Även idag visar jag er lite läsbar inspiration, ett färgglatt och vårigt nummer av Elle mat & vin damp ned i brevlådan och precis som i tidigare nummer fanns det mycket läsvärt i den! Det är så skönt att få krypa upp i soffan och bläddra lite i en färgsprakande tidning. I årets första nummer kan man läsa om barnens (ja, inte behöver man vara barn för att falla för dessa!) favoritdesserter, idol-juryns läckra smörgåsar och massor av annat.
Med urtjusiga bilder, läsvärda reportage och smarriga recept är detta min absoluta favorit bland mattidningar! Vad läser du helst för mattidningar?
Jag vet inte hur ni är, men jag är nog en ganska kreativ person med bra fantasi. Men det finns ett område där det blir lite trögt och det är när vi kommer till födelsedagspresenter. Där brukar det ta tvärnit, min hjärna blir helt tom och jag kan inte tänka klart! Jag vet att det finns jätteduktiga människor som köper på sig "bra presenter" när de ser dom, oavsett om det är flera månader kvar tills de skall ges bort. Jag är verkligen inte en av dessa!
Men idag fick jag lite av en aha-upplevelse när jag gick in i bokaffären. Kanske är jag helt efter (ja lite seg är jag nog, med tankte på att förlaget startade redan 1945), men har ni en aning om vilken guldgruva ICA-bokförlag är! Jag hittade nämligen en hel rad med nischade kokböcker från ICA. Några av dom har jag stött på tidigare som smulpajer och kladdkakor, men det fanns en hel uppsjö söta böcker! Desserter, tårtor, godis, glass och baka i långpanna, bara för att nämna några av titlarna. Köp en bok, baka något gott ur den och ge bort bakverket plus boken i present, det uppskattas garanterat!
Är födelsedagsbarnet inte intresserad av bakning och matlagning finns det en hel del andra "bra att ha" böcker att välja mellan!
Förra veckan fick jag hem tre flaskor av Mildas nya smaksatta grädde. Den finns i tre olika varianter, italiensk tomat & ricotta, rostat vitlök & citrontimjan och sist svamp & vit balsamico. Dessa kommer att finnas i butik från och med vecka tio och kostar ca 15 kronor.
Vi har hittills testat den med rostad vitlök och citrontimjan. Och visst smakade det både vitlök och citrontimjan om den (även fast den innehöll minst citrontimjan), men att tillsätta färgämne och ändå sälja en grå/begie grädde kan jag tycka är lite onödigt. Jag vet inte om det var den rostade vitlöken som gjorde att grädden fick en liten konstig bismak, men jag slog på två matskedar vanlig grädde och då försvann den. Trotts mina låga förhoppningar blev det riktigt gott!
Den får tre cupcakes av fem möjliga från mig. Att de tillsatt färgämne och att citrontimjan hamnade sist på innehållförteckaningen drog ned betyget!
Senare under veckan kommer receptet med vitlöks och citrontimjansgrädden.
Igår avnjöts första omgången med hembakta semlor, jag måste faktiskt säga att de blev bedårande söta! Florsockret som jag pudrade över blev verkligen pricken över i. De flesta fyllde jag med mandelmassa men då jag vet att alla inte gillar det hade jag vaniljkräm (marsansås) i ett par. Perfekt att ha till kaffet!
100 g mandelmassa urskrapet från vetebullarna 3 msk grädde
2 dl grädde
Börja med att riva mandelmassan, skär sedan med liten kniv loss en trekant från varje bulle. Skrapa försiktigt ur bullen så att fyllningen får plats. Blanda urskrapet med den rivna mandelmassan och grädden. Klicka med hjälp av två teskedar i fyllning i varje bulle. Vispa grädden och spritsa den över bullarna, lägg på "locket" och pudra över florsocker.
Igår hittade jag ett paket med jäst i kylen som datumet snart gick ut på, så jag satte igång och bakade lite. Dessa små söta bullar skall om bara en liten stund förvandlas till mini-semlor! Jag valde att inte ha kardemumma i degen, då jag inte tror att alla bullar kommer gå åt till semlor. Hälften har jag redan lagt i frysen, av dom tänkte jag nog göra mini-vaniljbullar så småningom. För att få degen lite extra fluffig hade jag i 1 tsk hjorthornssalt, har man inte det hemma går det även bra med bakpulver 40 st släta bullar, perfekta till mini-semlor!
50 g jäst 3 dl mjölk 75 g smör 1 ägg 1/2 dl socker 1 tsk salt 1 tsk hjorthornssalt ca 1 l vetemjöl
1 ägg till pensling
Smält smöret och ha i mjölken, värm detta fingervarmt (37 grader). Smula sönder jästen i en degbunke och slå över degvätskan. Rör tills all jäst löst sig. Blanda i ägg och socker. Tag ca 1 dl av mjölet och blanda med bakpulver och salt, ha i detta och fortsätt sedan med resten av mjölet. Spar dryga decilitern till utbakningen av degen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bord och arbeta snabt ihop den. Dela i två lika stora bitar. Gör 20 små bollar av varje halva. Låt dessa jäsa ytterliggare 30 minuter under bakduk på plåten. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ca 8 minuter i 175 grader.