Riktigt saftig mjuk pepparkaka till jul

Något jag tycker är fint att baka, det är en riktigt saftig mjuk pepparkaka till jul. Eller ja, det passar ju att baka en nu till advent också.

För massor av år sedan fick jag ett recept av en kompis till oss. Och efter det receptet har jag alltid bakat mjuk pepparkaka.

I år gjorde jag någon liten justering, för att skafferiet inte innehöll det jag önskade. Men i övrigt är pepparkakan precis som originalet. Här hemma går den under namnet: Roders mjuka pepparkaka. 

Photographer: Linnea Seidel

Jag har en gamal Hemmets Kokbok hemma. 20:e upplagan från 1920. Och jag verkligen älskar att kolla i den ibland. I instruktionen till saffransbröd ska brödet gräddas ”i god ugnsvärme”. Helt fantastiskt ändå, att en kokbok kunde  tryckas i 10 upplagor utan att man anger exakt värme i ugnen.

Receptet på mjuk pepparkaka skiljer sig inte jättemycket mot mitt. Dock säger inte mitt recept att jag ska koka och finhacka pomeransskal. Men kanske ska jag testa att ha lite pomerans i nästa gång?
Till skillnad från saffransbrödet ska den här kakan gräddas ”i inte allt för stark ugnsvärme”.

Någon dag här framöver ska jag nog ta och testa något av de här lite gamla recepten.

Jag kände för en helt vanlig mjuk pepparkaka. Utan glasyr. Utan krusiduller. Bara dekorerad med rubinröda granatäpplekärnor.
Jag har använt en form från Nordic Wares som jag nu såg att det var ett riktigt bra pris på! Så passa på att fynda. Kanske är du värd en tidig julklapp eller vill ge bort den till någon? Tips, tips!

Formen rymmer hela 2, 4 L, så man kan baka riktigt maffiga och stora mjuka kakor i den!


Min, ja eller rättare sagt Roders mjuka pepparkaka innehåller lingonsylt. Och jag tycker det alltid blir de godaste mjuka pepparkakorna. Dom håller sig saftiga och goda.

Jag var lite lat och tog 3 msk pepparkakskrydda istället för nejlika, kanel och ingefära. Det blev också supergott!

Kaksmeten räcker till en större eller två mindre mjuka pepparkakor. Ska du grädda i avlånga brödformar räcker den till 2!

Mjuk pepparkaka:

75 g smör
6 dl mjöl
3 1/2 dl strösocker
2 tsk malda nejlikor
3 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3 dl filmjölk
3 msk lingonsylt
1 klick smör och ströbröd till formen.

Smält smöret. Låt svalna. Blanda alla torra ingredienser. Rör i ägg, filmjölk och lingon i det avsvalnade smöret. Vänd i de torra ingredienserna och rör om väl.

Smörj och bröa en kakform. Ha i smeten och grädda i 175°C cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen.

4
16

6 recept att baka till advent

Första advent står och smyger bakom hörnet. Och visst är det inte mer än rätt att baka något gott, helgen till ära?
Till just jul och advent är det inte svårt att komma på vad man ska göra. Snarare ligger det trixiga i att kunna begränsa sig.. Men jag har valt ut 6 recept jag tycker ni ska baka till advent i år.

Som min mjuka pepparkaka. En succé varje gång!

Eller varför inte en smördegsjulgran, fylld med pepparkakschoklad. Detta mina vänner, detta är GOTT!

En av julens bästa kladdkakor är såklart den med saffran och vit choklad. Vacker att titta på och drömgod!

På tal om drömmar. Vad sägs om en drömmrulltårta med pepparkaksfyllning? Ni bara måste testa den här.

Vill du baka något enkelt med saffran föreslår jag den här saffranskakan med smak av apelsin och apelsinblommssvatten. Den är ett måste för mig varje advent. Så fantastiskt god smak!

Och på tal om kladdkakor. Visst är kombinationen choklad och pepparkaka rena drömmen? Gissa då hur gott det blir med en pepparkakskladdkaka? MUMS, MUMS, MUMS, det är allt jag har att säga om detta!

Ska ni baka något gott till advent? Har ni några favoriter ni vill tipsa om? Kommentera isåfall gärna 🎄

Nu önskar jag er en riktigt fin adventsvecka.

0
9

Världens bästa hemgjorda rödbetssallad- min pappas!

Ok vänner. Låt oss prata om en sak. Nämligen rödbetssallad. Köpt är gott, det är ok. Men, får man väl smaka en riktigt bra hemgjord variant, då inser man att den hemgjorda slår köpevarianten med höstlängder. Så idag bjuder jag på: Världens bästa hemgjorda rödbetssallad- min pappas!

Yes, här är det pappa Henrik som står för rödbetssalladen.

För den uppmärksamme är detta ingen nyhet här på bloggen. 2016 delade jag med mig av detta recept, men jag täckte att efter 5 år kan det vara bra med en uppdatering. Inte av själva receptet. Det är fortfarande exakt detsamma.

När jag ringde min pappa för att be om receptet fick jag detta till svar:

-Ja så här på rak arm vet jag att det ska vara rödbetor i…..

Nähä! Det hade man ju nästan kunnat lista ut själv. Men sen ringde han upp och jag fick ingredienslistan, sen var det bara att sätta igång! Jag fick inga exakta mått, utan provade mig lite fram.

Sen är ett måste att rödbetssalladen får stå till sig. Minst ett dygn, gärna längre. Smakerna blir bättre, färgen blir vackrare.

Fick en fråga om man kan använda koka vakuumförpackade rödbetor istället för inlagda. Och visst kan man det. MEN- jag tycker det blir så mycket godare med inlagda då de har en helt annan smak från inläggningen. Så jag rekommenderar er ändå att använda inlagda.

Receptet räcker till två burkar som ni ser på bilden ovan. Det går bra att halvera eller dubbla. Beroende på hur mycket rödbetssallad du är i behov av.


Jag tycker det skulle vara en PERFEKT present att ta med sig bort till någon i juletid. Så glad man skulle bli av en burk hemgjord rödbetssallad.

Rödbetssallad:

1 burk (ca 600 g) inlagda rödbetor i skivor
1/2 rödlök
1 litet äpple
1 1/2 dl crème fraîche eller gräddfil
1/2 dl majonnäs
1/2 msk grovkornig senap
salt & peppar

Låt rödbetorna rinna av. Skär ner dom i mindre bitar. Skala och finhacka lök och äpple. Blanda crème fraîche, majonnäs och senap. Ha i rödbetor, lök och äpple, Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

Pappa Henrik tipsar om att det ska vara mycket röra, så vill man kan man öka på mängden crème fraîche och majonnäs något om man känner för det.

Den här rödbetssalladen har fått så många fina kommentarer, så testa den till jul du med!

1
54