Julgodis- nougatfudge

nougatfudge, julgodis, fudge, julgodis med nougat

Av någon anledning har jag massor av nougat hemma som måste ätas upp. Förra årets isnougat måste absolut göras i veckan. Men jag tänkte det även kunde vara kul att testa något nytt. Och det blev nougatfudge. Med små fina flingor av flingsalt på toppen. Om det blev gott? Gissa två gånger!nougatfudge, julgodis, fudge, julgodis med nougat

Här har kylan äntligen släppt sitt grepp och vi vaknade upp till -5 istället för -20. Helt galet vilken kyla hela december har bjudit på här. Men nu lagom till dagarna innan jul verkar det bli ett par dagar på plussidan och regn. Rätt typiskt eftersom det ser ut att bli minusgrader igen direkt efter. Nåja, jul blir det hur som haver.

Den här veckan ska jag stöka undan de sista jobben, förbereda lite så mellandagarna kan få vara så pass lediga som dom kan bli.nougatfudge, julgodis, fudge, julgodis med nougat

Jag hade en svag liten tanke om att burken med min nougatfudge skulle räcka till jul. Men så hittade familjen den. Och alla föll pladask. Så fort någon satt sin fot innanför dörren har Isac gladeligen bjudit runt burken. Nu är det några små stackare som rasslar där på botten. Tur det som sagt finns mer nougat och fler dagar kvar till jul.

Jag använde gjutformen som är 15×15 här vilket passade perfekt. Men du kan såklart använda en avlång brödform också. Men de där gjutformarna är verkligen värd sin krona måste jag säga.

Nougatfudge, ca 30 bitar:

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl sirap
1 1/2 msk kakao
50 g smör
250 g nougat
flingsalt

Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull. Tillsätt kakaon och låt allt koka på medelvärme till 127 °C.  Skär smör och nougat i småbitar. Blanda ner i den varma kolan och rör tills allt smält helt.
Lägg ett bakplåstpapper på en bricka/skärbräda och ställ på gjutformen. Eller klä en mindre form/avlång brödform med bakplåtspapper. Ha i massan strö över flingsalt. Låt svalna på ett svalt ställe. Skär sedan i lagom stora bitar. Förvara i burk med lock.
Jag brukar lägga ett lager bakpåtspapper mellan varje lager.

Ett julgodis ni bara måste testa! Lova mig det!

15
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
knäck, julgodis, godis, kola

Nästa inlägg

Knäck i bitar- för den slöe och lite late

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x