Köttfärslimpa med världens godaste sås

köttfärslimpa, gräddsås, brunsås

Idag öser regnet ner utanför fönstret och aldrig någonsin har det känts mer passande att bjuda på ett recept på Köttfärslimpa med världens godaste sås.

Eller vad säger ni?

köttfärslimpa, gräddsås, brunsås

Det är något tröstande med köttfärslimpa. Mat man kan bjuda på när livet känns lite hopplöst och på något vis blir det bättre med en portion köttfärslimpa, potatis och massor av sås i magen. Det är även en maträtt som känns extra bra att laga och bjuda på.

Köttfärslimpa kan man smaksätta på många olika vis. Idag valde jag trattkantareller. Men andra saker som är goda att ha i är oliver, soltorkade tomater, fetaost eller varför inte massor av olika örter?
köttfärslimpa, gräddsås, brunsås

Jag tillagar köttfärslimpan och rotsaker på två olika plåtar. Främst för att jag vill åt skyn som bildas i formen från köttfärslimpan, den är perfekt att ha till såsen. Har du rotsakerna runt om kokas dessa nästan lite i skyn från köttfärslimpan.

Vill du göra en vegetarisk variant kan du byta ut nötfärsen mot vegofärs. Använder du den formbara färsen behöver du inga ägg.

Köttfärslimpa med världens godaste sås:

1 dl havregryn
2 dl mjölk
1 gul lök
2 ägg
2 msk senap
2 msk oxfond
1 dl torkade trattkantareller
3 tsk örtsalt
1 kg nötfärs

Blanda samman mjölk och havregryn. Låt detta stå och svälla ca 20 minuter. Skala och finhacka löken.
Blanda i lök, ägg, senap och oxfond i de havregrynen och rör till en slät smet. Smula i trattkantarellerna och ha i saltet.
Ha i nötfärsen och blanda väl.

Smörj en ugnsfast form och ha i färsen. Forma till en avlång limpa. Se till att trycka ihop färsen så alla luftbubblor försvinner.

Stek i ugnen i 175°C i cirka 50 minuter.

Världens godaste sås:

3 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
gärna eventuell sky från köttfärslimpan
2 msk oxfond
2 tsk soja
1 dl grädde (jag använder helst havregrädde)
ev salt

Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet. Sänk värmen något.
Tillsätt mjölken, lite i taget under konstant vispning så du vispar ur alla klumpar. Ha i eventuell sky, oxfond, soja och grädde.
Låt såsen sjuda ett par minuter. Smaka eventuellt av med lite salt. Men var då både sky, fond och soja innehåller salt behövs det oftast inte.

Det är även gott att ha i en matsked lingonsylt eller svartvinbärsgele i såsen. Eller varför inte smula i mer torkade trattkantareller.

Så här gör alltid min mormor brunsås. Men hon brukar alltid ta av potatisvattnet istället för mjölken. Så har man ingen mjölk hemma går det bra att göra såsen på vatten+grädde istället. Men har jag inte potatisvatten att göra såsen på använder jag alltid mjölk+grädde.

18
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mona
Mona
1 år sedan

Jättegod sås! Tack för receptet!

mockarutor, kärleksmums,

Nästa inlägg

7 enkla recept till halloween

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x