Rabarber

Här hemma frodas rabarbern som aldrig förr, vilket passar mig ritkigt bra då det finns så mycket mumsigt att göra av den. Rabarberpaj är ju ett måste, vad vore våren utan den allra första rabarbersmulpajen? Sylt och saft hör sommaren till och den här rabarber och jordgubbsdrickan kan vara bland det godaste jag gjort! 


Men det finns ju fler goda saker man kan göra av dessa sura stjälkar, igår gjorde jag en rabarber och jordgubbskräm. Eller det är kanske snarare en kompott. Strunt samma vad det kallas, gott är det! Perfekt att äta till mellanmål, servera ljummen till vaniljglass eller till pannkakorna! Jag fyllde faktiskt vaniljcupcakes med kompotten och det blev jättegott, men mer om det i morgon!

Igår blev det min frukost, med färska jordgubbar ocj kall mjölk till. Eftersom man äter den på en gång behöver man inte tillsätta så mycket socker för konserveringens skull, mest för smaken. Har man härligt söta jordgubbar i behövs det inte alls mycket socker, om man själv inte vill förståss!

ca 3 dl rabarberkräm/kompott

2 dl rabarber
1 dl jordgubbar
1/2 vaniljstång
ca 3 msk socker eller efter behag

Skala rabarbern och skär den i bitar, dela sedan jordgubbarna i småbitar.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg dem tillsammans med rabarber och bär i en kastrull, strö över sockret och låt koka upp under omrörning.
Koka på medelhög värme tills frukten är mjuk, mosa den lätt med en gaffel. Ta av från värmen och ät när den svalnat.

Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Earth-men


Har jag talat om för er att jag älskar denna årstid? Att det inte finns något bättre än att vakna okristligt tidigt en junimorgon, se hur himlen utanför fönstret är azurblå, känna en frisk fläkt från det öppna fönstret och höra hur fåglarna kvittrar för fullt utanför.
Att få äta sin frukost ute i trädgården, känna det frodiga gräset mellan tårna och då och då överösas med syrenens doft som sprider sig med vinden. Dessa dagar är man så lycklig att man nästan vill gråta. Men bara nästan, för samtidigt kan man bli lite vemodig. På något vis är dessa dagar bara till låns, ena dagen sitter vi i ösregn med blomsterkransar på huvudet, för att i nästa andetag tända ljuslyktorna och sörpla kräftspad en mörk augustikväll.

Kanske kan man få låna de två första veckorna i mars och lägga in dom ungefär nu, juni skulle må bra av att vara sex veckor, det tror jag alldeles bestämt. Sen tar vi de två sista veckorna i oktober och förbrukar dom när juli går över till augusti istället. Vi fördröjer mörkret med ett par veckor och håller kvar högsommaren. Alla trädgårdar står i full blom, vattnet är varmt att bada i och kvällarna är så där ljuvligt ljumma. Som bonus blir både hösten och vårvintern två veckor kortare. Jag tror att det skulle bli en riktig hit!

Här hemma tjuvstartar vi jordgubbssäsongen lite med Belgiska gubbar, men det är ok, de smakar sött och gott. De som blev över efter dagens bilder skall jag äta till frukost i morgon tror jag bestämt. En skvätt gräddmjölk till och lyckan är total.
Men senare i sommar skall vi frossa i Svenska jordgubbar, för inte alls så långt i från oss ligger nämligen Backa Jordgubbsodling, där får man plocka jordgubbar för allt vad hinkarna håller. Dit skall vi ta en sväng, jag och Sebastian för han har aldrig varit dit påstår han. Men Charlston lämnar vi hemma, förra året länsade han vår björnbärsbuske och alla smultronplantor hemma hos mamma och pappa. Han skulle nog äta sig fördärvad om man släpte lös honom. Vi skulle få väga honom före och efter jordgubbsfrossan för att kunna betala för allt han satt i sig, det skulle bli en dyr utflykt så vi lämnar den ettåriga, mycket matglada labradoren hemma. Det blir bäst så.
Till skillnad mot Sebastian har jag nog varit och plockat jordgubbar varje sommar så länge jag kan minnas, hos Bärfrämjandet kan du se vart du har din närmaste bärodlare. Det blir en underbar sommarutflykt, jag lovar!

Nu skall jag gå och sno åt mig en söt liten gubbe och sjunka ner i soffan en stund!


Brukar ni åka och plocka jordgubbar?

Bild & styling: Linneas Skafferi

0
Kommentera

Pajfeber

 

Hmpf, sitter här och känner mig lite snuvad på det senaste dygnet. Ungefär vid den här tiden igår skulle jag sätta mig och njuta lite av den underbara solen. Men det var inte alls speciellt skönt att sitta i den stekande försommarsolen så jag gick in och tänkte börja förbereda kvällens middag. Det hela slutade med att jag fick jättehög feber och fick spendera eftermiddagen och kvällen sovandes på soffan. Men efter många, många timmars sömn känner jag mig helt ok. Dock hade jag tänkt blogga om den supergoda rabarbersorbeten som nu fortfarande ligger i frysen. Men det får helt enkelt bli en annan dag!

 

Idag blir det då istället en bild från förra numret av Elle Mat & Vin, de hade vikt ett helt reportage åt pajer med helt underbara bilder, dessa åkte rakt ner i ispirationsmappen när tidningen kom. Vi äter tyvärr inte paj så ofta här hemma, men så här på sommaren är det perfekt middagsmat då man med fördel kan äta paj kall.

 

Min syster bor i Tyskland och där har dom aldrig hört talas om paj, de ser ut som riktigt frågetecken när man pratar om denna rätt. Nu vet jag inte om det bara är Berlinare som inte har koll på detta mumsiga ting, eller om man över lag inte äter paj i Tyskland?

 

2010 firar varumärket Västerbottenost 100 år och efterlyser därför de 100 bästa recepten där Västerbottenost ingår,  så gör en läcker paj med Västerbottenost, var med och tävla hos dem, lägg samtidigt upp bidraget på matfeed så kanske du blir månadens blogg där!

 

Medelhavspaj från Elle Mat och Vin nr 2 2010

En matig paj som serveras med en enkel sallad av goda blad smaksatt med fin olivolja och citron.

1 squash
1 rödlök
4–5 inlagda kronärtskockshjärtan i olja
1 paprika
10 kalamataoliver
200 g körsbärstomater på kvist
olivolja
2 dl riven lagrad ost (t ex Västerbottensost eller parmesanost)
3 ägg
1 dl grädde
salt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Kör mjöl och smör i matberedare till en grynig deg eller nyp ihop den för hand. Tillsätt vatten och salt och kör till en smidig deg. Tryck ut den i en pajform och förgrädda pajskalet ca 10–12 minuter tills det fått vacker färg.
Sänk värmen till 200°. Medan pajskalet är i ugn-en ansar du grönsakerna och skär dem i lämpliga bitar. Tomaterna kan behållas hela och ska inte brynas.
Bryn grönsakerna lätt i lite olivolja, salta och peppra.
Lägg den rivna osten i en skål och vispa ihop ägg och grädde och blanda i. Salta och peppra efter smak.
Häll ostblandningen i det förgräddade pajskalet, toppa med grönsakerna och oliverna. Lägg tomaterna högst upp och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter tills äggstanningen stelnat. Strö över flingsalt och nymald svartpeppar och servera när pajen svalnat något.

 

 

Äter ni ofta paj hemma hos er?

Bild: Ulrika Ekblom, Elle mat och vin

0
Kommentera

Kaffeskola del 3

Nu är det åter igen dags för Gevalias kaffeskola, denna veckan lär Giovanni oss att göra cappuccino. En tredjedel kaffe, en tredjedel mjölk och en tredjedel skum, det är formeln för en perfekt cappuccino!

De tidigare kaffeskolorna hittar ni här.

Glöm inte bort att ni kan vara med och tävla om en resa för två till underbara Italien!

0
Kommentera

Mor lilla mor….

 

”Mor lilla mor, vem är väl som du? Ingen i hela världen.”

 

Ja så var det mors dag i morgon, jag hoppas att  ni inte glömt bort era mammor?

Igår var vi på Björn Skifs show på Cirkus, trots att han påstod att matlagning inte är en hobby utan ett måste (han vet då inte vad han pratar om) så var det helt galet bra! Så vill ni göra era mammor riktigt glada kan ni köpa en biljett till hans höst-show!

 

Men nu är ju det här en matblogg, därför tänkte passa på att tipsa er om godsaker ni kan bjuda era mammor på i morgon. Jag tror nämligen att vägen till en mammas hjärta, ja den kan nog även den gå via magen 🙂

 

Cupcakes är enkelt att göra och går ju att variera i det oändliga, den här varianten med vit choklad och hallon är en favorit, likaså den här med mascarpone och kaffe.

Cupcakes i all ära, men paj är nog det jag gillar allra bäst när det kommer till efterrätter, tror jag i alla fall. Rabarberpaj, ananaspaj eller hallonpaj spelar inte så stor roll. De är magiskt goda allihopa! Glöm inte bort att göra den här vaniljkrämen till bara!

 

Om du letar efter något lite mindre mastigt, testa att göra macarons eller vanliga maränger.

 

Nej nu får jag sluta, tangentbordet börjar bli fullt av dreggel efter att ha kollat igenom alla smaskiga bilder.

 

Jag hoppas att ni alla får en härlig dag, i morgon kommer vi släppa det första temat för månadens bloggwww.matfeed.se, så håll utkik!

0
Kommentera