Älska MER



"Att dricka MER är som att sätta tänderna i ett kallt friskt öpple eller en sprudlande saftig apelsin"
. Så står det på en av 60-talets affischer för drycken MER.
Här om dagen kom Sebastian hem med lunch från stan och hade då köpt med sig varsin MER åt oss. Det var ett bra tag sedan jag drack detta och plötsligt ploppade massor av bardomsminnen upp. Till varje utflykt man var på i skolan skickades det med 1 stycket MER, två korvar att grilla och ett äpple. Eller efter varje års luciatåg, då man faktiskt fick sitta på bänken och dricka MER, äta lussebulle och en pepparkaka.

MER finns bara i Sverige och ägs sedan 1997 av The Coca Cola Company. Visste ni att denna dryck är helt utan konserveringsmedel och färgämne?

Här ser ni hur en tidigare reklamsnutt för MER såg ut. När jag ändå är igång och känner mig lite nostalgisk, vad sägs om McDonalds 90-talsreklam, Kalles Kaviars klockrena, ICAs egna varor och denna smått hatade men ändå älskade reklam!

Vilken MER är din favorit? Själv föredrar jag den med apelsin.

0
Kommentera

Pasta med svampsås

Vid det här laget tillhör pasta nästan den svenska husmanskosten. Spaghetti, makaroner, penne eller fusilli, sorterna är många och själv är jag särskilt förtjust i fjärilsmakaroner eller farfalle som de egentilgen heter.
Visste ni att under 1950-talet åt vi svenskar ca 0.8 kg pasta per person och år medan vi 2004 åt dryga 8 kg. Koka pastan i riktigt med välsaltat vatten och gör en god pastasås till så har du middagen klar på 20 minuter!

Här kommer ett recept på pasta med svamp och persiljesås. Grönsakslandet svämmar över av persilja så det gäller att hitta på bra recept där det passar in. Allra godast blir det om man gör på färska champinjoner, men det fanns bara konserverade hemma så man tager vad man haver. Denna vegetariska pasta passar räcker till 2 hungriga personer:

1 burk champinjoner
1 vitlök
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl riven ost
persilja
salt och peppar
körsbärstomater

fullkornspasta

Koka pastan enlig anvisningarna på paketet.

Stek champinjonerna i en klick smör, när de fått fin färg, pressa i vitlöksklyftan och slå över grädde och mjölk. Låt detta koka tills såsen tjocknat. Ha i den rivna osten och låt den smälta. Smaksätt med grovhackad persilja salt och peppar. Slå av pastan ca 2 minuter innan den är färdigkokt och låt den och tomaterna  puttra med såsen de sista minuterna. Tomaterna blir härligt varma och pastan hinner suga åt sig massor av god smak från såsen.

0
Kommentera

Hallonglass


Näst ut bland glassmaker att testa blev hallon. En påse med frysta hallon finns nästan alltid hemma och blev därför det solklara valet av smaksättning när jag tog fram glassmaskinen. I våras när jag gick konditorkursen gjorde vi en moussetårta som innehöll hallonlikör. Ända sen dess har jag gått och funderat på recept där man kan få användning för denna likör.
Jag kan garantera att den gjorde sig riktigt fin i hemgjord hallonglass!

Hallonglass ca 5 port.

3 äggulor
1/2 dl socker

4 dl grädde
2 tsk vaniljsocker

3 dl hallon
1/2 dl socker
3 msk hallonlikör

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Sjud grädden med vaniljen. Häll den varma grädden över äggfluffet och rör om ordentligt. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt detta sjuda ett par minuter under konstant omrörning. Detta får nu stå och svalna. Koka upp socker, hallon och likör. Sila genom en finmaskig sil och vänd sedan ned hallonsåsen i glassmeten.
Följ sedan instruktionerna till din glassmaskin.

Jag hade ett gäng riktigt sega maränger låg som jag smulade ned tillsammans med glassen.

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Kokostoppar


De dagar då solen lyser med sin frånvaro och det är allt annat än trevligt ute är perfekta att ägna sig åt lite lättsam bakning. Kokostoppar är tacksamma att göra då de är riktigt enkla men smakar fantastiskt. Ser ni hur otroligt gula mina är? Man skulle nästan kunna tro att jag haft i saffan eller gul karamellfärg, men det är faktiskt äggulan som gett kakan dess starkt gula färg. Jag har turen att få tag på lite härliga ägg från lyckliga hönor som bara bor ett par kilometer bort. Tack vare att hönsen mår så bra kan jag få så härliga ägg, hur underbart är inte det!?
För att ge kakorna en extra kick har jag haft i ett par matskedar citronsaft. Vill man är det gott att doppa botten i smält choklad, men jag gillar dom bra som dom är!

Kokostoppar med citron ca 15 st:

75 g smör
1 dl socker
1 ägg
200 g kokos
2 msk citronsaft

Smält smöret. Blanda socker och ägg väl. Slå i det smälta smöret, kokosflingor och citronsaften. Forma till toppar och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Låt topparna svalna på plåten.

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Äpple

Jag som har sett fram emot äppeltiden så. Äppelpaj är ju en av storfavoriterna, men efter att ha hittat denna gubbe i äppelträdet är jag dock lite tveksam på att äpplena går att använda över huvud taget… Eller vad tror ni?

0
Kommentera