I morgon skall svärfar ha storkalas och det blir fest dagen lång, till nattens vickning lovade jag att baka något och vad passar bättre så här i sommartider än en kaka med rabarber och jordgubbar? Dessa är gjorda i långpanna och kan gott och väl ätas som de är men vill man lyxa till det lite kan man servera en kula vaniljglass eller hemgjord vaniljsås till. Perfekt att ha i frysen och ta fram om man får oväntat besök!
Som ni ser på bilderna använder jag en tesil när jag skall pudra på florsocker, det är mycket smidigt och man får ett jämnt och bra resultat.
Självklart kan man byta ut jordgubbarna och rabarbern mot hallon, blåbär, björnbär eller varför inte hjortron!
Rabarber och jordgubbsrutor:
1 stjälk rabarber
250 g jordgubbar
3 msk honung
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
200 g smör
1 dl sirap
5 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
Börja med att skära rabarber och jordgubbar fint. Ringla över flytande honung och smaksätt med ingefära och kardemumma.
Smält smöret i en kastrull, ha i sirap och socker, låt sockret smälta lite. Tag av kastrullen från plattan så att smeten svalnar något. Vispa snabbt ihop äggen och ha i dem, lite i taget i sockersmeten. Rör konstant, annars finns risk att det blir äggröra av allt! Sikta i mjöl, vaniljsocker och salt. Rör väl.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Fördela den marinerade frukten jämnt över kakan och grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Eventuellt kan du behöva täcka kanterna med lite ugnsfolié om de får för mycket färg! Kakan kan gärna vara lite kladdig i mitten.
Så är det åter fredagskväll och vi skall snart dra igång grillen, vad har ni för er ikväll?
In English:
My father in law has a large birthday party tomorrow and he asked me if I could bake a cake for a late night snack. And what’s better in the summertime than a cake with rhubarb and strawberries?
Strawberry and rhubarb squares:
1 cup rhubarb
2 cup strawberries
3 tablespoons honey
1 tsp ginger
1 tsp cardamom
200 g butter ( ca 2 stick of butter)
1/4 cup syrup
2 cup sugar
4 eggs
2 cup plain flour
2 tsp vanilla sugar
1 tsp salt
Start by cutting the rhubarb and strawberries into small pieces. Drizzle the honey over the fruit and season with ginger and cardamom.
Melt the butter in a saucepan, add the syrup and sugar, let the sugar melt.
Remove from heat and let it cool slightly. Whisk together the eggs quickly and put them in the batter. Stir constantly, you don’t want scrambled eggs!
Sift the flour, vanilla and salt into the batter and stir well.
Line a baking pan and pour in the batter. Spread the fruit evenly over the cake and bake in 350 F for 30 minutes.
Bild: Mr Niemi-Carlsson