Hasselnötssmör med smak av pepparkaka

Hasselnötssmör med smak av pepparkaka, jag tänkte -hur fel kan det blir?
Självklart blev det hur bra som helst!
För den som gillar nötsmör är det kul att variera det klassiska jordnötssmöret med något annat. Så här till jul tänkte jag att ett hasselnötssmör smaksatt med pepparkakskryddor kunde vara på sin plats.

Jag låter mitt vara helt osötat. För ska du ha det till att fylla dadlar med, då behövs det verkligen inte sötas. Men toppar du gröten, ja då kanske du vill tillsätta lite sötma på gröten.
Hasselnötterna rostar jag först i ugnen. Det är av två anledningar. Den första är att det tunna, mörka skalet på hasselnötter kan vara lite beskt. Rostar du dom kan du gnugga bort det från hasselnötterna.
För det andra får nötterna en härlig rostad smak som jag gillar.

Självklart kan man hoppa över att smaka upp nötsmöret med pepparkakskrydda. Det är gott precis som det är. Men så här i juletid -MUMS!
Imorgon blir det vi som testar att ha detta på frukostgröten. Det kommer bli hur gott som helst!
Hasselnötssmör med smak av pepparkaka:
400 g hasselnötter
1 nypa flingsalt
ev 1 msk pepparkakskrydda
Ha ut hasselnötterna på en plåt och rosta i 200°C i cirka 10 minuter eller tills de börjar få färg.
Tag ut nötterna och ha upp på en handduk. Gnugga handduken mot nötterna så får bort det mesta av tunna, mörka skalet.
Ha upp i en matberedare. Mixa, mixa, mixa. Tills du får en krämig konsistens. Smaka av med lite havssalt.
-Om du känner för det, smaksätt hasselnötssmöret med pepparkakskrydda. Smaka dig fram till hur mycket krydda du vill ha i.
Hasselnötssmöret håller utan problem ett par veckor i kylskåpet.
En perfekt present att ge bort så här i juletid, eller att njuta av själv!
Kanske ska jag testa att använda hasselnötssmöret i mina popcornbars? Tror det skulle bli toppen!
