Jag vet att jag är vuxen, jag har inga barn, det har inte varit födelsedagskalas eller ens en liten fest. Fast jag inte har något att skylla på skäms jag inte över att har frusen full av cookie dough cake balls, eller vad som återstår av dom vill säga.. De har haft en rykande åtgång här hemma, trotts att det bara är vuxna i detta hushåll.
Man kan tycka att hysterin kring ogräddad kakdeg är lite väl absurd och överdriven, tills man testat dessa vill säga! De ser ut som vuxenpraliner men smakar som de sötaste godis! En förklädnad som passar mig perfekt, för i ärlighetens namn så är söt och god choklad i min mening betydligt godare än den där mörka och bittra, det skäms jag inte heller över att tycka.
Skall man göra dessa till ett barnkalas, eller varför inte ett färgglatt vuxenparty kan du dekorera dem med med tjusigt strössel i regnbågens färger och doppa hälften av dem i vit choklad. Men eftersom jag ville få mina att se lite mer vuxna ut valde jag stilrena pärlor.
Just på den här bilden ser man det inte, men i bollarna gömmer sig bitar av både vit och vanlig choklad, jag smaksatte dem även med en skvätt kaffe, men det är ju helt valfritt. Även om dessa godingar får vila en stund i frysen så bör smeten vara ganska fast, det blir mycket enklare att få till fina, runda bollar.
Cookie dough cake balls ca 30 stycken:
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
ca 2 msk kaffe
ca 3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
100 g ca 40 % choklad
200 g choklad
strössel eller pärlor
Vispa smör och socker mjukt, tillsätt kaffet. Rör i mjöl och vaniljsocker. Hacka de båda chokladsorterna ganska fint, är bitarna för stora kan det vara svårt att få till fina bollar. Ha i chokladen och blanda väl, forma till runda bollar. Låt dem vila i frysen i minst två timmar. Smält chokladen och doppa de frysta bollarna i den, man får vara ganska snabb då chokladen stelnar supersnabbt på de frysta bollarna. Strö genast fint strössel eller pärlor över.
Orkar man inte stå och rulla all deg till bollar kan du blanda degen med vaniljglass och frysa in, vips har du din egen variant av Ben & Jerry’s ”Cookie dough ice cream”.
Låt höra, tycker du bäst om mörk eller ljus choklad?
Bilder: Linnéa Seidel