Nu är det svart på vitt, det finns ingen återvändo. Hösten är här.
Igår var första gången jag kände att varmluft slog emot mig när jag gick in genom de automatiskadörrarna på ICA, det är ett tecken så säkert som amen i kyrkan på att hösten är här. Sen har jag nu kokat första omgången av höstens äppelgröt, det är också ett sånt där tecken, att sommaren är över och vi vill ha varm gröt med massor av mjölk och kanel till frukost istället för solmogna jordgubbar med iskall mjölk. Nu kanske ni sitter där hemma i era stugor och tänker usch fy ja, nu är hösten verkligen här, men det är faktiskt inte alls så jag tycker. Ok, jag erkänner, i morse när jag drog upp rullgardinen blev det inte ett dugg ljusare i sovrummet, snarare mörkare då rullgardinen är vit och lös upp något helt av sig själv. Då kändes det tungt, hela förmiddagen var grå och jag fick inte en vettig sak gjord tror jag. Men så kom lunchtid och utan förvarning var himlen blå och man kunde utan problem ta av sig den där regnjackan som är min nya följeslagare. Då älskar jag hösten!
När jag igår smet in på ICA Maxi innan jag skulle prata radio stod de här flätade korgarna uppradade och ropade att jag skulle ignorera de där mycket billigare, betydligt mer praktiska och säkert otroligt mer hållbara plastkorgarna i de mest skrikiga färger, och istället ta en av de trägråa, ohållbara men tusengånger snyggare flätade korgarna. Jag gjorde som dom sa, tänkte att det var bäst så. Jag har aldrig blivit osams med flätade träkorgar, men jag tar inga risker! Till korgens försvar var den faktiskt inte ens dyr, jag tror priset var 179 kronor, så skynda att fynda!
Korgen har jag tänkt att ha till trädgården, att samla upp löv, gräsklipp och äpplen. Vi har massor av alla de där sakerna i vår trädgård. Fyra äppelträd pryder vår trädgård på framsidan och idag plockade jag upp all fallfrukt som gick att använda och det blev nästan hela korgen full! Sen sitter det säkert tre gånger så mycket i ett av träden, om inte mer. Plockar man bara upp de äpplen som faller av träden är de helt utmärkta att använda! Inte ett av de äpplen jag delat idag har varit maskätet eller förstört. Om så är fallet, skär bara bort det fula och använd resten!
Men nu vill jag gärna ha massor av tips på vad jag kan göra med alla dessa äpplen! Äppelpaj och äppelkakor kommer det att bli, en del mos blir det säkert också. Och så såklart bästa äppelgröten som ni får recept på här nedan. Men sen då? Kom med era bästa äppeltips så försöker jag sammanställa dem här på bloggen sen så alla kan ha nytta av dem. Lämna en kommentar till det här inlägget med ditt allra bästa tips. Skriv gärna med ditt namn och om du har en blogg.
Igår när jag var på radion gjorde vi den här äppelgröten, det är en riktig barndomsfavorit och det är ett bra sätt att bli av med lite äpplen på som inte innefattar mängder av socker. Vi gör alltid gröten på vatten, men igår var det fler som ringde in och använde mjölk att koka riset i. Jag skall testa det nån gång under hösten, men nu till premiärkoket tog jag vatten precis som vanligt.
Äppelgröt:
4 dl grötris
8 dl vatten (ev lite mer)
10 dl äpplen
2 kanelstänger
Mät upp ris och vatten i en kastrull och låt koka upp och småputtra under lock i ca 10 minuter. Dela undertiden äpplena och kärna ur dem. Skär ner dem i mindre bitar, skalet får gärna vara kvar om de är obesprutade äpplen, annars skalar du dem.
Blanda i äppelbitar och kanelstängerna i gröten. Rör om då och då och spä eventuellt med mer vatten. Låt koka i ca 30 minuter eller tills ris och äppelbitar är helt genomkokta. Sockra efter smak och servera med massor av kanel och kall mjölk.
In English
Yesterday when I was on the radio, we made this apple porridge. It is a true childhood favorite and it is a good way to get rid of some apples that don’t include that much of sugar.
When I was a child, my mom always made this porridge this time of year. And now, with four big apple trees in my garden I have no excuses not to make the porridge myself. We have a special rice in Sweden that we use to make this kind of porridge, we call it ”porridge rice”, but you can use arborio rice instead which is also a round-grain rice.
The porridge is great to serve for breakfast, as a snack or as a light dinner.
Apple porridge:
1 3/4 cup arborio rice
3 1/3 cup water (maybe a bit more)
4 1/2 cups apples
2 cinnamon sticks
Measure the rice and water in a saucepan and bring to boil and simmer with the lid on for about 10 minutes. In the meantime, cut the apples and put out the seeds . Cut them into small pieces. Mix the apple pieces and cinnamon sticks in the porridge. Stir occasionally and add some more water if necessary. Boil for about 30 minutes or until rice and apple pieces are completely cooked through. Sweeten to taste and serve with lots of cinnamon and cold milk.
Since we have so many apple trees, I would love to know what you prefer to make with your apples?
Bilder: Linnéas Skafferi