På önskelistan…


Sedan jag flyttade hemmifån har det alltid varit något med de kök jag haft. Det första hadde galet röda luckor som jag lärde mig att älska men där fick man hålla sig i en viss färgskala för att det inte skulle bli för mycket. När det var dags att uppgradera utrymmet och vi flyttade till större lägenhet fick vi ett sånt där hemskt 60-tals kök, ni vet smalt, trångt och väldigt träigt. Köket fungerade, men mycket mer än så var det inte!
Sedan bar det av ut på landet till ett stort bondkök. Det var stort och rymmligt, dock var köksluckorna hemskt mossgröna, kaklet lika så.
Men nu äntligen har jag ett kök där jag helt själv kan välja vilka färger jag skall ha utan att behöva ta hänsyn till något för röda luckor, alldelens för träiga luckor eller galet mossgröna luckor. Som det är idag går köket i vitt och grått vilket jag tycker är perfekt att utgå ifrån.

Till mitt lilla projekt var Bagaren & Kocken snälla och lånade ut massor av rekvisita. Där i bland de underbara burkarna ni ser ovan. De är helt fantastiska i färgen och skulle verkligen liva upp mitt kök. Ett par snygga slickepottar skulle även de förgylla min vardag.  Sedan kommer vi till det här med en Kitchen Aid. Ett kök är inte komplett utan en blänkande Kitchen Aid som står där på köksbänken och bara är tjusig. Så det är väl bara till att införskaffa en!

Så efter sex år med alldelens för mycket färg i köket längtar jag efter en vår i ljusa och skira färger!

Vad vill du uppdatera ditt kök med i vår?

Kollage med bilder från Bagaren & Kocken.

0
Kommentera

Livets Goda

I morgon kommer bok nr sex ut. Många är hemma med skollediga barn och då passar ”baka med barn” fint att bläddra i och låta sig inspireras! Det här kan vara en av mina favoritböcker, jag, Casper och hans kompis William spenderade en hel eftermiddag i köket. Kladdigt blev det men oj va roligt vi hade!

Snickerskakor är galet gott och perfekta att låta barnen hjälpa till med. Men jag måste höja ett litet finger och varna er, de är livsfarligt goda och helt omöjliga att sluta äta när man väl börjat!

Snickersrutor ca 30 st:

350 g jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 L cornfaleks (Special K tycker jag fungerar bäst!)
1 dl kokos
300 g choklad

Klä en form ca 20×30 cm med bakplåtspapper. Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. Låt detta sjuda på svak värme en stund, rör om då och då så det inte bränns vid.
Krossa flingorna, tag av kastrullen från värmen och blanda i flingorna och kokosen. Bred ut detta i formen. Smält chokladen och bred ut den över kakan. Låt stelna helt innan du skär den i rutor.

Bild: Katja Kristoffersson

0
Kommentera

Vardag

Då var det vardag igen, eller i alla fall nästan. Vi skall bara ta oss förbi trettonhelgen sen börjar skolorna och allt faller tillbaka i sina rätta mönster igen.
Med vardagen följer även detta som hos vissa kan vara smått ångestframkallande; Vardagsmaten. Själv ser jag det istället lite som en utmaning. Hur snabbt kan jag få en riktigt god middag på bordet? Det bästa jag vet är när jag kan ropa till Sebastian att maten är klar och han förvånat svarar:  Redan?
Då är första delmålet nått, det gick snabbt. Sen skall det ju smaka bra också, men än så länge har jag inte fått ett enda klagomål!

Pasta är ett sådant där perfekt livsmedel att ta till när vardagsmaten känns oöverstiglig. Av nästan ingenting kan du göra en fabulous tomatsås, det är inte bara smaklökarna som slår volter, efter alla helger kan plånboken gapa tom och då passar det bra med billig mat!

Här kommer annars en favorit i repris, krämig pasta med oliver 4 port:

2 pkt bacon
1 gul lök
peppar
paprikapulver
timjan
1 dl mellanstark salsa
2 dl grädde
svarta oliver

4 port kokt pasta

Stek bacon och lök. Krydda med peppar, paprika och timjan. Slå över salsan (det går nog lika bra med tomatpuré) och grädden. Låt allt koka ett par minuter, salta eventuellt. Rör i den kokta pastan och låt puttra en liten stund. Strö över svarta oliver och middagen är serverad!

0
Kommentera

Januarimat


Ikväll blev det köttfärssoppa till middag här hemma. Det är en kär favorit som dyker upp med jämna mellanrum. Det här är perfekt januarimat vill jag lova. Efter att ha räknat lite snabbt tror jag att denna maträtt kostade max 10 kronor per portion och det tycker jag är helt överkommligt! Blir det några rester över (risken är inte allt för stor, tyvärr), koka ett par portioner pasta till och ät den som köttfärssås. Smaskigt, jag lovar!

Sebastian har införskaffat sig ett nytt stativ till kameran och snurrade runt i köket med det medan jag försökte laga mat idag. Bilden är må hända inte den bästa, men soppan blev galet god och det är ju huvudsaken.

Som vanligt har jag lite svårt att följa orginalreceptet, så här får ni en vitlöksdoftande variant av denna urgoda soppa!

600 g köttfärs
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 burk stark salsa
1 l vatten
3 msk rödvinsfond
1 dl rödvin
2 lagerblad
1  nypa socker
salt & peppar

Bryn köttfärsen, hacka lök och vitlök, låt den steka med och bli mjuk.
Lägg det i en stor gryta, rör i salsa, slå över vattnet och låt det koka upp.
Skala och grovriv morötterna, ha i dem, fonden, rödvin, lagerblad och socker i grytan. Smaka av med salt och peppar.  Låt soppan stå och småputtra på spisen i ca 10 minuter.  Ska du servera denna soppa till exempel en lördagskväll, vilket den passar ypperliggt till går det bra att göra i ordning den på förmiddagen för att sedan bara värma på den ett par minuter innan ni skall ätas. Du kan då behöva ha i lite mer vatten bara.
En klick turkisk yoghurt och ett mustigt bröd till och middagen är klar!

Bild: Sebastian Niemi Carlsson

0
Kommentera

År 2009

Så var 2009 till ända och vi har tagit klivet in i 2010. Nyårsafton firade vi ordentligt och vi kom inte i säng förrän halv fem i morse. Champagnen flödade och kvällen kunde inte ha varit mer lyckad (bortsett från det glas med rödvin jag råkade vicka ut på vita duken..)!
För mig personligen har det varit ett galet år och jag önskar faktiskt att 2010 blir något lite lugnare. Vi har hunnit flytta två gånger, jag har arbetat på fyra olika arbetsplatser, vi har skaffat hund och så har jag fått äran att skriva tjugo stycken kak/bakböcker.

Bloggen har tvärr blivit lite åtsidosatt under hösten då tiden varit lite för knapp men jag lovar att 2010 kommer att bjuda på många härliga recept och massor med inspiration!

Men för att summera det gångna året så har det (som vanligt) ätits massor av pasta, den nya fina grillen användes flitigt under sommaren, vi grillade världens godaste hamburgare fyllda med mozzarella, åt härliga helgfrukostar och nu under hösten har jag skrivit böcker.

Nyårsdagen till ära har det snöat ännu mer och vi har säkert 50 cm snö här! Sommarens ljumma kvällar känns långt borta, men som vanligt kommer tiden rusa fram och snart är vi där igen. Men innan vi kan ta fram girllen hoppas jag kunna bjuda er kära läsare på gamla godingar, nya ideér och inspiration till att botanisera i köket.


Vad önskar ni läsa om här på Linneas Skafferi under 2010?

0
Kommentera