarökt kyckling, Lönneberga, hummus gula ärtor

Nästa inlägg

Smörgås med extrarökt kyckling

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x