Pimientos de padron

Handen upp du som ätit pimientos de padron på en tapasrestaurang någon gång!
Salt, lite oljigt och bara fantastiskt gott. Och precis lika enkelt som det är gott är dessa att göra hemma.

Små gröna paprikor som steks hårt under kort tid tills de får färg.
Jag smaksatte min olja med vitlök. För allt med vitlök blir ju lite godare.

Pressa gärna över lite lime. Strö över persilja. Riv över massor av finriven parmesan. Rosta pinjenötter och ha över- ja här kan ni variera i det oändliga!

Här hemma går vi äntligen mot slutfasen av utbyggnaden. Snickarna gör sina sista timmar, målarna blir klara på måndag. Rörmokaren kommer måndag-tisdag. Lite el ska göras färdigt och sen börjar det bli klart. Samtidigt som min studio också så smått ställs i ordning. Under veckan har vi målat. Sen är det dags att montera kök. Så skönt att alla gigantiska projekt börjar bli klara så jag kan ägna mig åt sånt man vill den här tiden på året. Nämligen trädgården🤩

I helgen ska vädret bli fint, så mellan måling, ihopskruvande av garderober och fotbollsmatcher tänkte jag hinna skrubba av altanen. Det behövs! Sen kan vi sitta där och njuta. Kanske av en rejäl skål pimientos de padron?

Pimientos de padron:

1 vitlöksklyfta
pimientos de padron
ca 1 dl olja
flingsalt
persilja

Skala och dela vitlöksklyftan. Hetta upp en stekpanna med olja och lägg i den delade vitlöksklyftan, sänk värmen något och lägg i pimientos de padron.


Stek tills de fått färg runt om. Tag bort från värmen och låt rinna av på hushållspapper.
Ha upp i en skål och toppa med flingsalt och färsk persilja. Pressa gärna över lite färsk lime.

Servera direkt.

Ett perfekt tilltugg att servera i väntan på maten. Eller som del med annan plockmat.

0
8

Köttfärsbiffar med färskostsås

Nu ska ni få ett av mina absolut bästa recept. Passar en stressig vardag. Passar att äta en fredag och du kan absolut bjuda på detta en lördag när du har vänner över. Köttfärsbiffar i färskostsås.

Och vill du inte göra köttfärsbiffar kan du ta kotletter eller kycklingfiléer och steka på, sen låta sjuda klart i såsen. Vill du inte använda nötfärs går det fint med vegofärs. Ett väldigt bra recept att spara och ha i gömmorna helt enkelt.

Det bästa med såsen är att den smaksätts med färskost. Antingen tar du en naturell och smaksätter själv. Eller så tar du en med smak. Vitlök och örter, kantarell, soltorkad tomat- ja men ta det du gillar allra bäst. Något jag också gillar, eftersom vi äter mest laktosfritt här hemma är att det nu finns så många olika smaksatta färskostar som är just laktosfria.

Här hemma vet jag att detta är ett vinnande recept och middagen blir alltid uppskattad. Eftersom Isac inte gillar sås (om det inte är pasta och skinksås eller fiskgratäng…) så låter jag helt enkelt bli att lägga alla biffar i såsen. Några steker jag helt klara. Så äter han dom så med lite havreris till bara.  Perfekt!

Det här är ingen nyhet direkt. Jag har lagat mat i färskostsås väldigt länge. Kom på att jag nog har ett gammalt inlägg på fläskkotletter med trattkantareller. Fantastiskt gott! Även om inlägget är sen 2016 så levererar det fortfarande.

Dagens recept är snarlikt det från 2016, med vissa modifieringar. Och med köttfärsbiffar istället för fläskkotletter.

Middagen blir klar på 30 minuter och smakar fantastiskt. Mer än så begär jag inte av vardagsmaten, gör du?

Köttfärsbiffar i färskostsås, 10 st:

900 g nätfärs (eller vegofärs)
2 ägg
2 tsk lökpulver
2 tsk örtsalt
2 msk senap
färsk persilja
smör att steka i

200 g färskost med valfri smak
2 dl grädde/mjölk
örtsalt
färsk persilja

Ha upp färsen i en skål. Knäck i äggen och ha i lökpulver, salt, senap och färsk persilja. Arbeta igenom färsen så allt blandas väl. Forma till biffar.

Stek i omgångar i smör tills de får fin yta på båda sidorna. Men biffarna behöver inte bli genomstekta.

När du stekt alla biffar vispar du ner färskost och grädde/mjölk i samma stekpanna du stekt biffarna i. Smaka av med salt.
Låt såsen koka upp och ha sedan i biffarna. Lägg på ett lock och låt biffarna sjuda tills de är helt tillagade.
Strö över lite färsk persilja.

  • Använder du färskost smaksatt med svamp är det gott att klicka i lite lingonsylt.
  • En skvätt fond i såsen förhöjer också smaken
  • Jag hade havregrädde hemma idag. Men ta den grädde/mjölk du föredrar.
  • Byt ut färsbiffarna mot kyckling, qournfiléer eller fläskkotletter/fläskfilé.
  • Jag använder laktosfri grädde och färskost. Det går utmärkt.

Servera med havreris och grönsaker.

1
58

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Hack it

Nachos med ost och tomatsalsa

Ibland har man en idé, man utför den och resultatet blir ok. Men ibland, då blir de där små idéerna till MAGI. Exakt det hände här.

Jag har nämligen gått och varit orimligt sugen på en riktigt god plåt nachos i evigheter. När mina kompisar på Hack It hörde av sig och undrade om jag var sugen att testa deras produkt kände jag att här har jag mitt tillfälle!

Hack It tänker ni, vad är det? Jo det är en kökspryl jag inte visste att jag behövde innan jag testade den.
Köttfärsen blev finfördelad till perfektion. Inte en enda halvstor klump blev kvar i stekpannan.

Den funkade även perfekt att lite snabbt göra en tomatsalsa med. Utan problem hackades tomater, vitlök och persilja till en god salsa.

Ibland vill barnen hjälpa till med matlagningen. Isac ställer sig helst vid spisen och ska steka. Nästa gång vi äter tacos får han mer än gärna fixa köttfärsen då jag vet att den inte kommer bestå av stora klumpar om han får hacka loss med Hack It!

I Norge har det sålts över 1,3 miljoner ex.  Tydligen gillar även norrmännen det här med fredagstacos!

  • Hackit är tillverkad av livsmedelsgodkänd plast.
  • Non-stick safe
  • Tål maskindisk.
  • Storlek 22,5x9cm Längst ner.
  • Vikt 95g
  • Tillverkad i Norge

Åter till mina nachos. Med ett lager nachochips i botten, finhackad köttfärs, smörstekt majs och ost är det här den perfekta grunden att bygga vidare på.
Ta av vad som finns hemma eller vad du själv föredrar. Kanske vill du ha den lite hetare och kör på med lite finhackad chili?

Själv gillar jag den precis så här. Det här kommer serveras många gånger i sommar, det är då ett som är säkert!

Nachos med ost och tomatsalsa:

500 g valfri färs (jag tog nötfärs, men vego eller kyckling funkar också bra)
2 msk rökigt paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
2 msk spiskummin
1 msk lökpulver

200 g majs
2 msk smör
flingsalt

1 påse (ca 200g) nachochips

500 g tomater
2 vitlöksklyftor
5 stjälkar färsk persilja
2 msk olivolja
1 tsk örtsalt

riven ost
gräddfil
avokado

Börja med att steka nötfärsen. Hacka den fint med Hack It så alla klumpar försvinner.
Krydda med paprika, cayennepeppar, spiskummin och lökpulver.

Stek majsen i en separat stekpanna i smör. Smaka av med flingsalt.

Lägg ut nachochips i en ugnsfast form. Klicka över köttfärsen och majs. Strö över ett lager ost.
Gratinera i 200°C i cirka 15 minuter eller tills osten har smält.

Lägg undertiden alla ingredienser till tomatsalsan i en bunke med höga kanter. Hacka snabbt ihop till en salsa med hjälp av Hack It.

Toppa nachoplåten med salsa, gräddfil, finhackad persilja och avokado i skivor.

0
22