För någon vecka sedan hämtade jag ut ett väldoftande paket från posten som innehöll fyra stycken nya kryddblandningar från Santa Maria. Kryddorna är inspirerade av Afrika och finns i butik från januari 2010 de kommer att kosta ca 27 kr.
Jag blandar helst mina egna kryddblandningar men om orken inte riktigt finns tycker jag sådanna här färdigblandade kryddor på burk kan vara toppen. Jag använde ”chermoula” till min kyckling i veckan. En kryddblandning som även kallas Marockos pesto, full av örter, citrus och lite hetta. Min första tanke var att använda den som en rub till kycklingen, men jag pressade även över en halv apelsin innan jag stälde in kycklingklubborna i ugnen.
Det var ingen aha-upplevelse, jag blev inte slagen av stolen av alla kryddor som exploderade i min mun (jag kryddade på rätt rejält för att få smak) men det var helt ok. Jag kommer med all säkerhet använda den igen men kanske inte som huvudkrydda utan mer som för att piffa upp någon rätt.
Men, efter att ha läst lite om kryddorna blev jag faktiskt en smula sugen på att testa på lite mer afrikanska smaker i min matlagning. Jag vet att det är som att säga att man vill testa europeisk matlagning, det finns så många länder med sin speciella matkultur, men om du som läsare har något spännande recept eller tips, hör gärna av dig!
Kycklingklubbor the African style:
1 kg kycklingklubbor
3 msk chermoula (eller den kryddblandning du föredrar att ha till din kyckling)
salt & peppar
saft från 1/2 apelsin
Lägg kycklingklubborna i en stor bunke och häll kryddblandningen, salt och peppar över. Klappa in kryddorna ordentligt i kycklingen, låt vila i ca 30 minuter pressa sedan över apelsinsaften och ha upp kycklingklubborna i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 60 minuter eller tills köttet är helt klart.
Jag kokade ris till som jag blandade med kikärtor och purjolök. Eftersom jag är halft besatt av creme fraiche gjorde jag öven en kall sås av creme fraiche, olivolja, salt och peppar som vi hade till.
Mina vänner, mina vänner, jag skulle nästan kunna döda någon för en sån här smörgås just nu! Men eftersom det bara är jag hunden och de två katterna hemma så avstår jag väl från det. Hungern är just nu enorm men förhoppningsvis skall kycklingen som är i ugnen råda bot på det så småningom.
I helgen slängde jag ihop de här smörgåsarna till lunch, ett perfekt vis att ta reda på bröd som börjar bli torrt. Jag orkade inte ta fram smörgåsgrillen utan stekde dem direkt i stekpanna, det gick utmärkt förutom ett de blev lite väl mörka på ena sidan men det var inget som smakade som tur var! Jag gjorde en liten kylskåpsrensning och fick fram en hel del smaskiga saker att fylla smörgåsarna med.
Det här hade jag i mina:
1/2 stekt kycklingbröst
fetaost
ruccola
skivad ost
Skär kycklingen i tunna bitar och lägg dem på ena brödskivan, smula sönder fetaosten och lägg den tillsammans med ruccolan över kycklingen. Avsluta med ett par skivor god ost. Lägg på den andra bedskivan och hetta upp en stekpanna med lite olja i, vrid ner till medeltemperatur och lägg i smörgåsen. Stek tills den fått fin färg på båda sidor och osten smält. Nyttigt? Njae… Gott? Oh yes!
Perfekt lunchmat en lördag! Vad har du helst på dina varma/grillade smörgåsar?
Äntligen har jag haft tid att sammanställa alla era frågor!
Det är många som har frågor kring de cupcakes jag gör, därför tänkte jag göra ett helt eget inlägg om hur jag gör dem, vilka grejer jag använder och var jag har köpt dem. Men det får bli senare i veckan eller eventuellt nästa vecka. Här hemma i Sverige har jag beställt de mesta av mina saker till cupcakes och tårtor hos kakaburken.se. Hos Casual Living hittar ni också fina och lite ovanliga formar. Men som sagt, jag skall besvara alla dessa frågor under veckan förhoppningsvis!
Jag är inte utbildad kock/bagare/konditor utan helt självlärd. För ett år sedan gick jag en ”konditorkurs” på Medborgarskolan i Stockholm. Så tyvärr har jag inga bra tips om skolor och utbildningar annat än att jag tror det kan vara bra att ha gått Hotel & Restaurangprogrammet på gymnasiet. Efter att ha sökt lite på konditorutbildningar hittade jag bland annat utbildningar i Göteborg och Kristianstad.
Angående vårat nya hus och hunden vi köpte i höstas så lovar jag att lägga upp lite bilder när ljuset blir bättre och det blir lättare att ta fina bilder, men undertiden kan ni se hur stor vår ”lilla valp” är nu..
När vi kommer till bakning och matlagning har jag fått en del frågor om allt från recept till hur man enklast gör saker och ting. Jag skall försöka svara så gott jag kan!
Smör och socker tycker jag att man enklast rör ihop med elvispen, men se till att smöret är rumstempererat, det går mycket smidigare då.
Det blev mycket kakor och bakverk över från alla böcker, jag försökte ge bort så mycket jag kunde men vi fick tyvärr kasta en hel del som blev dåligt av att stå framme för länge.
Har du ingen digitalvåg tycker jag absolut att du skall köpa en, Clas Ohlson har flera varianter för en billig peng. Det är många recept man egentligen skall väga ingredienserna till för att det skall bli rätt. Men jag lovar att skriva ihop lite mått och enheter i ett inlägg, jag lägger då även till hur du bakar med amerikanska mått.
Favoritfyllning i bullar måste vara den klassiska med kanel och socker!
När jag gör tårtbottnar brukar jag faktiskt använda mig av ett vanligt sockerkaksrecept, jag tycker de blir allra godast. Min favoritfyllning i tårtor måste nog vara en god fruktmousse tillsammans med ett lager chokladmousse/ganache.
Jag gör alltid mitt eget mandelmjöl i matberedaren och jag tycker det fungerar bra, jag tillsätter alltd florsocker så att det inte klumpar ihop sig. Jag har hört att mandelmjöl finns att köpa på Lidl, men här i stan hadde dom det inte. Fråga i din mataffär om de inte kan ta hem åt dig!
Om jag spontant kommer på att jag skall baka blir det nog oftast cupcakes eller en paj, dessa två är nämligen mina favoriter när det kommer till bakverk!
Att baka med surdeg är en hel vetenskap och något jag gör för sällan, men om du haft din surdeg i kylen eller frysen (där man förvarar surdegen när den inte används), ta fram den ur kylen och väck upp den med nytt mjöl och vatten, precis som du gör när du matar den från början. Låt den stå framme under natten och sedan är den redo att baka med. Är ni mer intresserade av surdeg, kika in hos Martin, han är kungen av surdeg!
Mina recept hittar jag inspiration till när jag bläddrar i mattidningar, kollar i kokböcker och kikar runt på internet. Oftast läser jag inte receptet utan kollar bara på bilderna och utifrån det skapar jag mina egna recept.
När det kommer till mina favoritrecept/maträtter så är jag en riktig allätare och det är inte mycket jag inte tycker om. Får jag välja äter jag hellre efterrätt än förrätt och jag äter hellre paj än tårta. Till varmrätt äter jag gärna grillat kött med en stor mumsig sallad. Till vardags blir det ofta kyckling.
När det är dags för fredagsmys blir det tyvärr ofta pizza hemma hos oss i alla fall under vinterhalvåret, under sommaren gör vi mer grillade hamburgare med miljoners tillbehör! Till det fredagsmyset hör ju det obligatoriska godiset och jag äter mer än gärna M&M´s.
Jag dricker oftast vatten, allra helst bubbel eller så blir det rödvin.
Om jag gör scones, använder jag mig nästan alltid av detta receptet.
Smoothies dricker alldelens för sällan, men jag har gärna hallon/blåbär i när jag väl dricker.
Frukost är jag tyvärr riktigt dålig på att äta men ofta blir det ett kokt ägg på vardagen. På helgen äter jag gärna ett gott bröd med massor av mumsiga pålägg!
Tyvärr har tryckfelsnisse varit i farten i vissa av de böcker som kommit ut så vissa recept har blivit lite fel.
Jag bloggar nu på blogg.se men äger även adressen www.linneasskafferi.se. Därifrån länkas du direkt till min blogg. Det kostar en viss summa/månad att ha .se adressen. Tyvärr vet jag inte exakt vad det kostar.
Kameran jag eller Sebastian använder till bilderna är en Canon EOS 450D.
Så, nu tror jag att jag fått med det mesta. Cupcake-inlägg samt ett inlägg om enheter och mått är på gång!
Vet ni, i morse när vi gick upp var det -29.9°C ute. Två timmar senare visar termometern fortfarande på samma, isande kalla gradtal. För min del så börjar det vara nog nu. Jag älskar vintern och den härliga snön, men kylan får gärna utebli!
Idag önskar jag att jag hade kvar lite av dessa underbart goda köttbullar till lunch, de hade med all säkerhet värmt upp mig så här i kylan. Stora smakrika köttbullar i tomatsås gjord på hela, konserverade körsbärstomater. Eftersom jag hade en halv ask med färska körsbärstomater hemma som snart hade sett bättre dagar fick även de åka ner i såsen. Tomaterna såg ut som små rubiner mot de mörka, smaskiga köttbullarna. De blir en perfekt måndagsmiddag så här i slutet på februari när kylan vägrar släppa taget om oss.
Köttbular i tomatsås 6 portioner:
600 g blandfärs 1 stor gul lök 3 vitlöksklyftor 2 ägg 4 msk creme fraiche salt & peppar färsk bladpersilja
Finhacka lök och vitlök, blanda dem med ägg, creme fraiche, rikligt med salt och peppar i en bunke. Rör i färsen och ha sist i hackad persilja. Rör tills allt har blandats. Forma till runda, fina bollar. Jag fick ut ungefär 25 stycken av min färs. Täck med plastfolie och låt stå kallt en stund innan du steker dem, då håller de formen bättre. Hetta upp en stekpanna eller grytan du skall göra tomatsåsen i och stek köttbullarna tills de fått fin färg runt om. De behöver inte vara klara rakt igenom då se skall få koka klart i tomatsåsen.
Skala och finhacka vitlöken, stek den mjuk i lite smör eller olja. Ha i de konserverade tomaterna, de färska tomaterna och rödvinet. Låt koka upp och smaka av med socker, salt och peppar. Ha i köttbullarna och låt småkoka i ca 20 minuter, strö över bladpersilja och servera med nykokt pasta.
Jag har fått massor av frågor från er läsare den senaste tiden och tänkte att nu är det nog dags för frågelåda här i Linnéas Skafferi igen. Lämna en kommentar här i inlägget med din fråga så skall jag svara så gott jag kan under morgondagen!