Elle i vårskrud

 

I veckan dök senaste nummret av Elle Mat & Vin upp i brevlådan. Som en färgglad och söt prallin sken alla vackra färger på omslaget mot mig. Jag kände nästan på en gång att detta var ett lyckat nummer!

När jag läser tidningar gör jag alltid, alltid på samma vis. Jag börjar från början och skummar snabbt igenom varje sida för att sedan med mycket omsorg välja ut de artiklar jag finner mest intressanta, de betar jag av först. Sedan bläddrar jag genom tidningen ett par gånger till, väljer ut nästa omgång med textstycken jag tycker verka värda att läsa. Så håller jag på tills hela tidningen är lusläst. Att jag gör på detta vis beror nog på att jag är så fruktansvärt nyfiken att jag alldrig skulle klara av att börja läsa en artikel innan jag vet vad som väntar på nästkommande sida och sidan efter den (japp, jag brukar även läsa sista sidan först i de böcker jag läser och i lokaltidningen läser jag också sista sidan först, där står det ju vem som dött, vilka som gift sig eller fått barn!).

 

Men så i morse när jag klev ur sängen fick jag syn på omslaget, denna gång blev jag inte så berusad av alla vackra färger så jag tog mig en ordentlig titt. Största rubriken på tidningen lyder ”nyttiga desserter”. Detta är något jag gått och tänkt på hela dagen. Vill jag verkligen läsa om nyttiga desserter i den här tidningen? Nej jag tror inte det. Jag vill läsa om den senaste mattrenden, besöka en eko-gård, drunkna i chokladmousse och frossa i pajer. Men nyttiga desserter, nej det kan jag läsa om i Laga Lätt eller någon liknande tidning! Jag tycker förresten att skall du äta dessert, unna dig då något riktigt, riktigt gott men ät det inte så ofta.

 

Så, vad tycker ni läsare, hiss eller diss med nyttiga desserter i Elle mat & vin? Och hur läser ni egentligen tidningar?

 

 

Bild: www.ellematochvin.se

1
Kommentera

Tacos

Tacos tillhör numera den husmanskosten och jag kan bara gissa att det är en rätt som många dukar fram till helgen. Varje familj har sitt sätt att äta denna rätt och man skall inte höja på ögonbrynen åt folk som mer än gärna stoppar in konstiga saker som ägg (ett livsmedel min far tycker passar ypperligt att förgylla måltiden med) och annat i denna rätt, även om man ofta skulle vilja. Detta är en rätt vi svenskar har förädlat till den grad att vi faktiskt kan stoppa vad som helst i ett tortillabröd, krydda med spiskummin och säga att det är tacos. Och det är egentligen inget fel med det..
Till vardags gör jag ofta någon avskalad variant av helgversionen, alla ingredienser vi då använder finns inte med men det blir supergott ändå.
Medan jag steker köttfärsen och kryddar den gott hackar Sebastian de grönsaker som fått äran att bilda denna delikata måltid. Nästan innan Sebastian har hunnit hacka paprikan klart är maten färdig. Det är så vardagsmat skall vara!

Jag passade på att använda två varuprover jag fått hem från Santa Maria till denna måltid. Jag skrev tidigare om salsan som här hemma helt klart fick tummen upp. Jag måste säga att det samma gäller för de andra två såserna vi har provat, Sweet Red Chili Salsa och Tomatillio & Green Chili Sauce.
Salsan använde jag till att smaksätta köttfärsen med och den gröna chilisåsen ser ni på bilden.

Snabb tacos:

500 g nötfärs
1 ca msk spiskummin
2 ca tsk paprikapulver
1 ca tsk chilipulver
salt & peppar
1 dl vatten
1/2 burk Sweet Red Chili Salsa
1 burk majs
1 röd paprika
1 avocado
plocksallad
creme fraiche
Tomatillio & Green Chili Sauce

tortillabröd

Bryn färsen och tillsätt spikummin, paprikapulver, chilipulver, salt och peppar. Slå över vattnet och salsan. Låt koka ihop en stund. Hacka paprikan och ha i den tillsammans med majsen. Servera sallad, avocado, creme fraiche och såsen till.

Bild: Mr S

0
Kommentera

Smoothie

 

 

 

Idag är det soffläge för min del, en mindre angenäm magsjuka drabbade mig i natt så idag blir det inte mycket gjort här hemma. Om orken kommer över mig senare skall jag kanske göra i ordning en god smoothie, de som ni ser på bilden gjorde jag till frukost förra veckan. En perfekt start på dagen! Jag tog av de ingredienser som fans hemma (jag ser alltid till att ha både blåbär och hallon i frysen, det är alltid bra att ha!) och det blev en smoothie med tjock, turkiks yoghurt, blåbär, ingefära och lite honung för sötmans skull. Gott och nyttigt.

 

Under vinterhalvåret är det inte alltid gott att dricka iskal smoothie på morgonen, värm/tina därför bären först. Det blir mycket godare då.

2 glas smoothie:

1 1/2 dl blåbär

3 dl turkisk yoghurt

ca 1 cm färsk ingefära

flytande honung

 

Blanda blåbär och yoghurt i en blender, skala och finriv ingefäran. Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med honung så att du får den lagom söt.

 

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Frukostbröd, igen!

 

 

Här har det vari ruskigt tomt de senaste dagarna. Men helgen liksom bara flög förbi och tyvärr finns det inte alltid tid till alla de saker man vill hinna med. Men nu är det måndag morgon och dags att ta nya tag! I helgen åkte bästa grillen fram för första gången i år, jag såg nämligen att de börjat sälja grillkol och briketter på ICA i veckan. Vilket vårtecken!

 

Lördagsmorgonen startades med en variant av bröden jag gjorde för två veckor sedan. Jag är väldigt svag för att ha russin i bröd, så jag var ju bara tvungen att testa det! Jag gjorde dem även lite större så stället för att få ut tolv lite mindre blev det åtta stycken större bullar, men det är ju en smaksak hur man vill ha det.

 

Helgens recept blev enligt följande:

 

8 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

1 tsk salt

3 tsk bakpuler

1 ägg

1 1/2 dl turkisk yoghurt

1 1/2 dl russin

ca 3 msk vatten

 

till pensling:

1 ägg

sesamfrön

 

Blanda de torra ingredienserna i en skål, gör en grop i mitten och ha i ägg, turkisk yoghurt och russin. Börja arbeta in mjölet, lite i taget. Tillsätt vatten efterhand tills du får en smidig deg. Ha upp degen på väl mjölat bakbord och dela den i åtta lika stora bitar. Rulla till runda och jämna bollar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ett uppvispat ägg och strö sesamfrön över. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg.

Nu skall jag ge mig i kast med vårat kommande projekt, jag kan inte säga än vad det handlar om men jag hoppas och tror att många av er läsare kommer finna stor nytta och glädje i det.

Vad har ni läsare för er denna soliga måndag i mars?

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Kryddig kyckling

I veckan gjorde jag den här färgstarka och smakrika kycklingen, den kräver lite, lite förberedelser men det är det väl värt vill jag lova! Fast å andra sidan, har du inte tid ork eller lust så blir det nog jättebra utan dessa förberedelser.
Men ni vet, om vi levde i en perfekt värld, där man har tid med allt (som att marinera kycklingen ett par timmar innan man skall äta) då skulle det bara vara att sätta igång med marinaden.
Men jag är en förstående matbloggare och kan bara gissa att ni inte springer hem på lunchen för att lägga kycklingen i marinad, eller går upp 10 minuter tidigare, hackar vitölk och doftar spiskummin över hela köket när klockan är alldeles förtidigt. Jag skulle då inte göra det!
Men ibland finns det ju faktiskt dagar då man hinner marinera kycklingen, gör det då och strunta i det dagar du inte hinner. Maten kommer med all säkerhet bli god ändå!

Nog med struntprat, här kommer receptet!

Kryddig kyckling 4 port:

4 st kycklingfiléer (jag använde ca 600 g innerlårfiléer, vilket också går bra)
3 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
chili efter tycke och smak
svartpeppar
saft från 1/2 citron

1 gul lök
1 burk hela, konserverade körsbärstomater
2 dl grädde
salt
färsk persilja

Börja med att skära kycklingen i mindre bitar (om du inte använder innerlårfiléer då de är mycket mindre).
Krossa och hacka vitlöken fint, strö den tillsammans med spiskummin, paprikapulver, chili och svartpeppar över kycklingen. Pressa sist över saften, blanda om väl. Nu beror det på hur mycket tid du har, om möjlighet finns låt det stå och marinera ett par timmar eller över dagen. Annars får det stå och gotta till sig medan du steker löken.

Skala och finhacka löken, stek den mjuk i en klick smör.  Ha i kycklingen och låt den steka tills den fått fin färg runt om. Slå då över tomaterna och låt allt småkoka tills kycklingen är helt genomkokt, ca 20 minuter. Häll i grädden och salta väl. Såsen får nu koka tills den tjocknar något. Strö över färsk persilja och servera ris, bulgur eller couscous till!

Nu skall jag jobba lite på ett kommande projekt och nej, det är inte flera böcker utan något annat, riktigt roligt!

Bild: Mr S

0
Kommentera
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...