I dag låg det ett paket med choklad i brevlådan, sån post vill jag se mer av istället för alla dessa räkningar som faktiskt kommer som ett brev på posten. Paketet innehöll fyra stycken av Cloettas nya rättvisemärkta chokladkakor. Eftersom både jag och min käreste är riktiga chocoholics har vi redan hunnit provsmaka både chokladen med hasselnötter och den med mintsmak. Vi har givit dem tummen upp båda två! Chokladen var god och jag gillar att chokladkakorna inte var så stora, endast 90 g styck.
Vill du läsa om hur Fairtrade arbetar för att förbättra arbetsvillkoren för odlarna, kika in här.
Den sista tiden har det varit ett fasligt bakande av smörgåstårtor här hemma och till helgen skall jag göra en till kära mormor som fyller år. Hon önskade sig en smörgåstårta fylld med leverpastej/paprika och dekorerad med räkor.
Men i helgen gjorde jag en med räkor/paprika och dekorerad med räkor, receptet är enligt följande:
Smörgåstårta med räkor 10 bitar
30 skivor formfranska
5 dl creme fraiche
4 dl grädde
1 dl majonnäs
2 tsk paprikapulver
salt & peppar
fyllning 1:
400 g räkor utan skal
1 rödlök
2 msk kaviar
1 msk dill
fyllning 2:
2 röda paprikor
Dag ett: Blanda grädde, creme fraiche och majonnäs. Vispa detta med elvispen, det tar ett tag men så småningom tjocknar det. Krydda med paprika pulver, salt och peppar.
Dela upp röran i två bunkar, spar lite som du skall täcka tårtan med. Blanda i räkor, kaviar och dill i den ena bunken. Finhacka löken och rör i den.
Hacka paprikan ritkigt fint och blanda den med med fraiche-röran.
Skär bort kanterna från formfranskan och lägg ut tio stycker på en bricka. Bred paprikaröran på det första lagret bröd, lägg på nästa lager med bröd där räkröran breds ut. Avsluta med de sista tio brödskivorna. Täck tårtan med blöta, urvridna handdukar och ställ kallt minst 12 timmar.
Dag två:
Bred fraiche-röran över tårtan och dekorera med salladsblad, räkor, ost, paprika, ägg, vindruvor och citron.
Som utlovat, här kommer receptet på frostingen jag hade till cupcakesen i helgen. Jag var lite trött på min vanliga smörkrämsfrosting och ville testa på något nytt och tur var det, för denna frosting blev verkligen supergod! Nästa gång jag gör biskvier skall jag absolut fylla dem med denna kräm. Jag valde att smaksätta den med vanilj och lite citron för att bryta av mot allt det söta, självklart kan du sikta i lite kakao om du vill ha chokladsmak!
När jag använder äggvita som grund väger jag oftast alla ingredienser för att få receptet mer exakt, storleken på äggvitor kan variera oerhört men ett normalstort ägg har en äggvita som väger ca 30 gram.
Frosting till ca 16 cupcakes:
90 g äggvita
170 g socker
225 g osaltat smör (rumstempererat)
1 tsk vaniljsocker
saft från 1/2 citron
Vispa samman äggvitan med sockret. Ställ sedan skålen över ett vattenbad och vispa tills socker smält helt. tag skålen från värmen och vispa sedan tills marängen är vit och fast med en elvisp. Tillsätt det rumstempererade smöret, lite i taget (det måste vara mjukt, annars blir det smörklumpar i krämen). Det kan se ut som om frostingen skär sig i början, men fortsätt att vispa så går den snart ihop och blir en len och jämn kräm. Smaksätt med vanilj och citron. Färga i valfri färg.
Spritsa dina cupcakes med frostingen och dekorera med strössel.
Fru Cupcake. Tack för alla bra tips om vad man kan göra på alla hjärtans dag! Jag hoppas att alla ni nya och gamla läsare har haft en härlig helg och laddat upp med energi för den kommande veckan! Själv skall jag snart ge mig i kast med en vetedeg, i morgon är det ju fettisdagen och jag skall baka semlor i P4 Västmanland kl 10.00. Ni lyssnar väl?
För er som är på jakt efter inspiration till semlor, här har ni förra årets favoriter i miniformat!
Nu har jag invigt mina fina formar jag köpte i veckan. Jag kan meddela att de fungerade utmärkt att baka i, enligt rekomendationerna på förpackningen skulle man fylla formen till hälften med smet, jag skulle nog säga 3/4. Nu måste jag bara komma ihåg att köpa flera av dessa. De skulle nämligen passa perfekt att använda när jag fyller år i juli, eller varför inte till midsommar? Ni kommer väl ihåg att tävla om en förpackning med de här fina formarna? Än har ni ett par timmar till på er!
Nu till receptet. Jag tycker ofta att chokladmuffins kan bli aningens torra, därför tillsätter jag gärna yoghurt, fil eller creme fraiche i dessa recept. I dag testade jag att ha i creme cheese, jisses så goda de blev! Om det var färskosten eller all choklad som gjorde det, ja det vet jag inte riktigt, men goda blev de!
Jag har en burk där jag sammlar chokladbitar som blir över när man bakar, ibland måste den rensas ur då det blir så mycket småbitar och smul i den. Ca 75 g blandad choklad fick jag ur burken och det passade perfekt att ha i dessa cupcakes!
Chokladcupcakes ca 16 st:
125 g smör
3 dl socker
2 ägg
100 g creme cheese
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
75 g choklad (jag blandade mjölk, vit och mörk choklad)
Rör socker och smör riktigt mjukt, tillsätt äggen, ett i taget. Rör sedan i färskosten och rör tills den är väl blandad med äggsmeten. Blanda ihop alla de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten, blanda väl. Hacka chokladen och blanda i den. Fyll formar med smeten och grädda i 25 minuter i 180 grader.
Receptet på den makalöst goda frostingen får ni i morgon, hittar du här!