Recept på mormors jitterbuggare

Här kommer en burk med mormor Åsas jitterbuggare. Eller, det är jag som bakat dom. Men efter mormor Åsas recept. Tanken var att ta med en burk hem till mormor och morfar. Tyvärr upptäckte min familj burken med kakor innan jag kom så långt. Så det är bara att baka igen.

Klassisk mördeg möter maräng. Kan det bli godare än så här?

I min familj har vi alltid sagt jitterbugg, precis som dansken till den här lilla kakan. Och inte jitterbuggare. Varför döper man en kaka efter en dans? Jo det jag kunnat läsa mig till är att kakan fick namnet på grund av de oregelbundna former kakan har, precis som de ryckiga rörelserna dansen jitterbugg har.

Jag försökte få mina jitterbuggare så runda som möjligt. Men mormors, dom var alltid riktigt oregelbundna, ojämna och makalöst goda! Nästa gång ska jag kanske bara låta dom vara klassiskt ryckiga och oregelbundna. Precis som mormors brukade se ut

Vem skulle inte bli överlycklig över en ask hembakade småkakor?

Mormor Åsas jitterbugg(are):

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör
2 äggulor

2 st äggvitor
4 msk strösocker

Blanda snabbt samman mjöl, socker, smör och äggula till en smidig deg.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret lite åt gången.

Dela mördegen i två lika stora bitar.
Kavla ut till ca 1/2 cm tjocka rektanglar. Fördela marängen jämt över de båda mördegsplattorna. Rulla ihop till två rullar. Låt stå kallt i frysen i cirka 20 minuter.

Skär i ca 1/2-1 cm breda kakor. Lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills kakorna är färdiggräddade.

Marängen kan såklart smaksättas. Kanske med lite citron? Funderade just på när jag bakade dessa om ett lager lemon curd under marängen hade kunnat funka? Måste testa det nästa gång känner jag!

En småkaka helt i min smak!

0
17

Tortillapizza med köttfärs

Här om sistens jobbade Sebastian hemifrån och jag var tvungen att komma på något snabbt och enkelt att laga till lunch. Det fanns tortillabröd. Det fanns en liten skvätt köttfärs, lite grönsaker och fetaost i kylen. Vips så hade vi ett helt gäng med frasiga tortillapizzor med köttfärs framför oss. Perfekt till brunchen, på en buffé eller så här, som en enklare lunch.

Jag valde att krydda min köttfärs med kryddor som fanns hemma i kryddskåpet. Men du kan såklart röra i en skvätt ajvar, lite tacokrydda eller annat du gillar. Låt fantasin och skafferiet sätta gränserna!

Det kan vara lite trixigt att vända pizzorna då du steker dom med köttfärsen nedåt. Använd en bred stekspade, eller ännu hellre: sätt på ett lock och vänd stekpannan upp och ner. Då går det hur lätt som helst!

Tortillapizza med köttfärs 4 st:

ca 300-400 g nötfärs
paprikapulver
örtsalt
lökpulver
Srirashasås
4 tortillabröd
olja att steka i

grönsaker
ost

Blanda nötfärsen med kryddorna. Ringla ut lite srirashasås på tortillabröden (går bra med tomatpuré också!).
Fördela köttfärsen på tortillabröden. Platta ut till ett riktigt tunt lager.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek pizzorna med köttfärsen nedåt. Det tar bara några minuter för köttfärsen att bli klar.

Toppa pizzorna med grönsaker och riven ost. Jag hade fetaost i frysen som jag rev över, men det går såklart bra med vilken slags ost man har hemma.

Servera med sallad och dressing. Lätt som en plätt och himla gott!

0
8

7 recept på semlor att baka till semmeldagen

Ett skepp kommer lastat- med 7 recept du hinner baka till semmeldagen. För handan på hjärtat, vem hinner baka hemgjorda semlor mitt i veckan? Knappt så jag hinner det😅  Vilken himla tur att det finns väldigt goda alternativ. Alternativ som dessutom är ruskigt lättbakade.

Som min semmelsockerkaka. Släng ihop en sockerkaka med lite kardemumma i smeten. Dela och fyll med härlig semmelfyllning. MUMS, jag lovar!

Korvbrödssemla. För den lite late. Men som ändå vill äta något riktigt gott.

Kanske min största favorit av dom alla- Lyxig semmelpaj. Har du inte testat den än så gör det pronto!

Lika enkel som korvbrödssemlan är dessa semmelmunkar. Jag hittade minimunkar, perfekta att fylla och sedan äta i ett par tuggor. Men det går ju såklart bra med vanlig storlek på munkar också!

Semmelscheesecake, även denna är en storfavorit. Det blir liksom lite mer balans mellan smaken av kardemumma, mandel och grädde så här. Ljuvligt god, om jag får säga det själv!

I fredags skulle Axel ha semlor med sig till gofika i skolan. Då kom jag på att ett gäng semmelmuffins hinner och orkar jag baka. Sagt och gjort. De muffinsar jag inte fyllde har vi ätit som helt vanliga muffins i helgen. SÅ goda, precis som dom är.

Axels muffins fyllde vi med vaniljkräm. Det tyckte han blev gott!

För dig som älskar kladdkaka kommer här världens bästa tips: semmelkladdkakan. Den tog mig med storm. Till den grad att jag nästan föråt mig på den. Men gott vare🤩

Nu vill jag höra, vilken variant på semla gillar du allra bäst? Är det en klassisk kanske? Eller är du som jag, svag för de här varianterna av semlor vi har idag?

Lämna gärna en kommentar ❤️

0
10