Här hemma frodas rabarbern som aldrig förr, vilket passar mig ritkigt bra då det finns så mycket mumsigt att göra av den. Rabarberpaj är ju ett måste, vad vore våren utan den allra första rabarbersmulpajen? Sylt och saft hör sommaren till och den här rabarber och jordgubbsdrickan kan vara bland det godaste jag gjort!
Men det finns ju fler goda saker man kan göra av dessa sura stjälkar, igår gjorde jag en rabarber och jordgubbskräm. Eller det är kanske snarare en kompott. Strunt samma vad det kallas, gott är det! Perfekt att äta till mellanmål, servera ljummen till vaniljglass eller till pannkakorna! Jag fyllde faktiskt vaniljcupcakes med kompotten och det blev jättegott, men mer om det i morgon!
Igår blev det min frukost, med färska jordgubbar ocj kall mjölk till. Eftersom man äter den på en gång behöver man inte tillsätta så mycket socker för konserveringens skull, mest för smaken. Har man härligt söta jordgubbar i behövs det inte alls mycket socker, om man själv inte vill förståss!
ca 3 dl rabarberkräm/kompott
2 dl rabarber
1 dl jordgubbar
1/2 vaniljstång
ca 3 msk socker eller efter behag
Skala rabarbern och skär den i bitar, dela sedan jordgubbarna i småbitar.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg dem tillsammans med rabarber och bär i en kastrull, strö över sockret och låt koka upp under omrörning.
Koka på medelhög värme tills frukten är mjuk, mosa den lätt med en gaffel. Ta av från värmen och ät när den svalnat.
Bilder: Linnéas Skafferi