Riktigt tunna pannkakor är precis som pannbiffar, något som bara mormor kan göra. Hur man än vrider och vänder på det blir aldrig mina pannkakor lika tunna och pannbiffarna lika goda som de mormor gör. Åtskilliga är de gånger jag setat på mormors kökssoffa, känt köket fyllas med os och se högen med pannkakor sakta växa. Man tycker att jag borde ha snappat upp vad för trix hon använder, men icke. Själv påstår hon att hon bara gör helt vanliga pannkakor, som hon alltid har gjort. Och kanske är det just det, att hon stått där i sitt kök och gräddat pannkakor så många gånger i sitt liv att de inte kan bli dåligt?
Eftersom jag inte får mina pannkakor att smaka som mormors provade jag idag att göra något helt annat. En blanding mellan svenska och amerikanska pannkakor, lite mindre mjölk och en skvätt bakpulver gjorde att de blev tunna men ändå tjocka på något konstigt vis. Men goda blev de!
Svenska-Amerikanskapannkakor ca 12 stycken:
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
4 dl standardmjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Vispa ägg, mjöl och hälften av mjölken klumpfritt. Tillsätt resterande mjölk, bakpulver, vaniljsocker och salt. Hetta upp en pannkakslagg och klicka i lite smör, ha i ca 0,75 dl smet och vicka runt det tills det täcker hela laggen. Grädda tills de är gyllenbruna på båda sidor, upprepa med resten av smeten.
Servera med god sylt och en klick grädde.
Har du någon ”mormorsmat” som du aldrig får till?
Bild: Linnéas Skafferi