Kryddig kyckling

I veckan gjorde jag den här färgstarka och smakrika kycklingen, den kräver lite, lite förberedelser men det är det väl värt vill jag lova! Fast å andra sidan, har du inte tid ork eller lust så blir det nog jättebra utan dessa förberedelser.
Men ni vet, om vi levde i en perfekt värld, där man har tid med allt (som att marinera kycklingen ett par timmar innan man skall äta) då skulle det bara vara att sätta igång med marinaden.
Men jag är en förstående matbloggare och kan bara gissa att ni inte springer hem på lunchen för att lägga kycklingen i marinad, eller går upp 10 minuter tidigare, hackar vitölk och doftar spiskummin över hela köket när klockan är alldeles förtidigt. Jag skulle då inte göra det!
Men ibland finns det ju faktiskt dagar då man hinner marinera kycklingen, gör det då och strunta i det dagar du inte hinner. Maten kommer med all säkerhet bli god ändå!

Nog med struntprat, här kommer receptet!

Kryddig kyckling 4 port:

4 st kycklingfiléer (jag använde ca 600 g innerlårfiléer, vilket också går bra)
3 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
chili efter tycke och smak
svartpeppar
saft från 1/2 citron

1 gul lök
1 burk hela, konserverade körsbärstomater
2 dl grädde
salt
färsk persilja

Börja med att skära kycklingen i mindre bitar (om du inte använder innerlårfiléer då de är mycket mindre).
Krossa och hacka vitlöken fint, strö den tillsammans med spiskummin, paprikapulver, chili och svartpeppar över kycklingen. Pressa sist över saften, blanda om väl. Nu beror det på hur mycket tid du har, om möjlighet finns låt det stå och marinera ett par timmar eller över dagen. Annars får det stå och gotta till sig medan du steker löken.

Skala och finhacka löken, stek den mjuk i en klick smör.  Ha i kycklingen och låt den steka tills den fått fin färg runt om. Slå då över tomaterna och låt allt småkoka tills kycklingen är helt genomkokt, ca 20 minuter. Häll i grädden och salta väl. Såsen får nu koka tills den tjocknar något. Strö över färsk persilja och servera ris, bulgur eller couscous till!

Nu skall jag jobba lite på ett kommande projekt och nej, det är inte flera böcker utan något annat, riktigt roligt!

Bild: Mr S

0
Kommentera

Brownies

Igår gjorde jag dessa blåbär-cheesecake-brownies. När man tillsätter färskost till brownierecept tycker jag att det lätt kan bli lite mäktigt, därför tillsatte jag en knapp tesked bakpulver för att få kakan att resa sig aningens och bli lite luftigare. Men är man ute efter den där riktigt tunga, klassiska brownie-känslan är det bara att hoppa över bakpulvret.

De blir perfekta att stoppa i frysen och ta fram  om man får oväntat fikabesök, servera som dom är eller med en klick grädde eller glass till.

Ca 20 bitar:

200 g 50% choklad
100 g smör
4 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl kakao
nästan 1 tsk bakpulver
saft från 1/2 citron
3 msk creme fraiche

200 g philadelphiaost
2 äggulor
1/2 dl socker
1 msk mjöl
100 g blåbär

Smält choklad och smör i en skål över ett vattenbad, rör tills allt blir en glansig och len smet. Tillsätt äggen, ett i taget och rör sedan i sockret.
Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör försiktigt i chokladsmeten. Ha sist i creme fraiche och citronsaft. Rör om väl och ha upp i en form klädd med bakplåtspapper.

Rör samman philadelphiaost, äggulor, socker och mjöl. Ha ut detta över chokladsmeten och dra med en kniv för att få ett marmorerat mönster. Strö blåbären över och grädda sedan kakan i 180 grader i ca 20 minuter eller tills provstickan fortfarande är något fuktig men inte kletig.

Bild: Mr S

0
Kommentera

Vara eller icke vara

 

Svaret på den frågan är så klart, JA! Hur skulle det se ut annars? Behöver man inte alltid nya köksmaskiner, köksredskap och kokböcker?

Jag har länge funderat på det här med råsaftscentrifugens vara eller inte vara. Är den en nödvändig pryl, kommer jag att använda den eller kommer den, efter ett par gångers användande sakta men säkert glömmas bort där inne i skåpet?

 

Därför vänder jag mig nu till er, kunniga och visa läsare. Har du en råsaftscentrifug? Använder du den eller bor den längst in i köksskåpet. Är den krånglig att göra rent och till slut, vilket märke skall man ha (om man nu beslutar sig för att köpa en). Som ni märker är det många frågor, jag har gjort lite efterforskningar och allt pekar mot att en Philips HR1861 vore ett smart val.

 

Bild: www.philips.se

0
Kommentera

Tankar som gror..

 

Nu börjar det bli dags, det här med att planera en eventuell köksträdgård till sommaren 2010.  Min relation till trädgårdar och trädgårdsarbete är lite naggad i kanten, vi fick inte den bästa tänkbara starten, trädgårdar och jag.

På min pappas sida har vi varit trädgårdsmästare åtta eller nio generationer tillbaka, min farfar var trädgårdsmästare, precis som hans far och hans far, ja ni fattar grejen. Så under nästan hela min uppväxt hade mina föräldrar ett trädgårdscenter. Jag och min syster spenderade en hel del tid där när vi var barn så som tonåring tyckte jag att asfalt var ett mycket bra alternativ till gräsmatta och trädgård, lättskött till tusen!
Men den inställningen har jag som tur är gjort mig av med och tycker faktiskt att det är riktigt roligt att kika i frökataloger och klura ut hur vår trädgård kan komma att se ut.

Även denna vår blir en omstart, nytt år med nytt hus och ny trädgård, stor trädgård. Närmare bestämt 3700 kvadratmeter trädgård.  Vad jag skall fylla alla dessa kvadratmeter med vet jag inte riktigt, men ett litet grönsaksland står som nummer ett på önskelistan.  Tyvärr går ju inte alla grönsaker/örter att direktså, det är ju så smidigt och tyvärr tycker jag inte alltid dessa boxar som finns att förgro i är speciellt snygga. Ni kan ju gissa om jag blev glad när jag såg den här bilden! Precis så här skall jag göra och ha stå i fönstret här vid datorn. Tack för den inspirationen!

Som ni ser på bilden ovan var det full fart i mina pallkragar 14 maj förra året, just nu känns det lite osäkert om det över huvud taget kommer att bli vår och att all denna snö så småningom skall smälta bort.

Tills dess skall lite smått och gott inhandlas och förberedas så att jag kan njuta av egenodlade grönsaker och örter i sommar!

Odlar du något i år?

0
Kommentera

Veckans skåprens

 

Torsdagar är dagar då inspirationen är på topp. Det börjar bli tomt i kylen, grönsakerna är nästan slut och har man tur hittar man en gurka som det går att skära bort den där sladdriga änden på och hoppas att ingen kommer märka att den smakar lite, ja kylskåp. Ja sådanna dagar finns även i en matbloggares vardag, det vill jag lova! Igår var det inte riktigt så farligt men nu ekar det oroväckande tomt i kylskåpet, dags att fylla på med andra ord!

Men efter att ha kollat igenom mina tillgångar fick det blir en snabb pasta. Enkla pastarätter har räddat mig otaliga gånger när varken inspiration eller energi till någon mer avancerad matlagning vill infinna sig. Här blev det verkligen man tager vad man haver. Resultatet, delicious!


3 port pasta med korv & baccon

3 port pasta
3 korvar av valfri smak, gärna lite kryddstarka
1 fp baccon
2 vitlöksklyftor
2 stora tomater
färsk basilika
ruccola

Börja med att koka upp pastavatten i en stor kastrull, ha i pastan och låt den nästan koka klart. Den bör ha ganska mycket tuggmotstånd då den skall i stekpannan en stund innan allt är klart.
Undertiden pastan kokar, skiva korv och baccon och stek dem gyllene i en stekpanna. Finhacka vitlöken och låt den steka med när du dragit ner värmen något. Tärna tomaten och finhacka basilikan, ha i dem tillsammans med den kokta pastan. Låt pastan steka med några minuter, under konstant omrörning. Då suger den upp alla goda smaker från stekpannan. Strö ruccolan över precis innan du skall äta.

Servera med en klick creme fraiche, ett gott bröd och ett glas rött vin (bröd hade vi inte hemma och jag skulle in och träna så något rödvin blev det inte heller, men man kan ju få drömma…)

Bild: Som alltid, den eminenta Mr S

0
Kommentera