Recept på mormors jitterbuggare

jitterbuggare, småkakor, kakor, fika

Här kommer en burk med mormor Åsas jitterbuggare. Eller, det är jag som bakat dom. Men efter mormor Åsas recept. Tanken var att ta med en burk hem till mormor och morfar. Tyvärr upptäckte min familj burken med kakor innan jag kom så långt. Så det är bara att baka igen.

Klassisk mördeg möter maräng. Kan det bli godare än så här?
jitterbuggare, småkakor, kakor, fika

I min familj har vi alltid sagt jitterbugg, precis som dansken till den här lilla kakan. Och inte jitterbuggare. Varför döper man en kaka efter en dans? Jo det jag kunnat läsa mig till är att kakan fick namnet på grund av de oregelbundna former kakan har, precis som de ryckiga rörelserna dansen jitterbugg har.

Jag försökte få mina jitterbuggare så runda som möjligt. Men mormors, dom var alltid riktigt oregelbundna, ojämna och makalöst goda! Nästa gång ska jag kanske bara låta dom vara klassiskt ryckiga och oregelbundna. Precis som mormors brukade se ut
jitterbuggare, småkakor, kakor, fika

Vem skulle inte bli överlycklig över en ask hembakade småkakor?

Mormor Åsas jitterbugg(are):

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör
2 äggulor

2 st äggvitor
4 msk strösocker

Blanda snabbt samman mjöl, socker, smör och äggula till en smidig deg.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret lite åt gången.

Dela mördegen i två lika stora bitar.
Kavla ut till ca 1/2 cm tjocka rektanglar. Fördela marängen jämt över de båda mördegsplattorna. Rulla ihop till två rullar. Låt stå kallt i frysen i cirka 20 minuter. Skär i ca 1/2-1 cm breda kakor. Lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills kakorna är färdiggräddade.

Marängen kan såklart smaksättas. Kanske med lite citron? Funderade just på när jag bakade dessa om ett lager lemon curd under marängen hade kunnat funka? Måste testa det nästa gång känner jag!

En småkaka helt i min smak!

18
Prenumerera
Notis om
guest

1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ylva
Ylva
4 månader sedan

Å så gott. Skulle gärna ha en hel burk full!

tortillapizza

Nästa inlägg

Tortillapizza med köttfärs

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x