Sommarkaka med rabarber & jordgubbar

I morgon skall svärfar ha storkalas och det blir fest dagen lång, till nattens vickning lovade jag att baka något och vad passar bättre så här i sommartider än en kaka med rabarber och jordgubbar? Dessa är gjorda i långpanna och kan gott och väl ätas som de är men vill man lyxa till det lite kan man servera en kula vaniljglass eller hemgjord vaniljsås till. Perfekt att ha i frysen och ta fram om man får oväntat besök!

 

 

Som ni ser på bilderna använder jag en tesil när jag skall pudra på florsocker, det är mycket smidigt och man får ett jämnt och bra resultat.

Självklart kan man byta ut jordgubbarna och rabarbern mot hallon, blåbär, björnbär eller varför inte hjortron!

Rabarber och jordgubbsrutor:

1 stjälk rabarber

250 g jordgubbar

3 msk honung

1 tsk ingefära

1 tsk kardemumma

 

200 g smör

1 dl sirap

5 dl socker

4 ägg

6 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk salt

 

 

Börja med att skära rabarber och jordgubbar fint. Ringla över flytande honung och smaksätt med ingefära och kardemumma.

 

Smält smöret i en kastrull, ha i sirap och socker, låt sockret smälta lite. Tag av kastrullen från plattan så att smeten svalnar något. Vispa snabbt ihop äggen och ha i dem, lite i taget i sockersmeten. Rör konstant, annars finns risk att det blir äggröra av allt! Sikta i mjöl, vaniljsocker och salt. Rör väl.

Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Fördela den marinerade frukten jämnt över kakan och grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Eventuellt kan du behöva täcka kanterna med lite ugnsfolié om de får för mycket färg! Kakan kan gärna vara lite kladdig i mitten.

Så är det åter fredagskväll och vi skall snart dra igång grillen, vad har ni för er ikväll?

 

 

In English:

My father in law has a large birthday party tomorrow and he asked me if I could bake a cake for a late night snack. And what’s better in the summertime than a cake with rhubarb and strawberries?

 

Strawberry and rhubarb squares:

1 cup rhubarb
2 cup strawberries
3 tablespoons honey
1 tsp ginger
1 tsp cardamom

200 g butter ( ca 2 stick of butter)
1/4 cup syrup
2 cup sugar
4 eggs
2 cup plain flour
2 tsp vanilla sugar
1 tsp salt

Start by cutting the rhubarb and strawberries into small pieces. Drizzle the honey over the fruit and season with ginger and cardamom.

Melt the butter in a saucepan, add the syrup and sugar, let the sugar melt.
Remove from heat and let it cool slightly. Whisk together the eggs quickly and put them in the batter. Stir constantly, you don’t want scrambled eggs!
Sift the flour, vanilla and salt into the batter and stir well.

Line a baking pan and pour in the batter. Spread the fruit evenly over the cake and bake in    350 F  for 30 minutes.

 

Bild: Mr Niemi-Carlsson

 

 

0
Kommentera

Midsommar

Så var det snart dags för sommarens stora högtid (om man inte räknar in min födelsedag i juli förstås..). Om bara en dryg vecka är det dags att snöra på sig finklänningen, binda sig en krans och gå ut i regnet och dansa kring midsommarstången.

I år flyr vi fältet och åker upp till dalarna, närmare bestämt Rättvik för att fira vilket skall bli riktigt skönt. Det blir som en liten minisemseter och det är ju aldrig fel!

Men för er andra, som inte får åka bort utan skall stå hemma och laga mat till alla frusna midsommarfirare tänkte jag sno i hop en liten midsommarspecial. Det finns ju så mycket gott att bjuda på, men här kommer ett litet axplock:

Till midsommar finns det en förrätt som alltd serveras hos mina föräldrar och det är silltårtan, en riktig klassiker som är väl värd att testa om du som jag gillar sill. I år kanska jag skall göra en och använda årets sill med smak av whisky! Det vore nog inte helt fel.

Till självaste huvudrätten passar det ju ypperligt att grilla, se till att tända grillen i god tid så du får riktigt fin glöd. Få fin yta på köttet och lägg det sedan lite åt sidan, kolla in när den här whiskyrösten grillar så förstår du vad jag menar. Köttet bli mört och otroligt saftigt! Sedan vi började grilla så här har jag inte ätit en enda seg och tråkig köttbit! Kom i håg att lägga köttet i en god marinad och ta fram det en stund innan du grillar så att det blir rumstempererat.
Barnen kanske helst vill ha hamburgare, gör dessa mozzarellaburgare fast i miniformat så skall ni se att barnen äter som aldrig förr!

Låt varje gäst få blanda sitt egna potatispaket, enklare än så kan det ju faktiskt inte bli! Chillitzatziki är en favorit när det kommer till röror, likaså fetaoströran.

Till de som väljer bort alkoholen av en eller annan anledning, gör en enkel rabarberdricka. Den är klar på några minuter och det är alltid kul att kunna stoltsera med hemgjord dryck. Skall du bjuda på välkomstbål är den ypperligt god att använda som grund till detta.

När huvudrätten är avdukad, släng snabbt ihop denna sommartårta som du enkelt kan förbereda i förväg, vill man går det bra att använda färdiga marängbottnar som du köper på mataffären. Andra fina och framförallt goda tårtor hittar du här!

Så nu är det bara att skriva inköpslista, midsommarafton är snart här!

Hur skall du fira midsommar?

På bilden ser ni mig, stående på vår äng och bilden är tagen av den duktiga fotografen Katja Kristoferson

0
Kommentera

Arbete, arbete..

Nu har det varit en liten ofrivillg bloggpause här igen. Men idag tog vi äntligen de allra första bilderna till den nya boken som jag arbetat med hela våren. Idag fick jag agera syrenbuske en stund men Katja mest muttrade och rättade mig hela tiden så jag vet inte om jag gjorde ett sånt strålande bra jobb…
Glamorösare än så här är det inte att plåta kok- och bakböcker. Men det är riktigt, riktigt roligt och det blir så fint!

Ja så här ser det ut en dag på jobbet om man arbetar åt Linneás Skafferi. Inte helt fel om jag får säga det själv!

Vad arbetar du som läser här på bloggen med?

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Kaffeskola del 5

 

 

Då var vi framme vid den femte och sista kaffeskolan, idag får vi lära oss hur enkelt man gör en espresso med hjälp av den tredelade espressomaskinen som så många har hemma. Det behövs faktiskt inte en dyr kaffemaskin för att göra en god kaffe!

 

Har du missat någon del i skolan kan du se dem här, missa inte chansen att vinna en resa för två till Italen. Tävla, ja det gör du här!

 

0
Kommentera

Sparris

 

 

I veckan när vi grillade passade jag även på att slänga några sparrisar på grillen. Medan köttet vilade fick sparrisarna grillas på indirekt värme och efter ca 10 minuter var de genomvarma men hade fortfarande mycket tuggmotstånd. Grillad eller smörstekt sparris är ett perfekt tillbehör till all slags grillat tycker jag.

När sparrisarna var färdiggrillade hade jag på en klick smör, massor med salt och pressad citron. Sen var det bara att äta och njuta! Sebastian var lite tveksam till dessa gröna godingar, så jag fick äta nästan alla själv men jag klagade inte!

Visste du att vit och grön sparris är samma sort? Det är bara det att den vita sparrisen kupas så den växer i jorden medan den gröna får växa fritt ovan jord!


Vad gör du helst med sparris? Grillar, steker eller kanske en god soppa?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera