Cookie dough cake balls


Jag vet att jag är vuxen, jag har inga barn, det har inte varit födelsedagskalas eller ens en liten fest. Fast jag inte har något att skylla på skäms jag inte över att har frusen full av cookie dough cake balls, eller vad som återstår av dom vill säga.. De har haft en rykande åtgång här hemma, trotts att det bara är vuxna i detta hushåll.
Man kan tycka att hysterin kring ogräddad kakdeg är lite väl absurd och överdriven, tills man testat dessa vill säga! De ser ut som vuxenpraliner men smakar som de sötaste godis! En förklädnad som passar mig perfekt, för i ärlighetens namn så är söt och god choklad i min mening betydligt godare än den där mörka och bittra, det skäms jag inte heller över att tycka.



Skall man göra dessa till ett barnkalas, eller varför inte ett färgglatt vuxenparty kan du dekorera dem med med tjusigt strössel i  regnbågens färger och doppa hälften av dem i vit choklad. Men eftersom jag ville få mina att se lite mer vuxna ut valde jag stilrena pärlor.

Just på den här bilden ser man det inte, men i bollarna gömmer sig bitar av både vit och vanlig choklad, jag smaksatte dem även med en skvätt kaffe, men det är ju helt valfritt. Även om dessa godingar får vila en stund i frysen så bör smeten vara ganska fast, det blir mycket enklare att få till fina, runda bollar.
Cookie dough cake balls ca 30 stycken:
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
ca 2 msk kaffe
ca 3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
100 g ca 40 % choklad
200 g choklad
strössel eller pärlor
Vispa smör och socker mjukt, tillsätt kaffet. Rör i mjöl och vaniljsocker. Hacka de båda chokladsorterna ganska fint, är bitarna för stora kan det vara svårt att få till fina bollar. Ha i chokladen och blanda väl, forma till runda bollar. Låt dem vila i frysen i minst två timmar. Smält chokladen och doppa de frysta bollarna i den, man får vara ganska snabb då chokladen stelnar supersnabbt på de frysta bollarna. Strö genast fint strössel eller pärlor över.
Orkar man inte stå och rulla all deg till bollar kan du blanda degen med vaniljglass och frysa in, vips har du din egen variant av Ben & Jerry’s ”Cookie dough ice cream”.
Låt höra, tycker du bäst om mörk eller ljus choklad?
Bilder: Linnéa Seidel

1
Kommentera

Matbloggspriset 2010



Då var det åter igen dags för matbloggarnas motsvarighet till Blogawards, nämligen Matbloggspriset! I framtiden kan vi hoppas på att de även slänger in fler kategorier man kan vinna i!
Vet ni att i dagsläget är vi över 1000 matbloggar här i Sverige och jag tycket att det är helt fantastiskt roligt att även vår lilla kategori i bloggvärlden börjar växa sig stark och få utrymme i media. Bra kämpat alla matbloggare där ute!
Hur gör man då om man har en favoritmatblogg (blink, blink) som man gärna skulle se bli nominerad till detta ärofyllda pris? Det är faktiskt inte svårare än att klicka på denna länk, klicka sedan på ”kontakt” högst upp i högra hörnet och fyll i uppgifterna, tryck sedan ”skicka” och din nominering är gjord!
Vinnaren kommer att presenteras på matmässan ”Det goda köket”, där hoppas jag få chansen att träffa en del av er läsare, för ni ska väl dit?

0
Kommentera

Höstpaj


Jag vet inte hur ni läsare ställer er till detta med ödet och det är inte heller något jag tänkt att vi skall fördjupa oss i speciellt mycket denna gråa torsdag i slutet av september. Men när det kommer till mat så kan jag faktiskt börja undra ibland. Åtskilliga är de gånger jag suttit och spejat runt efter inspiration och gång efter annan dyker samma slags recept upp. Ganska ofta är det hemgjord pizza som ploppar upp men nu senast har det varit artiklar om hur du kokar det perfekta ägget. Helt plötsligt kokas det ägg överallt, i tv (ja inte så att de använder tv:n som äggkokare, på själva tv-programmet kokar de ägg) på bloggar och på hemsidor. Det gick så långt att jag själv stod här med telefonen i högsta hugg och klockade äggkokningen, men mer om det en annan dag..
Precis som med äggen har recept på olika varianter av paj fullkomligt exploderat i min dator. Så jag kände att nu är det dags att botanisera runt bland pajformarna och slänga ihop en höstig variant. Mitt största problem när det kommer till paj är vilken pajform jag skall använda, jag har en hel låda full i köket och en hel kökssoffa(!) som står i gästrummet som är full till bredden med pajformar i alla tänkbara former och färger. På något konstigt vis får jag ändå alltid nya anledningar till att införskaffa fler..

Som sig bör börjar vi med degen och i ärlighetens namn är jag inte så noga av mig. Jag har lärt mig att känna på degen när den är tillräckligt fast eller om den är för smulig. Har du en matberedare till hands är det bara att rocka och rulla, har du dessutom en diskmaskin som tar hand om tråkgörat, grattis! Jag är lyckligt lottad och har både matberedare och diskmaskin men valde av någon outgrundlig anledning att knåda ihop degen förhand denna gång.  Det finns dock några saker du bör tänka på för att få till en lyckad pajdeg som du sen enkelt kan kavla ut.
*Använd alltid riktigt smör. Ingen och då menar jag verkligen ingen, blir lycklig av margarin!
* Överarbeta inte degen, den skall precis gå ihop. Är det för mycket fett eller vatten i degen är risken stor att den lossar från kanterna på formen och blir en stor klump.
*Låt den vila svalt, detta är extra viktigt om du arbetar ihop degen för hand då du värmer upp den med dina händer. Platta ut degen tunt och plasta sedan in den. Lägg den i kylen, eller i frysen för snabb nedkylning i minst 20 minuter.
*Nagga alltid botten med en gaffel och förgrädda skalet i ca 15 minuter, då hinner pajskalet torka och blir inte geggigt.

Ser ni vad jag ser? Kolla riktigt noga på knivens blad, japp det är en av våra katter som leker assistent. Turligt nog är hon mer kinkig än den truligaste tonåring när det kommer till mat, så pajen fick jag ha helt för mig själv!





Paj på höstens läckerheter 4 pers:
Pajskal (på ett ungefär):
3 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
ca 3 msk vatten
Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg, tillsätt vattnet, en matsked i taget och arbeta degen precis så den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.
Kavla ut den kylda degen på mjölat bord, rulla upp degen på kaveln och lägg över den i pajskalet. Trimma kanterna och nagga botten. Grädda i ca 15 minuter i 200 grader.
Fyllning:
1 zucchini
5 stora champinjoner (eller den svamp du har tillgång till)
1 röd lök
2 medelstora tomater
salt & peppar
färsk bladpersilja
100 g philadelphiaost
2 ägg
3 dl mjölk
2 dl riven smakrik ost
Skär zucchinin och svampen i bitar och stek dem i en klick smör. Skiva löken och låt den steka med. Skär ner tomaterna i småbitar och ha i dem i stekpannan, krydda med salt och peppar. Låt detta småputtra till set mesta av vätskan kokat bort. Tillsätt grovt hackad persilja.
Vispa ihop philadelphiaost, ägg och mjölk. Fyll pajskalet med de stekta grönsakerna och häll äggstanningen över. Fördela sist den rivna osten jämnt över pajen. Grädda i ca 40 minuter i 200 grader.
Bon apetit!
Bilder: Linnéa Seidel

2
Kommentera
ANNONS

Vinnare!

Gugi, med bloggen Gugis Pärlor. Ett stort grattis till dig!
Precis som alltid är det jätteroligt att så många av er ville vara med och tävla, det blir lite extra roligt att anordna tävlingar här på bloggen då!
Nu önskar jag er alla läsare en härlig onsdag, här lyser solen som aldrig förr!

0
Kommentera

Äppelmos


Här har himlens portar öppnat sig och det fullkomligt vräker ner regn! Då är det ganska skönt att plocka fram kameran och se allt genom den istället, den här bilden tog jag nu i morse, i ett halvmörkt hörn av vårat vardagsrum och jag önskar så innerligt att det var så ljust som på bilden. Men istället sitter jag här med kökslampan tänd för att det är så mörkt.
Nu börjar våra äpplen bli mogna i en rasande fart men jag tar fortfarande äpplen ur korgen jag plockade ihop förra veckan. Om regnet ger sig senare under dagen skall jag försöka ta upp alla nya äpplen som fallit till backen då det är synd om de skall förgås bara för att jag är lite lat!
I morse  gick det i alla fall åt en hel del då jag kokade lite äppelmos. Det finns flera sätt att koka mos på men det här är enligt mig det allra enklaste om man inte skall göra så stora mängder utan bara ett par burkar. Fast bäst är att frysa in moset i 1 literspåsar, då kan du bara ta upp en påse och låta den tina i kylskåpet över natten. Sen håller det ungefär en vecka i kylen.
Detta mos valde jag att smaksätta med lite whiskey och kanel, en nypa socker kan behöva tillsättas mot slutet om moset känns lite surt, det beror ju helt på hur äpplena är i smaken. Du känner inte alls whiskeyn, men det blir en lite mer djup smak i moset, men självklart kan du utesluta detta.
Äppelmos med whiskey 2 burkar:
2 L äpplen
3 dl äppeljuice
4 msk whiskey
1 kanelstång
ev ett par msk socker
Skala äpplena och skär ner dem i mindre bitar, se till att inte få med kärnhuset. Lägg dem i en kastrull och slå över juice och whiskey, lägg även i kanelstången. Låt koka under lock i ca 20 minuter eller tills äpplena är helt mjuka. Rör om då och då, mosa äppelbitarna lätt med en trägaffel. Jag vill gärna ha lite klumpar kvar i mitt, vill du ha det helt slätt mixar du det klara moset med en mixerstav. Smaka av med lite socker vid behov.
Hur är det för er, hinner ni ta reda på alla äpplen?

Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera