Riktigt saftig mjuk pepparkaka till jul

mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Något jag tycker är fint att baka, det är en riktigt saftig mjuk pepparkaka till jul. Eller ja, det passar ju att baka en nu till advent också.

För massor av år sedan fick jag ett recept av en kompis till oss. Och efter det receptet har jag alltid bakat mjuk pepparkaka.

I år gjorde jag någon liten justering, för att skafferiet inte innehöll det jag önskade. Men i övrigt är pepparkakan precis som originalet. Här hemma går den under namnet: Roders mjuka pepparkaka. mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Jag har en gamal Hemmets Kokbok hemma. 20:e upplagan från 1920. Och jag verkligen älskar att kolla i den ibland. I instruktionen till saffransbröd ska brödet gräddas ”i god ugnsvärme”. Helt fantastiskt ändå, att en kokbok kunde  tryckas i 10 upplagor utan att man anger exakt värme i ugnen.

Receptet på mjuk pepparkaka skiljer sig inte jättemycket mot mitt. Dock säger inte mitt recept att jag ska koka och finhacka pomeransskal. Men kanske ska jag testa att ha lite pomerans i nästa gång?
Till skillnad från saffransbrödet ska den här kakan gräddas ”i inte allt för stark ugnsvärme”.

Någon dag här framöver ska jag nog ta och testa något av de här lite gamla recepten.

mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Jag kände för en helt vanlig mjuk pepparkaka. Utan glasyr. Utan krusiduller. Bara dekorerad med rubinröda granatäpplekärnor.
Jag har använt en form från Nordic Wares som jag nu såg att det var ett riktigt bra pris på! Så passa på att fynda. Kanske är du värd en tidig julklapp eller vill ge bort den till någon? Tips, tips!

Formen rymmer hela 2, 4 L, så man kan baka riktigt maffiga och stora mjuka kakor i den!
mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Min, ja eller rättare sagt Roders mjuka pepparkaka innehåller lingonsylt. Och jag tycker det alltid blir de godaste mjuka pepparkakorna. Dom håller sig saftiga och goda.

Jag var lite lat och tog 3 msk pepparkakskrydda istället för nejlika, kanel och ingefära. Det blev också supergott!

Kaksmeten räcker till en större eller två mindre mjuka pepparkakor. Ska du grädda i avlånga brödformar räcker den till 2!

Mjuk pepparkaka:

75 g smör
6 dl mjöl
3 1/2 dl strösocker
2 tsk malda nejlikor
3 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3 dl filmjölk
3 msk lingonsylt
1 klick smör och ströbröd till formen.

Smält smöret. Låt svalna. Blanda alla torra ingredienser. Rör i ägg, filmjölk och lingon i det avsvalnade smöret. Vänd i de torra ingredienserna och rör om väl.

Smörj och bröa en kakform. Ha i smeten och grädda i 175°C cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen.

16
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
annapanna
annapanna
2 år sedan

Hej, jag är ingen hejare på att baka men älskar mjuk pepparkaka. Behöver man inte vispa ägg och socker pösigt? Blir den så fin och hög ändå?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  annapanna
2 år sedan

Hej,
Nej i den hör kakan behöver du inte det. Den reser sig och blir hög ändå 🙂

Michaela
Michaela
2 år sedan

Hej! Undrar om det verkligen ska vara 3 msk kanel i kakan? 🤔

Mona
Mona
2 år sedan

Har nu följt detta recept för andra gången, och har använt pepparkakskrydda båda gångerna. Den absolut godaste mjuka pepparkaka jag ätit. Helt ljuvlig! Ett perfekt recept. Tack!

mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Nästa inlägg

6 recept att baka till advent

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x