På listan 2010

Den här helgen har datorn fått vila, i fredags stängde jag ner och har faktiskt inte ens öppnat datorn på hela helgen. Det är skönt när man som jag jobbar framför datorn så många timmar om dagen. Denna gråa måndag hade kunnat börjat bättre då jag nyss missade den sedan mycket länge inbokade tiden hos frisören. 18 oktober var det, inte 18 november. Men ny tid är bokad under eftermiddagen, det tackar jag för!
Men för att pigga upp mig lite efter detta missöde bjuder jag på en liten önskeslista så här inför julen. För här snöade det för fullt i helgen, även om det inte var något som  låg kvar någon längre stund var världen för ett par minuter hissnande vit och sen kom kylan. Många minusgrader var det i lördags morse!
Det verkar som att mina önskelistor här på bloggen har en gemensam nämnare och det är dessa köksapparater. Just den här har varit särskilt omtalad här hemma. Jag har tyckt att det varit en helt onödig pryl, vi har en kaffebryggare som knappt är ett år och fungerar utmärkt! Så när Sebastian i våras föreslog att vi skulle köpa en kaffemaskin blev det ett bestämt nej! Idag är jag lite mer velig. Det är ju riktigt smidigt så här när jag jobbar hemifrån och bara skall ha en kopp.. Fortsättning följer!
I december, ja då vill jag servera iskall vitvinsglögg ur dessa! Hur snygga som helst och till en billig pennig. I år kanske jag även skall testa att göra egen vitvinsglögg, det är ju så gott!
Nya kökshandukar går som sagt alltid åt, jag brukar vara traditionell och ha röd eller blårandiga i köket. En med tryck skulle kanske liva upp?
1234- första, andra, tredje och fjärde advent. De kommer fortare än man kan ana. Förra året gjorde jag egna siffror till min adventsjusstake men kanske kan de här fina siffrorna få pryda ljusstaken i vardagsrummet?
Nu blir det att kasta om resterande av planeringen för dagen och det är sedan åter dags att maskera det otroligt ljusa håret med lite mörkare färg, jag gillar det bättre så!
Vad står högt på din önskelista denna jul?
Bilder från ovan länkade företag.

0
Kommentera

Kycklingbiffar

kycklinfbiffar-6
Är det hos er som hos oss, det finns alltid en påse med kyckling i frysen och varje vecka serveras det minst en middag bestående av denna råvara? Här hemma äts det ibland kyckling både på längden och tvären, favoriten alla gånger är den hela, färska kycklingen som grillas i ugnen. Gott och billigt men det kräver dock lite planering. Idag gjorde jag kycklingfärs av den förpackning med innanlårfiléer som låg i frysen. Det är en del på kycklingen som här i Sverige är lite bortglömd vilket är riktigt synd då den är betydligt billigare än bröstfilén och faktiskt även godare då den inte är lika torr.
Nu kanske ni tycker det låter himla krångligt med kycklingfärs, men det är faktiskt inte svårare än ta fram matberedaren, lägga i kycklingen och snabbt hacka sönder allt med knivarna. Sen blandade jag i av vad huset hade att erbjuda däribland en rejäl klick färskost med vitlök och örter. Det gjorde dock att färsen blev ganska lös och jag fick tänka om då jag först planerat att göra kycklingbollar. Men inget ont som inte har något gott med sig, färsen klickades i den heta stekpannan. Inget kladd och ruskigt fort gick det.


Kycklingbiffar med enkel salsa:
ca 500 g kyckling
1 knippe färsk timjan
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
100 g färskost med vitlök och örter
salt & peppar
Lägg kycklingen i matberedaren, pulsera tills kycklingen är finfördelad. Ha i timjan, skalad lök och vitlök. Fortsätt att pulsera till allt blir en jämn massa. Tillsätt färskost, ägg, salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna och ha i en matsked smör, klicka sedan i kycklingfärsen. Stek på medelvärme tills de är helt genomklara.
Salsa:
2 stora tomater
1 röd paprika
1/2 röd lök
olivolja
vitvinsvinäger
salt &  peppar
Finhacka tomat, paprika och lök. Häll över olja och vinäger, smaksätt med salt och peppar. Låt stå minst 20 minuter.
Vilket är ditt favoritrecept när det kommer till kyckling?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

2
Kommentera

Vit chokladmousse med lingon


Det är tisdag idag vilket betyder att jag har roat mig i P4 Västmanlands personalkök. Under hela sommaren och hösten har varje program haft en råvara som tema och denna gång var det skogens röda guld som stod på schemat. Jag försöker att hitta på saker att göra med dessa råvaror som kanske inte är det första man tänker på. Förra gången gjorde jag denna pumpakaka och idag blev det vit chokladmousse med lingon.
Lingonmoussen skall egentligen vara lite mer rosa, men lingonen hade legat framme och saftat ur sig hela dagen så den blev inte så rosa som den skulle. Ju mer du mosar sönder lingonen, ju mer intensiv färg blir det också på moussen. Men se till att inte få med allt för mycket saft från bären då moussen kan bli för rinnig.

När man gör chokladmousse finns det vissa saker man bör tänka på för att verkligen lyckas.
*Som vanligt får man vad man betalar för. En choklad med hög kvalité kan jag nästan garantera ger bättre resultat och smakar betydligt bättre än en lågprisvariant!
*Se till att alla ingredienser håller samma temperatur och i det här fallet skall de vara rumstempererade. Ja förutom grädden då.
*När du smält chokladen, låt den svalna så den inte är för varm, då kan moussen skära sig eller ännu värre, äggulan kan koagulera!
Lingon och vit chokladmousse till cirka 8 personer:
200 g vit choklad
2 äggulor
ca 2 msk socker (det beror lite på hur sura lingonen är)
3 dl grädde
2 dl lingon
Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna. Separera äggvitan från gulan, vispa upp äggulan med sockret. Tillsätt den avsvalnade chokladen, lite i taget i äggsmeten. Du kommer nu ha en trög smet i bunken, men oroa dig inte. Vispa grädden och blanda även i den, lite i taget. Tillsätt lingonen, som inte får vara för kalla. Rör om och ha upp i fina glas, garnera med hela lingon. Låt stå svalt i minst 1 timme innan de skall serveras.
Vad gör du helst med lingon och har du varit ute och plockat några i år?
Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Läsvärda sidor




Så har ännu en  ny vecka börjat och idag hade jag tänkt att bjuda er på en kär favorit så här när dagarna blir allt kyligare, nämligen varm choklad. Men när chokladen var kokad och jag skulle ställa i ordning allt för att ta en bild eller två insåg jag att vissa viktiga delar i kamerautrustningen inte var hemma. Så det var bara att tänka om!
Istället tänkte jag bjuda er på lite inspirerande länkar och temat för dagen får vara engelska sidor. Jag  älskar att läsa engelska recept då de har bättre ord för att beskriva saker och ting runt mat och detta gör recepten mer levande. Alla de fina matsidor som finns där ute hjälper mig att finna inspiration till min matlagning, därför tycker jag det passar ganska bra att göra detta just på en måndag då en ny vecka precis har kickat igång!
Att hitta nya, vackra matsidor är inte lätt i den djungel av bloggar och hemsidor som finns där ute. Det finns inget rätt eller fel, men matbloggar med tråkiga bilder och dåliga texter går alltid bort för mig. Jag vill bli inspirerad och intresserad av det bilden visar och det tycker jag verkligen att dessa bloggar och sidor har lyckats med:
Green Kitchen Stories: Denna blogg drivs av David och Louise. Bilderna är alltid fantastiska och recepten likaså, ett underbart grönt alternativ i denna värld av tillsatser! Just nu är jag mest avundsjuk på att de lämnat Sverige för tre månader i Kalifornien, jag vill faktiskt också!
The Pioneer Wommen Cooks: Ree var karriärkvinnan i high heels som blev störtkär i sin cowboy och flyttade långt ut på landet. Jag älskar hennes lättsamma texter och recept, dessutom är hon en av alla de kvinnor som genom sin matblogg kunnat starta en helt ny karriär!
Sweet Paul: Paul är matstylisten som tog språnget från Olso för att flytta till New York. Det är jag innerligt glad för, annars skulle han kanske inte ge ut sin underbara nättidning Sweet Paul Magazine. Full av inspiration och härliga bilder!
Ja där var tre guldkorn ur min lista, jag skulle kunna sitta hela dagen och bara rada upp bloggar och sidor som är värda att läsa, men det har jag inte riktigt tid med!
Istället undrar jag ju nu vad  ni som läsare hittar er inspiration? Vilka bloggar följer ni slaviskt och vad ska en blogg eller matsida ha för att du skall bli intresserad?
Vackra odiskade skålar kan också vara inspirerande, så länge man själv inte behöver diska! Bilden är tagen av den fantastiske Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Veckans pasta


Det här är det bästa jag vet! Det här är från början syftet med min blogg och anledningen till att jag ens startade denna matsida för över tre år sedan. Ja, alltså jag startade inte bloggen på grund av en pastarätt med trattkantareller och bacon, det är ganska svårt att få tag på goda trattisar i slutet av januari. Nej, det jag tänker på är sättet att tillaga denna rätt, förutom själva rensningen av svampen blev denna mitt i veckan-middag klar på ca 15 minuter. Mycket har hänt med bloggen, både till utseende och innehåll men min tanke har alltid varit att bjuda er på lättlagade vardagsfavoriter. Att det sedan smiter in en och annan gräll cupcake, ja det tycker jag inte gör det minsta! Jag vill göra en blogg som ni läsare återvänder till, för vad folk än påstår att de har för anledning till att blogga, så är minst en av dem läsarna. Annars skulle man lika gärna kunna skriva dagbok!
Jag bloggar för er skull, men självklart även för min egen. Varje vecka utvecklas jag och lär mig något nytt, jag har skaffat mig en ny hobby i och med allt fotograferande och jag bemästrar det svenska språket på ett helt annat vis nu än för tre år sedan.
Sedan kan jag erkänna att jag ibland är lite självisk, för jag älskar att gå in och se hur många besökare som tittat in här under det gångna dygnet och jag suger i mig era fina kommentarer som en svamp!

Men nog om det! Det var ju denna underbara pasta jag tänkte blogga om idag! En pasta som andas höst med smak av bacon, trattkantareller, äpple, rödlök och färsk bladbersilja. Allt i hopa toppades med riven parmesanost och lite citronskal. Lätt som en plätt och gott så att smaklökarna dansar i munnen! Mer än så kan man inte önska sig en sketen vardag i oktober.
Pasta med svamp & bacon 2 pers:
2 port pasta
1 pkt bacon
1 rödlök
trattkantareller eller annan färsk svamp
1/2 svenskt äpple
salt & svartpeppar
färsk bladpersilja
parmesanost
skal från 1/2 ekologisk citron
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Knaperstek bacon, skiva löken och stek den tillsammans med svamp och knaperstekt bacon. Varken svamp eller lök skall bli brända och få färg utan behålla formen men bli härligt mjuka. Skär ner äpplet i småbitar och tillsätt det mot slutet. Smaka av med mycket salt och peppar. Slå i den kokta pastan i stekpannan och ha i ca 2 dl av pastavattnet. Låt allt koka samman i ca 3 minuter. Strö finhackad bladpersilja, riven parmesan och rivet citronskal över. Servera ett gott bröd med en skiva smakrik ost till.
Bilder: Sebastian Niemi Carlsson

0
Kommentera