Pannkakor

Riktigt tunna pannkakor är precis som pannbiffar, något som bara mormor kan göra. Hur man än vrider och vänder på det blir aldrig mina pannkakor lika tunna och pannbiffarna lika goda som de mormor gör. Åtskilliga är de gånger jag setat på mormors kökssoffa, känt köket fyllas med os och se högen med pannkakor sakta växa. Man tycker att jag borde ha snappat upp vad för trix hon använder, men icke. Själv påstår hon att hon bara gör helt vanliga pannkakor, som hon alltid har gjort. Och kanske är det just det, att hon stått där i sitt kök och gräddat pannkakor så många gånger i sitt liv att de inte kan bli dåligt?

Eftersom jag inte får mina pannkakor att smaka som mormors provade jag idag att göra något helt annat. En blanding mellan svenska och amerikanska pannkakor, lite mindre mjölk och en skvätt bakpulver gjorde att de blev tunna men ändå tjocka på något konstigt vis. Men goda blev de!


Svenska-Amerikanskapannkakor ca 12 stycken:

3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
4 dl standardmjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Vispa ägg, mjöl och hälften av mjölken klumpfritt. Tillsätt resterande mjölk, bakpulver, vaniljsocker och salt. Hetta upp en pannkakslagg och klicka i lite smör, ha i ca 0,75 dl smet och vicka runt det tills det täcker hela laggen. Grädda tills de är gyllenbruna på båda sidor, upprepa med resten av smeten.

Servera med god sylt och en klick grädde.

Har du någon ”mormorsmat” som du aldrig får till?

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Trosa

 

Så, då var vi hemma efter en liten tripp till Trosa. På vinst och förlust bokade vi ett rum, som enligt bilderna såg supermysigt ut. De hade även ett paketerbjudande där en trerätters middag ingick på Trosa Sjökrog. Vi chansade, antingen skulle vi bli riktigt besvikna, rummet kunde vara av den schabbiga sorten och maten lika så. Men som tur var drog vi en riktig vinstlott. Boendet var helt perfekt, det låg precis intill ån som ringlar sig genom denna söta lilla stad med välskötta trädgårdar och hus i de vackraste färger.

 

 

Efter att ha vandrat runt och kikat på alla de båtar som låg i småbåtshamnen slog vi oss ner vid de bord som var förbokat åt oss. Innan vi visste ordet av stod välkomstdrinken framför oss.

 

Ett ögonblick senare dök förrätten upp, grillad ciabatta med parma, vitlök och persilja.

Jag valde grillad lax med räkrisotto, en riktig höjdare. Lite pressad citron blev pricken över i och för ovanlighetens skull åt jag upp alltihop. Att min mage stog i fyra hörn ignorerades totalt av hjärnan eller var det kanske mitt bankande matnörd-hjärta?

 

Sebastian beställde in grillad ryggbiff, självklart provsmakade jag även denna men tror jag gjorde rätt som valde laxen. Köttet var utsökt, men fisken var snäppet godare.

 

 

Jag är ingen crème brüléefantast, det är inget jag väljer själv, men den här gågen är jag glad att någon redan gjort valet åt mig. Ytan var hård och knäckig medan det under var lent, mjukt och helt underbart gott. Skrapade man med skeden i botten upptäckte man hundratals små, små svarta vaniljprickar. Det enda vi hade synpunkter på var att det var lite dåligt med frukt till. Ett par jordgubbar mer eller lite syrliga vinbär hade gjort susen.

 

Så här såg vårat mysiga rum ut på Ågården Gästhem. Trevlig personal, fräsha rum, god frukost och bra bemötande gör av vi med säkerhet kommer att återvända i framtiden.

Har du eller ska du semestrat i sommarsverige denna sommar?

Alla bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Tiden som gått…

 

Här har det ekat tråkigt tyst ett par dagar men vi njuter av lite välförtjänt semester. I onsdags var vi hämma hos Robert och Maria där de bjöd på sommarens godaste hamburgare. Vi åt tills vi storknade hela bunten!

 

Men innan maten tog vi ett avsvalkande dopp i poolen, just nu käns det som om det var sommarens sista fina dag, för sen dess har det bara varit tråkväder här!

 

Poolen kan självklart användas till annat än att bada i. Perfekt att ha då ölen måste snabbkylas!

 

Nu är inte jag någon poolfantast utan älskar att bada i sjön vi har här i närheten. Innan det dåliga vädret bestämde sig för att göra oss den äran badade vi minst en gång om dagen. De sena kvällsdoppen är de allra bästa, då solen precis går ner bakom trädtopparna och färgar hela världen i de vackraste färger. Allt är tyst och stilla och man önskar att sommaren kunde få ett par månader till.

 

Förra veckan hade jag även besök av sötaste Lova, vi bakade och stod i hela dagen! Här är koncentrationen på topp när cupcakes skall dekoreras. Jag hoppas att hon hade precis lika roligt som jag hade!

 

 

 

På onsdag tar vi och packar in oss i bilden för en tripp till Trosa där vi skall ha lite minisemester. Kanske har någon av ni underbara läsare tips på vad vi kan roa oss med där? Vad skall vi se och vart skall vi äta?

 

Nu skall jag gå igenom alla de underbara bidrag som trillat in på www.matfeed.se den senaste tiden, vilken inspiration så här mitt i sommaren!

 

 

 

0
Kommentera

Vad är dulce de leche?

 

 

Efter som jag verkar ha en riktig hang up på dulce de leche just för tillfället är det ju inte mer än rätt att det även kommer ett ”recept” på denna gudagoda lilla sak. Flera av er läsare har hört av sig både på mail och via bloggen och undrar vad detta egentligen är, var kan man köpa det och hur lyder receptet?

 

Dom som förstår sig på språk säger att det ungefär betyder mjölkgodis  och mer rätt än så kan det inte bli. Dulche de leche är en otroligt söt, seg, kolasmakande kräm som du allra enklast får till genom att att koka en burk kondenserad mjölk i två till fyra timmar.

Nu tycker nog ni att två till fyra timmar är ett ganska stort tidsspann, men det är så enkelt att ju längre du kokar burken, ju fastare och mer kolaaktig blir den kondenserade mjölken. Efter två timmar är den lätt rinnande och ljusbrun i färgen, efter tre timmar ser den ut som på bilden och efter fyra timmar har den fått en nötbrun färg och är riktigt fast i konsistensen. Tycker man att den blir för trög är det bara att spä ut den med lite mjölk.

 

Gör så här:

 

Gå till avdelningen för bakningsingredienser i din matbutik, leta reda på en burk sötad kondenserad mjölk som ser hel och fin ut. Försöker du koka en skadad burk kan den om du har riktig, riktig otur explodera. Så spendera ett par extra sekunder på att hitta den perfekta burken. Betala och åk hem.

Ta bort pappret runt konservburken och lägg den i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker burken. Lägg på ett lock och låt koka upp. Håll koll så att burken alltid täcks av vatten, fyll på med mer när det behövs. Ta upp burken efter önskad tid. En öppnad burk går inte att fortsätta koka, så var säker på din sak när du öppnar den.

 

I din ägo bör du nu ha en burk med gyllenbrun, smetig, söt kolakräm som du kan använda till det mesta, parafait och tårtfyllning var en hit. Om man känner för det går det bra att även sleva i sig den direkt ur burken, det är en rättighet man har här i livet (precis som det är helt ok att äta jordnötssmör eller nutella med en sked ur burken, om ingen ser dig räknas inte ens kalorierna, jag lovar!).

 

Svårare än så är det inte att koka sig en burk dulce de leche, vad kan ni tänka er eller vad brukar ni ha denna goda sötsak till?

 

Bild: Underbara Katja Kristoferson

 

 

10
Kommentera

Kycklingspett

 

Till gårdagens pommes stripes gjorde jag kycklingspett, istället för att använda torra bröstfiléer köpte jag hem en förpackning med lårfiléer. De brukar vara lite mörare och sen är kilopriset billigare än på bröstfiléerna och det är ju aldrig fel! Vi har grillat otroligt mycket denna sommar och jag har nästan, nästan tröttnat på att lägga en köttbit på grillen och istället längtar jag efter mör kyckling och god fisk.

Vill man inte göra spett är det gott att ta olika kycklingdelar och marinera med samma marinad innan de läggs på grillen!

 

Jag marinerade kycklingbitarna med chili, lime och honung, en mycket lyckad kombination.

700 g (en påse) kycklinglårfiléer
1 1/2 dl olja
1 lime
torkad chili
salt  & peppar
2 tsk flytande honung

10 träspett

Skär kycklingen i lagom stora bitar. Tvätta limen noga, riv skalet och pressa ur saften, blanda detta med oljan. Krossa chilin och ha i den tillsammans med salt och peppar, rör om ordentligt. Blanda i en tesked av honungen, lägg i kycklingbitarna och låt marinera i ca en timme.

Lägg samtidigt träspetten i blöt, så de inte tar eld när du lägger dem på grillen.

Trä upp kycklingen på spetten och ringla den sista teskeden honung över kycklingen. Låt kycklingen snabbt få färg över glöden och lägg dem sedan åt sidan på grillen, på med locket och låt de grillas på indirekt värme i ca 15-20 minuter.

Servera med pommes stripes och en kall sås på turkisk yoghurt, en finhackad vitlök, peppar och örtsalt.


Vad grillar du helst, kött, fågel, fisk eller kanske något vegetariskt?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

2
Kommentera